BARTOS MÓNIKA,

Full text search

BARTOS MÓNIKA,
BARTOS MÓNIKA, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Államtitkár Urak! Képviselőtársaim! A magyar konzuli szolgálat feladatainak köre és azoknak összetétele jelentős változáson ment keresztül az elmúlt években. Ahogy államtitkár úr is mondta, a konzuli tisztviselők tevékenysége révén - összhangban hazánk külgazdasági, külpolitikai és nemzetpolitikai prioritásaival - olyan eljárások váltak lehetővé a külképviseleteken, amelyek a magyar közigazgatás szolgáltató és ügyfélbarát jellegét erősítik, szem előtt tartva egyúttal az eljárások egyszerűsítésére vonatkozó igényt. A törvénymódosítás célja a konzuli szolgálat hatékonyságának növelése az eljárások egyszerűsítéséhez és jobb informatikai támogatásához, illetve az európai uniós konzuli együttműködés kínálta lehetőségek kihasználásához a szükséges feltételek megteremtése által.
A konzuli tisztviselők feladat- és hatáskörét jelenleg a konzuli védelemről szóló törvény, illetve az abban foglaltak végrehajtását szolgáló, a konzuli védelem részletes szabályairól szóló külügyminisztériumi rendelet szabályozza. Az elmúlt években a konzuli tisztviselők feladatköre megnőtt, ami szükségessé teszi a konzuli szolgálat szervezeti felépítésére vonatkozó előírások pontosítását. A konzuli tisztviselők kinevezésére vonatkozó rendelkezéseket eddig miniszteri rendeletek tartalmazták, ez mostantól a törvénybe kerül át. Mostanáig a tiszteletbeli konzulok kinevezésének feltételeit a törvény, a hivatásos konzulokéit miniszteri rendelet szabályozta, mostantól erre egységesen a törvényben kerül sor.
A módosítással sor kerül a harmadik országokban képviselettel nem rendelkező uniós polgárok konzuli védelmét elősegítő koordinációs és együttműködési intézkedésekről szóló uniós jogszabály magyar jogba történő átültetésére is. Ennek megfelelően a konzuli szolgálat segítséget nyújt az adott országban képviselettel nem rendelkező másik tagállam állampolgárai részére katasztrófa, háború vagy fegyveres összeütközés esetén.
A konzuli tisztségviselők tanúsítványkiállítási eljárásait jelenleg egy külügyminisztériumi, igazságügyi minisztériumi rendelet együttesen szabályozza, erre mostantól a törvényben kerül sor. A módosítás megfelel az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény által előírtaknak. Kérem képviselőtársaimat, hogy támogassák a javaslatot. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir