DR. MIKOLA ISTVÁN

Full text search

DR. MIKOLA ISTVÁN
DR. MIKOLA ISTVÁN külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előterjesztője: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az elmúlt években Magyarország külgazdasági, külpolitikai és nemzetpolitikai prioritásaival összhangban a konzuli szolgálat útján a külföldi magyarság számára olyan eljárások váltak elérhetővé a külképviseleteinken, amelyek a magyar közigazgatás szolgáló és ügyfélbarát jellegét tovább erősítették. Mindezzel összhangban a konzuli védelemről szóló 2001. évi XLVI. törvény módosításának alapvető célja egy olyan jogszabályi háttér megteremtése, amely lehetővé teszi, hogy az eljárások egyszerűsítése, a konzuli hatáskörök informatikai támogatottságának folyamatos korszerűsítése és az európai uniós konzuli együttműködés fejlesztése nyújtotta előnyök még inkább fokozzák a konzuli szolgálat hatékonyságát. A konzuli szolgálat eljárásainak bővítése és az ezzel összefüggésben egyre inkább sokoldalúvá váló konzuli feladat- és felelősségi kör szükségszerűen maga után vonja a konzuli szolgálat szervezeti felépítésére vonatkozó előírások pontosításának igényét.
A hivatalos konzuli tisztviselők kinevezésére és a tőlük elvárt képesítési kötelezettségekre vonatkozó előírások eddig miniszteri rendeletekben voltak megtalálhatóak, a törvényjavaslatnak köszönhetően megtörténik a szóban forgó rendelkezések törvényi szintre történő emelése. A javasolt módosítás révén tehát lehetővé válik, hogy a hivatásos és tiszteletbeli konzulok kinevezésének feltételei egyaránt a konzuli védelemről szóló törvényben kapjanak helyet, ami a szakmaiság ilyen módon történő hangsúlyozásával egyidejűleg egyértelműen kedvező hatást gyakorol majd a konzuli szolgálat működésére. A konzuli szolgálat szervezetére vonatkozó rendelkezések mellett a törvényjavaslat Magyarország európai uniós tagságából fakadó, a tagállami konzuli együttműködést érintő kötelezettségeknek való megfelelést szolgálja azáltal, hogy a harmadik országokban képviselettel nem rendelkező uniós polgárok konzuli védelmére vonatkozó, 2015-ben elfogadott tanácsi irányelv törvényi szintet igénylő rendelkezéseit átülteti a magyar jogrendszerbe.
A szóban forgó európai uniós szabályozás a tagállami konzuli hatóságok eljárásainak összehangolását hivatott fokozni annak érdekében, hogy egymás állampolgárainak konzuli védelme a lehető legszélesebb körben biztosított legyen. Az átültetendő jogszabály elsősorban a tagállami konzuli együttműködés koordinációs és gyakorlati vonatkozásait érinti úgy, hogy a napjainkban egyre gyakrabban aktuálissá váló válsághelyzetek közös kezelésére vonatkozó mechanizmusokról is gondoskodik.
A hazai jogban végrehajtandó rendelkezések egy része természeténél fogva rendeleti szintre tartozik, ennek érdekében a konzuli védelemről szóló törvény mellett annak végrehajtási rendelete is módosításra kerül, ezáltal biztosítva a két jogszabály összhangját. Az előbbiek mellett a törvényjavaslat a kormány programjának megfelelően a közigazgatási eljárások és a releváns joganyag egyszerűsítésére, valamint ezekből fakadóan ügyfélbarátság fokozására vonatkozó igényeknek is meg kíván felelni. Ennek érdekében a konzuli tisztviselő közjegyzői jellegű tevékenységével kapcsolatos előírások pontosításra és részletezésre kerülnek a konzuli védelemről szóló törvényben és annak végrehajtási rendeletében, ezáltal lehetővé téve azt, hogy a konzuli tisztviselők közjegyzői típusú eljárására vonatkozó speciális jogi szabályozás egésze e két jogszabályban megtalálható legyen.
(10.10)
Tisztelt Ház! A közigazgatás működésének korszerűsítésére, illetve az állampolgárokat közvetlenül érintő jogszabályok átláthatóságára irányuló állandó igény, továbbá hazánk európai uniós tagságából fakadó kötelezettségek megvalósítása folyamatosan újabb kihívások elé állítják a magyar konzuli tisztviselőket. Az imént bemutatott valamennyi rendelkezés egyértelmű célja, hogy hozzájáruljon a konzuli szolgálat feladatkörébe tartozó eljárások hatékonyságának fokozásához, az ügyfélbarát közigazgatás erősítésére irányuló kormányzati célok megvalósításához, továbbá európai uniós tagállamként vállalt kötelezettségeink végrehajtásához. Mindezekre tekintettel kérem a tisztelt Házat, hogy támogassa a beterjesztett törvényjavaslatot. Köszönöm szépen, elnök úr. (Szórványos taps a Fidesz soraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir