DEMETER MÁRTA

Full text search

DEMETER MÁRTA
DEMETER MÁRTA (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A konzuli tisztviselők feladat- és hatáskörére vonatkozó alapvető rendelkezéseket a konzuli védelemről szóló 2001. évi XLVI. törvény, illetve az abban írtak végrehajtását szolgáló, a konzuli védelem részletes szabályairól szóló 2001-es külügyminisztériumi rendelet tartalmazza.
Az egyre inkább sokoldalúvá váló konzuli feladatkör megkívánja a konzuli szolgálat szervezeti felépítésére vonatkozó előírások pontosítását, ami egyúttal a konzuli tisztviselők kinevezésére vonatkozó, eddig miniszteri rendeletekben található rendelkezések törvényi szintre való emelését is jelenti. A módosításnak köszönhetően lehetővé válik, hogy a konzuli szolgálat részét képező hivatásos és tiszteletbeli konzulok kinevezésének feltételei egyazon törvényi szintű jogszabályban kapjanak helyet. A jogszabályi alapok egyszerűsítését szolgálja továbbá a konzuli tisztviselők tanúsítványkiállítási tevékenységére vonatkozó szabályozás átemelése a konzuli védelemről szóló törvény és a végrehajtási rendeletek rendszerébe, ami egyúttal a konzuli tisztviselő konzuli okiratkészítési és konzuli tanúsítványkiállítási tevékenységének részletes szabályairól szóló külügyminisztériumi és igazságügyi minisztériumi együttes rendelet hatályon kívül helyezését is maga után vonja. A harmadik országokban képviselettel nem rendelkező uniós polgárok konzuli védelmét elősegítő koordinációs és együttműködési intézkedésekről szóló 2015-ös tanácsi irányelv magyar jogba való átültetését is szolgálja ez az előterjesztés, amely most előttünk fekszik.
Viszont lenne pár észrevételünk a törvényjavaslathoz, és konkrétan két kérdés fogalmazódik meg ezzel kapcsolatban. Szeretném kérni majd az államtitkár urat, hogy legyen kedves ezekre válaszolni. Egyrészt nem világos, hogy a törvényjavaslat 2. §-a a konzuli védelemről szóló törvény esetében kiegészül egy bekezdéssel, amely kiköti, hogy konzuli szakmai vizsgára csak a minisztérium diplomáciai ranggal rendelkező munkatársa bocsátható. Tehát kérdés, hogy miért köti diplomáciai ranghoz a törvényjavaslat a szakmai vizsga letételét. A másik pedig az, hogy a törvényjavaslat egyik bekezdése tételesen rögzíti, hogy milyen feltételek alapján nevezhető ki hivatásos konzuli tisztviselőnek a kormánytisztviselő. Eszerint: ha közigazgatási alapvizsgával rendelkezik vagy az alól jogszabály alapján mentesült, és legalább kétévi közigazgatási gyakorlattal rendelkezik, amiből három hónapot töltött a minisztérium konzuli ügyekben illetékes főosztályán, vagy pedig ha jogi szakvizsgával vagy közigazgatási szakvizsgával rendelkezik, és legalább egy hónap szakmai gyakorlatot szerzett a minisztérium konzuli ügyekben illetékes főosztályán, valamint ha a konzuli szakmai tanfolyamon való részvételt követően sikeres konzuli szakmai vizsgát tett.
(10.40)
Tehát ezek fényében felvethető, hogy ne adj’ isten mely politikai kinevezettek számára kíván konzuli tanúsítványkészítési lehetőséget teremteni a javaslat 6. §-a, amelynek alapján a konzuli védelemről szóló törvény 14. §-a kiegészül egy bekezdéssel, amely szerint a miniszter a bekezdésben foglalt feltételek teljesülésétől függetlenül felhatalmazást adhat a diplomáciai vagy hivatásos konzuli képviselet vezetőjének vagy az ideiglenes ügyvivőnek, hogy a bekezdésben foglaltak szerint felhatalmazott hivatásos konzuli tisztviselő távollétében konzuli tanúsítványt készítsen. Tehát ha ezt a két elemet, amit említettem, az államtitkár úr bővebben kifejti, annak nagyon örülünk.
Alapvetően elmondható, hogy maga az előterjesztés döntően technikai jellegű módosításokat tartalmaz, illetve pontosítja a jelenlegi szabályozást. Tehát a kérdésekre válaszokat várunk, de a Magyar Szocialista Párt támogatni fogja e törvényjavaslat elfogadását. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir