DR. TÓTH BERTALAN,

Full text search

DR. TÓTH BERTALAN,
DR. TÓTH BERTALAN, a Törvényalkotási bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A törvénnyel kapcsolatos általános véleményem majd a következő etapban kívánom elmondani, amikor a záróvita során szót kérek. Most kifejezetten a Törvényalkotási bizottságban elhangzottakat szeretném ismertetni a tisztelt Országgyűlés előtt.
Két módosító indítványt terjesztettem a bizottság elé. Az egyik az információs rendszer közös használatával kapcsolatos aggodalmaimat küszöbölte volna ki, hiszen szerepel a törvényjavaslatban egy ilyen rendelkezés. A másik törvénymódosító javaslat, illetve ehhez a javaslathoz benyújtott módosítás pedig arról szólt, hogy postai szolgáltatások ne kerüljenek a pénzügyi intézményekhez. Ahogy hallhattuk, államtitkár asszony itt a parlamentben is megerősítette, hogy itt elsősorban a takarékszövetkezetek jönnek szóba. Felvetődött az a kérdés - ha jól emlékszem, Csepreghy államtitkár úr volt ott a Törvényalkotási bizottságban - a részemről, hogy miért a posta költözik a takarékszövetkezetekbe, és miért nem a pénzügyi szolgáltatások költöznek a postára. Csepreghy Nándor államtitkár úr azt mondta, hogy azért nem, mert a Posta nem jogosult pénzügyi tevékenység folytatására.
Most is szeretném megerősíteni - bár a Törvényalkotási bizottságban benyújtott módosító javaslatom indoklásában ez szerepelt már, ezért is hivatkozom most rá -, hogy a pénzügyi intézmények sem lesznek jogosultak postai szolgáltatás ellátására e törvénymódosítás alapján, hiszen nagyon komoly koherenciazavar lép fel a jogszabályok között.
A postatörvény módosítása szerint a 27/A. §-sal egészül ki a postatörvény, amely azt mondja ki, hogy az egyetemes postai szolgáltató az olyan településeken történő szolgáltatásnyújtás biztosítása érdekében, amelyek bejelentett lakóhely szerinti népességszáma nem haladja meg a 10 ezret, pénzügyi intézménnyel is köthet olyan szerződést, amely alapján a pénzügyi intézmény az 5. §-ban meghatározott postai szolgáltatást, postai szolgáltatásokhoz kapcsolódó kiegészítő fiókbérleti szolgáltatást, postai értékcikk-for-gal-mazást s a többi végez.
A hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló jogszabály 4. pontjának 7. szakasza szabályozza azt, hogy a pénzügyi intézmény milyen üzletszerű szolgáltatásokat nyújthat a pénzügyi szolgáltatásain kívül kizárólag. Ebben a taxatív felsorolásban, amelyik a)-tól n) pontig tart - most nem fogom felsorolni -, nem szerepel a postai szolgáltatás. A pénzügyi hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény természetesen ad erre lehetőséget, hogyha törvény másképp nem rendelkezik.
Azt gondolom, itt jogalkotási hiba történt a minisztérium és az előterjesztő részéről, mert amíg a postatörvény módosítása szerződést ír, hogy szerződés alapján láthat el postai szolgáltatást, ez nem szerepel a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvényben, tehát hiába fogadja el holnap a tisztelt Országgyűlés ezt a módosító javaslatot, pénzügyi intézmények a pénzügyi tevékenységen kívül nem folytathatnak üzletszerű tevékenységként postai szolgáltatást. Tehát a postatörvényben kifejezetten expressis verbis ki kellett volna mondani, hogy törvény alapján a pénzügyi intézmények folytathatnak postai szolgáltatást, de erre nem került sor, hanem a jogszabály szerződést ír, ezt pedig a hitelintézeti törvény kizárja.
Éppen ezért kérem az előterjesztőket, fontolják meg, hogy visszavonják ezt a törvényjavaslatot, vagy javítsák ki ezt a kodifikációs hibát. Arra szeretném itt az Országgyűlés előtt is felhívni a pénzintézetek és kifejezetten a takarékszövetkezetek figyelmét - amelyek kiemeltek ebben a történetben -, hogy nem folytathatnak postai szolgáltatásra irányuló tevékenységet.
A Törvényalkotási bizottság ülésén ezenkívül felmerült a Posta közérdekű adatkezeléssel kapcsolatos kezdeményezése. Szerencsére Péterfalvy Attila is részt vett ezen a bizottsági ülésen, ahol aztán kaptam választ a feltett kérdésemre, hiszen a Posta, a Posta vagyonkezelője és a Posta részbeni tulajdonában lévő Díjbeszedő Holding Zrt. összességében 76,5 millió forintot követel tőlem közérdekű adatok kiadása ellenében. Péterfalvy Attila megnyugtatott, hogy nincs jogszabályi felhatalmazása sem a Postának, sem a vagyonkezelőnek, sem a Díjbeszedő Holding Zrt.-nek, hogy tőlem ilyen pénzt követeljen. Egyedül az adathordozó áfamentes költségét kérheti tőlem, amibe beletartozik az, amire az elektronikus adatokat rá lehet tenni, illetve a papír.
Én viszont sem elektronikusadat-hordozót, sem papírt nem jelöltem meg az igényemben, hanem elektronikus úton kértem megküldeni az általam kért adatokat. Természetesen folytatni fogom a harcot a közérdekű adatok nyilvánosságra hozatala érdekében. Láthatjuk, hogy a Magyar Nemzeti Banknál milyen disznóságok derültek ki. Az, amit a Posta művel, hogy közel 80 millió forintot követel tőlem, számomra egy megerősítés, hogy valószínűleg ott is olyan ügyleteket próbálnak a közvélemény elől eltitkolni, ami közérdeklődésre tarthat számot, és bármilyen más eljárásnak is az alapja lehet.
Ezért nem támogatjuk a törvényjavaslatot, és kérem az előterjesztőt, hogy e miatt a koherenciazavar miatt fontolja meg a jogszabály visszavonását. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir