DR. MIKOLA ISTVÁN

Full text search

DR. MIKOLA ISTVÁN
DR. MIKOLA ISTVÁN külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Parlament! Tisztelt Képviselő Asszony! A felszólalásában már sok mindent elmondott, és ha megengedi, akkor én részletesen nem térek ki az ön által említettekre, hiszen nem férne bele az öt percbe, de néhány dolgot szeretnék kiemelni.
Az elmúlt évek fokozódó nemzetközi politikai kihívásai a külpolitika számára nagy tálcán kínálták azokat a lehetőségeket, amelyeket igyekszünk megragadni. A magyar kormány immár hatodik éve képviseli Magyarország és a magyar polgárok érdekeit, mind a kétoldalú kapcsolatokban, mind a nemzetközi szervezetek munkájában.
Ahogy arra a képviselő asszony is utalt felszólalásában, a külkapcsolatokat számos dimenzióban értelmezhetjük, és ezek nem állnak egymással alá- és fölérendeltségi viszonyban. Ugyan a hazai közjogi rendszerben a külpolitika elsősorban a kormány feladatkörébe tartozik, ezt a munkát a kabinet nem tudná hatékonyan végezni más állami szervek támogató köz-reműködése nélkül. Az elmúlt másfél-két esztendőben a parlament segítségét is élveztük a külpolitikai aktivitásunkkal kapcsolatban. Kitűnő példa a diplomácia efféle sokszí-nűségére az Országgyűlés külkapcsolati tevékenysége, amely hatékonyan egészíti ki és segíti a kormány munkáját. Mindenképpen kiemelendőek házelnök úr, a ház vezetői és a képviselők nemzetközi tárgyalásai, az Interparlamentáris Unióban való részvétel vagy a baráti tagozatok működése. Személyesen is volt alkalmam részt venni számos nagyszabású nemzetközi politikai konferencián, amelynek a magyar Országgyűlés volt a házigazdája. Ezek közül is külön említést érdemel a NATO Parlamenti Közgyűlés 2015. évi tavaszi ülésszakának megrendezése, amely során a transzatlanti szervezet 28 tagállamának mintegy 260 küldöttjét látta vendégül ez az Országház. Ezek olyan fontos sarokpontjai Magyarország külpolitikai aktivitásának, amelyek elengedhetetlenek az új dinamikus magyar külkapcsolati struktúra kiteljesedéséhez.
Amint képviselő asszony is jelezte, a parlamenti diplomáciában is külön prioritást élvez a nemzetközi szervezetekben való proaktív részvétel. A kormány ehhez hasonlóan nagy hangsúlyt fektet a nemzetközi szervezetekkel fennálló kapcsolatok folyamatos mélyítésére. Ennek keretében számos ENSZ szakosított intézmény döntött úgy, hogy Budapestet választja szakmai és szolgáltatóközpontjának székhelyéül. Az elmúlt évek kiemelkedően nagy sikere, hogy Magyarországra költözött az Egyesült Nemzetek Gyermekalapja, az UNICEF egész világot ellátó globális szolgáltatóközpontja. Lassan befejeződik a költözésük, kiválasztották a munkatársaikat, és megkezdték a működést.
(11.10)
Jelenleg Budapesten működik és fejlesztés alatt áll több ENSZ szakosított szervezet. Itt működik a Duna Bizottság, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének, a FAO-nak a regionális szakmai irodája és közös szolgáltatóközpontja - most éppen bővítjük az irodájukat -; itt működik az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának, a UNHCR-nek a regionális szakmai irodája és közös szolgáltató-központja; ugyancsak jelentős bővítések történnek az irodáikat és a tevékenységüket illetően napjainkban is itt Budapesten. Itt működik az Egészségügyi Világszervezet, a WHO regionális irodája, és a következő év január 1-jétől Kuala Lumpurból ideköltözik a világ-szolgáltatóközpontja is a WHO-nak. Most folynak a tárgyalások ez ügyben, jó reményekkel folynak a tárgyalások.
A Nemzetközi Munkaügyi Szervezetnek, az ILO-nak az alregionális szakmai irodája itt működik, most bővítjük a Vöröskereszt nemzetközi bizottságának regionális irodáját, a Vöröskereszt és a Vörös Félhold társaságok nemzetközi föderációjának regionális szakmai irodája is itt működik, ugyancsak bővítés alatt áll; itt működik a nemzetközi migrációs szervezet irodája, és a legújabb hír: a tavaly sikeres, a nemzetközi telekommunikációs egyesületnek az - egyelőre szerény - irodája nyílik Budapesten, de távlati terveikben egy regionális központot kívánnak ennek a 150 éves, nagyon jelentős szervezetnek Budapesten létesíteni. Ebben is partnerek vagyunk.
Mindazonáltal továbbra is több globális szervezettel folytatunk jó kilátású tárgyalásokat. Megnőtt a kedv a budapesti költözés irányában, egymásnak adják a kilincset az ENSZ szakosított szervezetei, és jó remény van arra, hogy valóban Magyarország az ENSZ szakosított szervezetek vonatkozásában egy központi pozíciót fog élvezni.
A kormány nevében ezúton is szeretném megköszönni az Országgyűlés aktív külpolitikai munkáját, amely nagy segítséget nyújt a feladataink ellátásához, és kérem, hogy hazánk nemzetközi sikereinek érdekében a parlamenti diplomácia továbbra is segítse a munkánkat, prioritásként kezelje a külkapcsolataink ügyét. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir