DR. RUBOVSZKY GYÖRGY

Full text search

DR. RUBOVSZKY GYÖRGY
DR. RUBOVSZKY GYÖRGY (KDNP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Nem tudom megállni, hogy a Bárándy képviselő úr által tett általános megjegyzésre ne reagáljak. Elfogadom, volt olyan, hogy sürgősen fogadtunk el törvényt, de hogy ez a Ptk.-ra nem vonatkozik, az egészen biztos. (Dr. Bárándy Gergely: Ezért mondtam, hogy nem erre elsősorban.) Ha jól emlékszem, akkor ez a második vagy harmadik nekifutása a Ptk.-nak, ami végre sikerre vezetett. Hát, idevezetett, elnéztük ezt. Én nem hiszem, hogy a határidő volt rövid, ez egy általános magyar átok, hogy a kétéves határidő az utolsó hónapban kezd mindenkinek gyanússá válni. Ezt ügyvédi gyakorlatom alapján mondom.
Itt azért nem egészen erről van szó. Akkor, amikor annak idején Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején a tisztelt Ház a gazdasági társaságoknál a korlátolt felelősségű társaság törzstőkéjét levitte 500 ezer forintra, akkor mi azt mondtuk, hogy ez tulajdonképpen a biztosíték megcsúfolása. Ez nulla, erre számolni kellett volna. Amióta a Ház a Ptk.-val foglalkozik, azóta ez a kérdés folyamatosan napirenden volt. Ez a kérdés, ennek a felemelése évek óta volt nyilvánvaló. Nem erről van szó, de ennek ellenére én nagyon örülök, hogy ez a törvényjavaslat így, ahogy van, előterjesztésre került, és ez a törvényjavaslat tulajdonképpen egy csomó problémát megoldhat.
Tisztelt Országgyűlés! Nekem volt egy kezdeményezésem, amiben az zavart engem, hogy azok a gazdasági társasági vagy általában módosításokat önként, jogkövető állampolgárként teljesítő gazdasági társaságok vagy civil szervezetek, akik a Ptk. hatályba léptetésével kapcsolatos jogszabály által biztosított határidőben teljesítettek, sokszor nem kapták meg az illetékmentességet. Ez csak részben jogszabályi probléma, mert részben jogértelmezési probléma is. Én elismerem azt, hogy kizárólag a jelen törvényjavaslat mondta ki szó szerint, hogy végre hogyan kell eljárni. Eddig ez nem volt elég jól megfogalmazva.
Tettünk kísérletet arra, hogy az önkéntes telje-sítéseknél ne kerüljenek hátrányos helyzetbe az ügyfelek. Ez a kezdeményezés elindult. Nagyon röviden annyit szeretnék mondani, hogy elakadtunk az Igazságügyi Minisztériumban, ahol is kioktattak nagyon helyesen, és előre is köszönöm és szeretném, ha be is tartanánk, hogy ezt a kérdést nem azon a módon kell megoldani, ahogy én mint országgyűlési képviselő azt elképzeltem, hanem gazdasági jogi alapon, pénzügyi törvényi alapon kell rendezni a kérdést, mert fölveti a minisztérium, hogy a túlfizetést melyik szervtől milyen dokumentum alapján és milyen eljárási keretben adják vissza. Ezek rendezésre kerülnek, ez az, amire Bárándy képviselő úr is utalt. Tisztelettel várjuk a segítséget, és remélem, hogy ezt a gondot is megoldjuk.
Tisztelettel kérem a Házat, hogy szíveskedjen az előterjesztett törvényjavaslatot elfogadni. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir