DR. SELMECZI GABRIELLA

Full text search

DR. SELMECZI GABRIELLA
DR. SELMECZI GABRIELLA (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Kedves Képviselőtársaim! Európa és Magyarország egyik kihívása a népesség csökkenése. Van, aki bevándorlókkal oldaná meg a problémát, mi, magyarok azonban határozott nemmel felelünk erre.
A magyar kormány és a Fidesz régóta a családok megerősítésében és a gyermekvállalás támogatásában látja a megoldást. A Fidesz-KDNP számára a legfontosabb a gyermek. A gyermekvállalás nem jelenthet egyet a szegénység vállalásával. Biztató, hogy húsz éve nem született annyi gyermek átlagosan egy családban, mint most. A gyermeket nevelő családok jobban élnek, a családi adókedvezmény folyamatosan nő. A gyermekek nagy része ingyen kapja a tankönyvet, és ingyenesen étkezhetnek a bölcsődékben, óvodákban, iskolákban. Meg kell említenünk az Erzsébet-programot is, amely az elmúlt négy évben 300 ezer kisgyermek részére biztosította az ingyen üdültetést. Tekintélyes tudósok, kutatók elemzései alapján láthatjuk, hogy a gyermekvállalás egyik akadálya a megfelelő lakás, vagyis az otthon hiánya. A Fidesz ezért kezeli a legfontosabb teendők között az otthonteremtési programot és a családokat segítő, erősítő programokat. Soha nem látott mértékű otthonteremtési programot indítottunk január 1-jével, amit most tovább bővítünk.
Tisztelt Képviselőtársaim! Hát nem volt azért ez mindig így! A szocialisták alatt szinte teljesen megszüntették az otthonteremtési támogatásokat, a családokat belehajszolták a végzetes devizahitelekbe, bércsökkentés, nyugdíjcsökkentés, vágtató villany- és gázárak, eladósodás volt a szocialisták országlásának következménye. De ez már a múlt. De azért érdemes felidézni, hogy tudjuk, honnan indultunk.
A magyar otthonteremtési program egyedülálló Európában. Egyszerre támogatja a családokat és a gazdaságélénkítést. Fő elemei a CSOK, vagyis a családok otthonteremtési kedvezménye, az áfa-vissza-igénylés lehetősége, az áfa csökkentése és a kedvezményes, 25 évre szóló 10 millió forint értékű lakáshitel. A támogatás mértéke mind az új, mind pedig a használt lakás esetén kizárólag a gyermekszámtól függ. Tehát több gyermek több pénzt jelent a családnak. A CSOK új lakás építése, vásárlása esetén egy gyermeknél 600 ezer forint, két gyermeknél 2 millió 600 ezer forint, három vagy több gyermek esetén pedig 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást jelent. Használt lakás vásárlása esetén egy gyermek után 600 ezer, két gyermek után 1 millió 430 ezer, három gyermek után pedig 2 millió 200 ezer forint vissza nem térítendő támogatást lehet igényelni.
Tisztelt Képviselőtársaim! Fontos megemlíteni, hogy a komfortossági szintre vonatkozó előírások is egységesítésre kerülnek az új és használt ingatlanoknál. Az új feltételek sokkal méltányosabban veszik figyelembe a rosszabb közműellátottsággal rendelkező településeken, illetve a külterületeken élők helyzetét. A közfoglalkoztatottak szintén vásárolhatnak használt ingatlant vissza nem térítendő állami támogatással. Nekik is megvan a lehetőségük, hogy lépjenek egyet előre. A családi otthonteremtési kedvezményt házastársak és élettársak egyaránt igényelhetik, ugyanakkor a vállalt gyermek utáni támogatás feltétele a házasság megléte úgy, hogy az igény benyújtásának pillanatában az egyik félnek - jövendőbeli szülőnek - 40 év alattinak kell lennie. Természetesen az örökbefogadott gyermek után is igénybe vehetők a kedvezmények.
Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! A CSOK hatalmas érdeklődést váltott ki a családok és remélem, a leendő házasok körében. Nagy az érdeklődés. Számos a praktikus kérdés. A Fidesz támogatja a kormányt, hiszen politikánk alapja a családok megerősítése. Egyben most napirend előtt meg is ragadnám a lehetőséget, hogy kérjem államtitkár urat a részletek kibontására és a jótanácsok megadására. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir