VARGHA TAMÁS

Full text search

VARGHA TAMÁS
VARGHA TAMÁS honvédelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Országgyűlés! Általánosságban nem vagyok híve annak, hogy minden egyes elénk kerülő gond és probléma esetében visszanyúljunk a 2002-2010 közötti időszakra, de ha tisztán szeretnénk látni a számok tengerében, akkor mégis vissza kell kanyarodni ahhoz az időszakhoz, amikor 2002-2010 között Juhász Ferenc és Szekeres Imre szocialista honvédelmi miniszterek vezették a minisztériumot, és arra a következtetésre jutottak akkor, hogy nincs szükség a honvédség képességeinek fejlesztésére, mert semmiféle biztonsági kihívás nem várható a jövőben, elegendő csak a missziós képességeket fejleszteni.
Ennek eredményeképpen 2010-ben odajutottunk, hogy az önkéntes tartalékos rendszer… - ha visszaemlékszünk, 2010-ben a nagy esőzések miatti áradásokkor, amikor miniszter úr megkérdezte a honvédelmi minisztert, hogy hány tartalékosra számíthatunk ebben az esetben, és a válasz az volt, hogy 17-re, miniszter úr örömmel nyugtázta, hogy 17 ezer, igen, az komoly segítség lesz, mire a miniszter úr válaszában mondta, hogy 17 fő.
Tehát 2010-ben 17 tartalékost tartottunk nyilván a Honvédelmi Minisztériumban, ehhez képest most 3780 önkéntes műveleti tartalékos, és 1590 önkéntes védelmi tartalékos szolgál a Magyar Honvédségben. Ők életkorukat tekintve valóban nem túl fiatalok, hiszen a leépítések miatt azokat a katonákat tudtuk elsőként megszólítani, akik korai nyugdíjba kényszerültek, pontosan a Magyar Honvédség szocialista leépítése során, és ők azok az önkéntes műveleti tartalékosok, akik a gerincét adják most a tartalékos rendszernek. Igen, tudjuk, hogy az életkoruk miatt előbb-utóbb a rendszerből távozni kényszerülnek, így tehát, ha ezt a működőképes rendszert fenn akarjuk tartani, akkor tovább kell fejleszteni.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir