DR. BENE ILDIKÓ,

Full text search

DR. BENE ILDIKÓ,
DR. BENE ILDIKÓ, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Államtitkár úr széles frontra nyitotta az expozéját, én szeretnék most igazából véve csak a törvényre koncentrálni, én azt gondolom, hogy nemsokára lesz lehetőségünk ezt a széles frontot itt megvitatni a parlamentben. Ez a törvény, ahogy államtitkár úr is mondta, salátatörvény, tehát nyilván nagyon sok törvény megnyitásával tesz módosításra javaslatot.
Én fontosnak tartom a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvény módosítását, amely nem tenne különbséget a gyermekápolási táppénzjogosultság számításánál a gyermeket egyedül nevelő és az együtt élő szülők között, vagyis az édesanya, édesapa együtt ugyanannyi napnyi beteggyermek-ápolási táppénzre szerezne jogosultságot, mint az egyedülálló szülők. A módosítás jelentős ügyintézési határidő- és bürokráciacsökkentést is eredményez, hiszen a gyermekápolási táppénz igénylése esetén nem kell belföldi jogsegélyt igénybe venni annak megállapítására, hogy a másik szülő hány nap gyermekápolási táppénzt használt már fel.
Pontosításra kerülnek a törvényjavaslatban az egészségügyi szolgáltatások és a pénzbeli ellátások igénybevételi feltételei, a benyújtás szabályai, valamint a pénzbeli ellátások esetében az ügyintézési határidők is világosan definiálódnak. Ezek a határidők nagyon fontosak, különösen fontosak és lényegesek például a gyógyszerekhez nyújtott méltányossági támogatások esetében.
Változásra tesz javaslatot az egészségügyi törvény módosítása is, mivel megteremti azt a jogi eszközt, amely által lehetővé válik az egészségügyi vészhelyzet kihirdetése. Azért az elmúlt években is tapasztaltuk, az élet sajnos igazolja, hogy fel kell készülni olyan helyzetek kezelésére, amikor az állami szervek részéről emelt szintű, gyors és hatékony intézkedésre van szükség, ugyanakkor a különleges jogrend bevezetése még nem indokolt vagy nem lehetséges. E szabályozás módosítása a biztonságos betegellátás, az azonnali feladatteljesítés megkezdését szolgálja, és az új előírás alapján az egészségügyi vészhelyzet kihirdetésével a kormányhivatalnak módja lesz olyan adminisztratív és hatósági intézkedések meghozatalára, mellyel biztosítani lehet a lakosság egészségügyi ellátását speciális helyzetek során is.
Az egészségügyi törvény módosítása több felhatalmazó rendelkezést tartalmaz, úgymint a szakorvosképzés ösztöndíjairól, támogatásairól rendelkező végrehajtási rendelet megalkotására adott felhatalmazások pontosítása, egyszerűsítése, a prehospitális gyógyszeralkalmazás jogszabályi hátterének kialakítása.
A jogszabály megteremti a lehetőséget - ezt államtitkár úr is mondta - a taktikai medicinaellátás szabályainak megalkotására az EMMI és a Belügyminisztérium egyetértésével. A taktikai medicina egy speciális terület, a műveleti egységekben dolgozó, speciálisan képzett egészségügyi szakembereknek extrém körülmények között is képesnek kell lenniük a súlyos, életveszélyes sérülések azonnali ellátására vagy a maradandó egészségkárosodások megelőzésére. A taktikai medicina sok mindenben különbözik akár a sürgősségi ellátástól, akár a honvéd- vagy a katasztrófa-orvostan különböző elemeitől, tehát szükséges a speciális szabályokat lefektetni. Az oktatás, a képzés, a továbbképzés területén a szakmai minimumfeltételek rendszerét is szükséges meghatározni miniszteri rendeletben.
Az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerekről szóló törvény módosítására is javaslatot tesz az előttünk fekvő salátatörvény. Tudjuk nagyon jól, hogy a dizájnerdrogok terjedése kiemelt társadalmi kockázatot jelent. A törvénymódosítás ebben a salátatörvényben is négy új pszichoaktív anyag esetében tesz javaslatot arra, hogy felkerüljenek a gyógyszertörvény szerinti pszichotróp anyagok listájára, és ennek a jegyzéknek a bővítése azt is lehetővé teszi, hogy mind az előállítókkal, mind a terjesztőkkel szemben szigorú fellépés legyen lehetséges.
Ma Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálesetek negyede - de nemcsak nálunk, azt mondhatjuk, hogy mindenhol - a dohányzás következményének tekinthető. Magyarországon mind a dohányzási szokások, a gyakoriságra vonatkozó adatok rosszabbak, mint az EU többi országában, ezért fontos a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló törvény módosítása, és nyilván az is a cél, hogy ezt a szabályozást az EU-s irányelvekhez illesszük. A törvénymódosítás célja, ahogy államtitkár úr is megjegyezte az expozéjában, hogy a dohányzást imitáló elektronikus eszközök forgalomba hozatalának megfelelő szabályozása megtörténjen, másrészt pedig pontosításra kerül a dohányzás fogalma is, mely kiterjesztésre kerül a forgalomban megjelenő új dohánytermékekre is.
Pontosításokat fogalmaz meg a gyakorlati tapasztalatok alapján az egészségügyi törvény végrehajtásáról szóló 2003. évi törvény módosítása is. Nagyon fontos, hogy a továbbképzésre fordított munkanapok alsó határa 3-ról 5 napra módosul, és az, hogy a felhasználás lehetősége is rugalmasabbá, életszerűbbé válik és alkalmazkodik a gyakorlathoz. A jogszabályi változásokhoz kapcsolódóan korrekcióra kerül az egészségügyi szakdolgozók és az orvosok illetmény-, illetve bértáblája is.
(19.00)
Szintén az élethez igazodik az a változás is, hogy a tervezet a jövőben lehetőséget adna arra, hogy ideiglenes fiókgyógyszertár létesülhessen a legalább 3 napig tartó, 20 ezer embert meghaladó látogatottságú, zárt területen tartott rendezvények helyszínein. Ez azért nagyon fontos, hiszen évek óta megoldatlan a zárt területen tartott, nagy látogatottságú rendezvények, fesztiválok esetében a gyógyszerellátás biztosítása. Főszabály szerint ideiglenes fiókgyógyszertár létrehozására az adott fesztivál helyszínéhez, a távolság szerinti sorrendiséget betartva, a legközelebb eső három közforgalmú gyógyszertárat működtető vállalkozás egyike kaphat engedélyt, ha megfelel a törvényi rendelkezéseknek.
A törvényjavaslat pontosításokat tartalmaz arra vonatkozólag is, mely különleges esetekben szükséges és milyen mértékben az egészségügyi szolgáltatók kapacitásainak felszabadítása és átadása rendkívüli helyzetekben érintett területek tehermentesítésére, rendelkezik a gyógyszerek forgalmazásának felfüggesztésére, a forgalomból történő kivonására, visszahívására, alkalmazásának megtiltására vonatkozó szabályok pontosításáról, amennyiben az adott gyógyszer nem felel meg a forgalombahozatali engedélyben rögzített követelményeknek, ha minősége nem igazolható, ha minőségi hibájának gyanúja fölmerül.
Tisztelt Ház! Az előttünk lévő, úgynevezett sa-láta-törvényjavaslat tehát több törvény megnyitásával számos területen fogalmaz meg pontosításokat, támaszkodik a gyakorlati tapasztalatokra. Általában úgy fogalmazhatjuk meg, hogy a salátatörvények igazából véve legtöbbször technikai, jogharmonizációs jellegű módosításokat tartalmaznak, de ha ezeket végigtekintjük, akkor látjuk, hogy lényegesek, az ellátás és az egészségügyi ellátórendszer biztonságos működését és a betegek javát szolgálják. Természetesen kérem képviselőtársaimat, hogy véleményükkel, javaslatukkal kiegészítve támogassák ezt az egészségügyi törvényjavaslatcsomagot. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir