Z. KÁRPÁT DÁNIEL

Full text search

Z. KÁRPÁT DÁNIEL
Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Mivel komolyabb vita kibontakozni nem látszik, tehát elég egyoldalú az a sortűz, amit itt tapasztalhatunk, még ha az jó szándékú kérdésekből is áll nagyon sokszor, azért szeretném kiragadni azt a nagyon fontos adatot, miszerint Magyarországon az egészségben eltöltött évek várható száma a férfiemberek esetében 58. Tehát amit Rig Lajos képviselőtársam felvetett, igencsak indokolt lenne.
De van ám itt egy évről évre visszatérő és hozzám szakmailag közelebb álló momentum. Az irányított reprodukciós folyamatok már szóba kerültek, nagyon helyesen, köszönet érte. Ezekkel kapcsolatban ugyanakkor minden költségvetési szezonban minden év esetében a Jobbik frakciója jelesül, de szerintem több más ellenzéki frakció is olyan módosító indítványokat nyújtott és nyújt be, amelyek értelmében évenkénti átlagban számolva, csak az önök kormányzati tartalékának 10-20 százalékát idecsoportosítva már nagyon komoly, demográfiai szinten is mérhető eredményeket lehetne elérni. Főleg annak fényében lenne ez szükségszerű, hogy bár a kormányzat gyakorta kampányol azzal, hogy lassítani tudta a népességfogyás ütemét, a valós adatok ezzel szemben sajnálatos módon - tehát nem vagyunk ellendrukkerek - azok, hogy 2014-ben 35 ezerrel lettünk kevesebben, 2015-re pedig nagyjából 40 ezerrel lettünk kevesebben a korábbinál. Tehát a fogyatkozás üteme sajnálatos módon, bár nyilván lehet ezt magyarázni szezonális hatásokkal, egyebekkel, de mégiscsak gyorsult.
A kérdés adódik. Bár tavaly ezt a rendszert nagyjából ki tetszettek lúgozni, tehát rendszerszintű változás kellene az irányított reprodukció tekintetében. De a kérdés akkor is akut: költségvetési szinten várható-e végre olyan érdemi elmozdulás, ami a nagyon-nagyon óvatos becslések szerint is jó sok tízezer, de inkább százezer fölötti párt érintő probléma esetében olyan megoldást nyújt, hogy az ő esetükben is valamifajta mérhető és kivezető út látszik felsejleni az alagút végén. Köszönöm a figyelmet. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir