DR. MENGYI ROLAND,

Full text search

DR. MENGYI ROLAND,
DR. MENGYI ROLAND, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Bizonyára még önök is emlékeznek a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet csődjére és az azt övező botrányokra. A szövetkezet 17 ezer ügyfelének mintegy 32 milliárd forintnyi betéte ragadt bent a csőd következtében, amelyet végül az Országos Betétbiztosítási Alapnak kellett kifizetnie.
(11.30)
Az eset ráirányította a figyelmet a takarékszövetkezeti rendszer működésének problémáira, kihívásaira, aminek következtében elindult a szektor átalakítása. Az elmúlt három évben a komoly munka eredményeként és a szövetkezeti hitelintézetekről szóló törvény útmutatásai alapján létrejött a takarékszövetkezeti integráció, amely meggyőződésünk szerint elérte a célját.
Engedjék meg, hogy ennek alátámasztására és a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete közleményeit is segítségül híva, néhány számot osszak meg önökkel! A takarékszövetkezeteknek 1 millió 300 ezer ügyfele van, 1500 fiókjukkal az egész országot behálózzák. A magyarországi bankfiókok több mint fele takarékszövetkezeti. Tavaly alakult ki az az 1118 fiókból álló hálózat, amely egységesen befektetési szolgáltatásokat nyújt az ügyfeleinek, és állampapírokkal, értékpapírokkal, befektetési jegyekkel, értékpapírszámla-nyitással kapcsolatos ügyintézést is vehet igénybe a lakosság, illetve a vállalati és intézményi ügyfelek egyaránt. A takarékszövetkezetek a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak, ami nagyon fontos, több mint 170 milliárd forintnyi hitelt folyósítottak tavaly. A takarékszövetkezeti szektor az integrációt megelőző széttöredezett struktúrája és széttagolt működése miatt soha nem tudott egységes, erős piaci tényezővé válni, ehhez képest az elmúlt években megerősödött szervezetté és biztonságossá vált. A takarékszövetkezeti integráció együttes mérlegfőösszege a 2014-es 1800 milliárd forintról mostanra mintegy 2400 milliárd forintra nőtt, ezzel az integráció a hazai bankpiac egyik legnagyobb és legbiztonságosabb szereplőjévé vált.
Az átalakítás következménye volt az is, hogy a szektort sikerült megtisztítani a korábbi visszaélésektől, az elmúlt évek csődjeitől és a szabálytalanul, az ügyfelek pénzével felelőtlenül gazdálkodó takarékoktól. Kiépült a garanciaközösség, ami kulcsfontosságú feltétele a szövetkezeti hitelintézetek egységes piaci fellépésének, piaci bővülésének, és aminek révén a takarékok ügyfelei kettős biztonságban tudhatják betétjeiket.
Az integráció a 2014-es 1 millió 30 ezres ügyfélszámát egy év alatt 26 százalékkal, összesen 1 millió 300 ezer ügyfélre növelte 2015-re. És ahogy említettem, az összes Magyarországon működő bankfiók közel fele a szövetkezeti hitelintézeti integráció tulajdonában van. Mindehhez hozzátenném még, hogy miközben a bankpiacon zajló folyamatok eredményeként a bankszektor egyes szereplőinek mérlegfőösszege 2015-ben is csökkent, a takarékszövetkezeti szektor mérlegfőösszege gyarapodott. Tehát az integráció iránya, azt gondolom, nagyon is indokolt volt, a Ház előtt fekvő törvénytervezet pedig tulajdonképpen kiteljesíti, lekerekíti és biztonságosabbá teszi ezt a folyamatot, erős felügyeleti eszközöket épít és ad.
Most engedjék meg, hogy a törvényjavaslatról is szóljak néhány gondolatot! A javaslat teljes egészében a bankfelügyelet ellenőrzése alá rendeli a takarékszövetkezeti rendszert. A módosítás értelmében az integráció központi bankja, vagyis a Takarékbank helyett a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete lesz a központi, erősebb szereplő, amely új jogosítványokhoz jut. Új elem, hogy az integrációs szervezet igazgatósága kötelező szabályzatot fogad el a jogszabályokon és egyéb kötelező szabályokon felüli addicionális, egyedi tőkekövetelményekre vonatkozó szabályokról és az egységes informatikai rendszer kialakításáról.
A javaslat kimondja, hogy az integrációs szervezet határozza meg a szövetkezeti hitelintézeti integráció biztonságos működését garantáló irányelveket. Az integrációba történő be- és kilépésre is más szabályok vonatkoznak a tervezet értelmében. Eszerint az úgynevezett központi bank igazgatóságának kezdeményezésére az integrációs szervezet igazgatósága a felügyelet előzetes hozzájárulásával dönt a szövetkezeti hitelintézet felvételéről, illetve kizárásáról. Ebben a felügyelet előzetes hozzájárulása jelent újdonságot, illetve ezt érdemes aláhúzni.
Az integrációban azzal is erősödik az integrációs szervezet szerepe, hogy utasítási jogot kap a szövetkezeti hitelintézeteknek és a szövetkezeti hitelintézeti integrációval kapcsolatos feladatkörében eljáró központi banknak, amely utasításainak ezek kötelesek eleget tenni. (Sic!) A központi bank ebben az esetben természetesen nem a Magyar Nemzeti Bankot jelöli, hanem a szövetkezeti integrációban a központi szerepet ellátó bankot.
Azt is kimondja az új jogszabály, hogy az integrációs szervezet az utasítás címzettjének történő megküldésével egyidejűleg köteles továbbítani azt a felügyelet részére. Amennyiben a központi bank vagy a szövetkezeti hitelintézet nem tesz eleget az utasításnak, akkor az integrációs szervezet dönt a szövetkezeti hitelintézet, illetve a központi bank vezető tisztségviselői megbízásának felfüggesztéséről legfeljebb 180 napra, amit legfeljebb további 180 napra meghosszabbíthat.
A központi bank igazgatósága kezdeményezése alapján vagy saját kezdeményezésből az integrációs szervezet igazgatósága a jövőben dönthet a szövetkezeti hitelintézet integrációs szervezeti tagságának felfüggesztéséről vagy indokolt esetben a szövetkezeti hitelintézet integrációs szervezetből történő kizárásáról is.
A szövetkezeti hitelintézet esetleges válsághelyzetét is másképpen kezeli az új szabályozás. Itt a központi banknak a jövőben kezdeményezési jogköre lenne, míg a döntést az integrációs szervezet hozza meg. A szervezet dönt a szövetkezeti hitelintézetek esetleges kizárásáról, illetve válsághelyzet esetében a felügyelet előzetes hozzájárulását követően. Változás továbbá, hogy a javaslat értelmében nem a Takarékbank, illetve a központi bank, hanem az integrációs szervezet előzetes hozzájárulása szükséges a szövetkezeti hitelintézet vezető tisztségviselőinek kinevezéséhez. Jelentős átalakítást jelent az a törvényi kitétel is, hogy az integrációból kizárható a központi bank, amelynek szerepét pillanatnyilag a Takarékbank látja el az integrációban. A központi bank kilépéséről, kizárásáról és új bank kiválasztásáról szóló rendeletet a javaslat értelmében a nemzetgazdasági miniszter alkotja meg.
Az új rendszerben nagyobb szerepet fog kapni a jegybank mint felügyelet. A felügyelet kötelezheti a központi bankot, hogy átfogó ellenőrzést folytasson le, ha az adott tag nem felel meg a jogszabályoknak. Ha szabályszegést állapít meg a vizsgálat, akkor a felügyelet felszólíthat, vagy bírságot szabhat ki, vagy visszavonhatja a központi bank igazgatósága vagy felügyelőbizottsága vezetőinek, tagjainak engedélyét is.
Változást jelent a jelenlegi rendszerhez képest, hogy az integrált informatikai rendszerrel kapcsolatos beszerzési döntéseket az integrációs szervezet hozza meg, míg ez korábban a mindenkori központi bank feladata volt. A felelősség tekintetében a javaslat kimondja, hogy az integrációs szervezet, a központi bank és a szövetkezeti hitelintézet egyetemlegesen felelnek egymás valamennyi kötelezettségéért, függetlenül azok keletkezésének időpontjától.
A kártalanításra vonatkozóan a javaslat kimondja, hogy az integrációs szervezetnek a megszűnt intézményvédelmi alapoktól átvett vagyon erejéig meg kell térítenie az Országos Betétbiztosítási Alap által a Takarékbank Zrt. általi kibocsátást megelőzően kizárt szövetkezeti hitelintézeti betétesek kártalanítására fordított összeget.
Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Azt gondolom, a három évvel ezelőtti botrányok, visszaélések a takarékszövetkezeti rendszerben bizonyították, hogy ezen a területen igenis szükség van egy erős integrációra és egy erős felügyeletre is. Amennyiben önök is egyetértenek - és ahogy a Törvényalkotási bizottság kisebbségi véleményében elhangzott, tartalmi kritikájuk nem merült fel, kizárólag formai, tehát gondolom, egyetértenek - a folyamat teljessé tételével, a komplex szabályozás és a még erősebb és biztosabb felügyeleti rendszer kialakításával, kérem, önök is támogassák a javaslatot. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)
(11.40)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir