DR. ÓNODI

Full text search

DR. ÓNODI
DR. ÓNODI-SZŰCS ZOLTÁN GUSZTÁV, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára, a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Amiért ma itt vagyok, az tulajdonképpen a szokásos salátatörvény, amit immáron sokadik éve minden évben két alkalommal nyújt be tárcánk a parlament elé, ezzel bizonyítva azt, hogy az a fajta szakmai munka, amely folyik egyébként az államtitkárságon, a parlamentben is terítékre kerül.
Ez annak köszönhető, hogy az államtitkárság rendszeresen folytat egyeztetést az érdekvédő szervezetekkel, legyen az akár szakmai vagy akár munkavállalói, vagy akár betegjogi szervezet. A mai nap is több olyan jogszabályt fogok önök elé terjeszteni, amely ennek következtében van a parlament előtt. Azonban mielőtt ehhez hozzákezdenék, szeretnék néhány szóban még egyszer megemlékezni arról, amit szeretnék egyébként mint államtitkár a következő két és fél, két évben végrehajtani, csak azért, hogy esetleg a csatamezőt is tematizáljam majd az ellenzékkel.
Szeretnénk foglalkozni mindenképpen a szociális határterületekkel, mert azt gondoljuk, hogy Magyarországon a lakosság öregedése mindenképpen az elé az út elé állít minket, hogy gondoskodnunk kell majd az elöregedő társainkról. Mindenképpen szeretnénk foglalkozni azzal a minimumrendelettel, amely jelenleg leltárszerű minimumrendelet, és szeretnénk, ha ez átváltozna egy kompetenciaalapú és a gyakorlatot figyelembe vevő minimumrendeletté azért, hogy a betegbiztonságot szolgáljuk. Most, hogy a TIOP-os programok lezárultak és a vidéki kórházak többsége nagymértékben megújult, azt gondolom, mindenképpen foglalkoznunk kell a központi régió kórházaival. Szeretnénk először megvizsgálni azt, hogy a központi régióban élő lakosság milyen szükségletekkel fog bírni a következő 5-10 évben, és most nem betont szeretnénk építeni, hanem felmérni azt, hogy mire lesz szüksége a lakosságnak és csak aztán megtervezni a központi régiókban szükséges fejlesztéseket.
Szeretnénk mindenképpen azt is elérni, hogy a jelenleg egymással versengő intézmények ne ezt tegyék. Ne egymással versenyezzenek, hanem a lakosság érdekeit, a lakosság igényeit szolgálva próbáljanak megfelelni. Szeretnék még egy pontra kitérni, ami nem pont volt, de aktualitás, ez pedig a bérkérdés, nem szeretnék ez elől elmenekülni. Az elmúlt fél évben nekem is volt szerencsém abban, hogy az érdekvédőkkel szinte majdnem minden második héten találkozzam. Jelenleg már ott tartunk, hogy lezártuk a munkaidőről szóló témákat, és most a bérkérdés van napirenden. Az elmúlt héten fogadta be az egészségügyi kormányzat azt az igénylistát, amelyet az érdekvédők felénk megfogalmaztak, és most folyik tulajdonképpen a költségvetési hatásainak a vizsgálata. Reményeim szerint a költségvetési vita hevében majd lesz lehetőségünk az érdekvédőkkel szemben viszontajánlattal élni.
Tisztelt Országgyűlés! Szeretnék rátérni a mai egyéb témákra. Köszönöm a türelmüket még egyszer.
Napjainkban a migránshelyzet miatt szükségünk van arra, hogy az egészségügyről szóló törvényt módosítsuk azért, hogy a taktikai medicina eszközrendszere létrejöhessen abban az esetben, ha erre szükség lesz. Szeretnénk, ha az egészségügyi ellátórendszer minden rendkívüli helyzetre megfelelőképpen tudjon reagálni. Ennek során az Eütv. módosítása több felhatalmazó rendelkezést tartalmaz, így például megteremti a lehetőségét a mentés során történő gyógyszeralkalmazás jogszabályi hátterének, az állami és nem állami szervezetek hazai és nemzetközi egészségügyi segítségnyújtására vonatkozó szabályokat, valamint a tömegszerencsétlenségek azonosítására irányuló tevékenységekről szóló rendelet is módosulni fog.
(18.50)
Mint már jeleztem, az elmúlt időszakban volt tárgyalás többször is az érdekvédőkkel, s ennek következtében több olyan rendelkezés van most önök előtt, amelyet az érdekvédők kértek tőlünk. Hadd mondjak erre néhány példát! A korábbiakban limitálva volt 3 munkanapban az a szabadságos lehetőség, amelyet a dolgozó továbbképzésére vehetett igénybe. Ezt a számot felemeljük 5-re, valamint arra is lehetőséget fogunk teremteni, hogy a dolgozó, amennyiben nem vette korábban, az előző évben ezt a szabadságot ki, összevonhassa a következő évvel. Arra is lehetőség van, hogy a korábbi egy hónapos elrendelési időt lecsökkentsük 15 napra; hangsúlyozom, ezt nem az államtitkárság kérte.
Ugyancsak szükség volt arra, hogy a Kjt. idei változása miatt az Eütv.-ben lévő bértáblát újabb két fokozattal kiegészítsük, ezzel teremtsük meg a koherenciát a Kjt.-vel. A Rezidens Szövetség kérése az a javaslat, amelyben arra adunk lehetőséget, hogy az eddigi limitált 200 nappal szemben a rezidensek az első két évben a teljes évet távoli képzőhelyen tölthessék el.
Az elmúlt ősszel volt lehetőségünk összecsapni egymással a nem dohányzók védelméről szóló törvény kapcsán. Ekkor az történt, hogy az összes olyan eszközt, ami dohányzást imitál, azt szerettük volna ugyanolyan szabályok alá rendelni, mint ami a hagyományos dohánytermékekre vonatkozik, legyen az akár a forgalmazás vagy akár a forgalomba hozatal, vagy a reklámozás vagy a fogyasztás. Egy kiskaput hagytunk, most ezt szeretnénk bezárni. Volt egy olyan eszköz, amelyik esetleg kivételt tudott volna képezni ezek alól, most azt mondhatom önöknek, ha ez a jogszabály érvénybe kerül, akkor minden dohányzást imitáló eszköz a tiltólistára kerülhet.
Nem szeretném önöket terhelni azzal a rengeteg jogszabállyal, ami a gyógyszerekről és egyéb gyógyszerpiacot szabályozó törvények kapcsán került önök elé, azonban egyet szeretnék megemlíteni. Ha a jogszabály érvénybe lép, akkor lesz lehetőség arra, hogy a 10 ezer főt meghaladó rendezvényeken a három legközelebbi patika fióktelepet nyithasson. Erre szintén lakossági igény kiszolgálása miatt volt szükség.
Az egészségügyi ellátórendszer fejlesztéséről szóló törvény módosításával pontosításra kerül, hogy mely esetekben szükséges, illetve lehetséges az egészségügyi intézmények kapacitásainak felszabadítása.
A személyi azonosító jel helyébe lépő azonosítási módokról és az azonosító kódok használatáról szóló törvény módosítására azért volt szükség, mert a személyiadat- és lakcímnyilvántartó szerv jogszabályi felhatalmazás hiányában nem adhatja át az elhalálozás időpontjára vonatkozó információkat jelenleg számunkra.
Végül, de nem utolsósorban szeretnék beszélni a szociális irányú jogszabály-módosításunkról. Arra kérünk felhatalmazást a parlamenttől, hogy a kormányt hatalmazza fel a tekintetben, hogy egy új, a lakosság elérését kiszolgálni képes szociális ellátási forma alakulhasson ki Magyarországon.
Tisztelt Országgyűlés! Az elmondottakból is látszik, hogy sok módosítással járó törvénycsomag van most a parlament előtt, és komoly munka vár még ránk. Szeretném, ha érdemi párbeszédet tudnánk folytatni, melynek során minden konstruktív kezdeményezést meg fogunk fontolni. Kérem, hogy támogassák a T/10099. számú törvénycsomagunkat, és támogassák majd azt a munkát, amelyet az egészségügy, mindenekelőtt a magyar emberek egészsége érdekében végzünk. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir