KARA ÁKOS

Full text search

KARA ÁKOS
KARA ÁKOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Köszönöm szépen, köszönjük szépen a pozitív véleményeket, észrevételeket. Valóban, az ország számára meghatározó és fontos kérdésről beszélünk.
Köszönöm szépen a többségükben konstruktív és pozitív véleményeket, illetve azoknak a pontoknak a felvetését, ahol választ várnak a kérdéseikre. Először is, szeretném leszögezni, hogy az a terv és az a cél nem változik, hogy 2018 végére szeretnénk elérhetővé tenni a magyar háztartásoknak, hogy ha akarnak, ha szeretnének, akkor kapcsolódni, csatlakozni tudjanak a szupergyors internethez. Ebben a programban, én úgy látom, kollégáimmal folyamatosan egyeztetünk, tartjuk a határidőket jelen pillanatban. Ez egy nagyon fontos célkitűzés, nemcsak azért, mert kiemelt kormányzati célkitűzés, hanem, mint ahogy minden felszólaló elmondta, és magam is többször elmondtam a Parlament falai között, Magyarország szempontjából, a magyar családok, a magyar emberek szempontjából egy rendkívül fontos célkitűzés az ő életük, a mindennapjaik, a munkavégzésük kapcsán, minden más tekintetben. Kiemelten figyeljük tehát ezt. Megjegyzem egyébként, akik ezzel foglalkoznak a képviselőtársaim közül, ők pontosan tudják, hogy ezzel a 2018 végi vállalással egyébként nagyon sok EU-s ország elé fogunk kerülni.
Tisztelt Képviselőtársaim! A szakmai vita mellett nyilván volt politikai típusú vita is. Nagyon fontos, hogy elvarratlanul szálak ne maradjanak, ezért szeretném mondani, hogy internetadó nem volt, nincs is, és nem is lesz. Tehát ebben világos volt mindig is az álláspontom, a Fejlesztési Minisztériumnak mindig világos volt ebben az álláspontja.
Tisztelt Képviselőtársaim! Sok olyan kérdés van valóban, ami nem a törvénytervezettel kapcsolatban hangzott el. Vannak köztük olyanok, amelyekre itt most mindenképpen kell reagálni, de ha megengedik, a törvény kerete azért nem hozná azt magával, hogy az internettel kapcsolatos összes létező kérdést most tudjuk megbeszélni, már csak azért sem, mert egyébként nagyon sok olyan téma jött föl, ami korábbi, internethez kötődő törvényjavaslatoknál szerintem már kibeszélésre, véleménycserére került.
Először is, az LMP számára szeretném mondani, ez egy nagyon fontos dolog, mondanám, ha itt lenne a képviselő úr, de mondom, mert fontos, tehát tisztelettel mondom a számára, hogy semmifajta fejlesztések nem fagytak be Magyarországon. Pont most készülünk arra, hogy 139 járásban a vállalkozásokkal közösen - önkéntes vállalás, kormányzati, illetve EU-s forrás tekintetében - a szélessávú internethez szükséges infrastrukturális fejlesztéseket végre fogjuk hajtani. És erre mondtam az előbb, hogy időben vagyunk, jól állunk vele, tudjuk tartani a határidőket. Most, jelen állapotban ezt nyugodtan tudom mondani. És szeretném még egyszer megerősíteni, tehát épp ellenkezője zajlik Magyarországon, az utóbbi idők legnagyobb ilyen típusú fejlesztésére készül az ország.
És a jobbikos képviselő úr számára is, Novák Előd képviselőtársam számára is mondom, hogy én nagyon remélem, hogy ebben a fejlesztésben nagyon sok magyar vállalkozás fog részt venni. Nagyon remélem, hogy a szupergyors internet kiépítésében nagyon sok magyar vállalkozás szerepet fog vállalni, és szerepet is fog kapni. Ezt majd nyilván az arra hivatott testületek, emberek el fogják dönteni.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az internetsemlegesség témájára, ha megengedi, képviselőtársam, nem térek ki most, ennek a törvénytervezetnek a keretében, hiszen ez meghaladja a benyújtott javaslat dolgát, de szeretnék rá utalni, hogy egyébként erről már volt szó közöttünk is, meg beszéltünk is erről a parlamentben, de lehet, hogy alkalmat kell teremteni arra, hogy ennek a részét kibeszéljük, mert nekem más a véleményem, mint önnek az elfogadott, illetve az azzal kapcsolatos uniós döntés következményeivel kapcsolatban.
Tisztelt Képviselőtársaim! Nézem, szeretnék még minden olyat előhozni… Igen, az alapszintű internettel kapcsolatban elérhető árú internet-alapcsomag biztosításáról beszélünk, és akkor szeretnék kapcsolódni az internetkonzultációval kapcsolatos dolgokhoz. Ez egy nagyon fontos dolog volt, hiszen több tízezer ember mondta el a véleményét a miniszterelnöki biztos által kezdeményezett internetkonzul-tációval kapcsolatban. És valóban, az ő munkájának, illetve ennek a konzultációnak az eredményeképpen nagyon sok, az internetezést segítő törvényjavaslat, illetve szándék került, illetve kerül majd az Országgyűlés elé. Úgyhogy azt gondolom, hogy ilyen értelemben az internetkonzultáció egy nagyon fontos és az ügyet segítő folyamat volt.
A törvénytervezettel kapcsolatban tulajdonképpen olyan típusú, egyéb más észrevétel szerintem nem hangzott el, amelyre most reagálni kéne, ezért megköszönöm az elnök úrnak meg tisztelt képviselőtársaimnak a türelmet, és akkor arra szeretném a képviselőtársakat kérni, hogy támogassanak, támogassák a kormányt a benyújtott törvényjavaslat elfogadásában. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir