TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt országgyűlési Képviselők! A kormány május 3-án nyújtotta be a jövedéki adóról szóló törvényjavaslatot. A javaslat megalkotására a jövedéki szabályozás modernizációja céljából került sor. Az időközben végbement technikai fejlődés, a felszínre került gyakorlati tapasztalatok, problémák indokolttá tették a szabályozás újragondolását, amelynek eredményeként átláthatóbb, egyszerűbb, rövidebb szabályozás jön létre, megvalósul a teljes elektronizáció, az adókockázatokhoz jobban igazodó biztosítékrendszer kerül kialakításra. Jelentősen csökkennek az adminisztrációs terhek.
A részletekbe menő szabályozás helyett egy keretjellegű törvény kerül kialakításra, ami rugalmasan alakul a folyamatosan változó gazdasági igényekhez. Az adminisztráció egyszerűsítése érdekében 2017-től megszűnik a papír alapú nyilvántartás-vezetés és adatszolgáltatás, minden információ elektronikusan jut el a hatósághoz, és a hatóság is elektronikus úton kommunikál az adóalanyokkal.
A korábbi, sokféle adatszolgáltatás helyett csak egyféle adatszolgáltatást kell teljesíteni a hatóság számára, más úton rendelkezésre álló adatokról pedig nem kell adatot szolgáltatni. A valós idejű elektronikus adatok révén a hatóság az adókockázat elkerülése érdekében szükség esetén azonnal be tud avatkozni a gazdálkodó tevékenységébe.
2018-tól a személyijövedelemadó-bevalláshoz hasonlóan egyszerűsödik a jövedékiadó-bevallás is. Az adóhatóság készíti el az adóbevallást, melyet a gazdálkodó jóváhagy, szükség esetén korrigál. A szabályozás egyszerűsítése érdekében megszűnik a 47-féle adóraktári típus. Jövőre már csak egyféle adóraktár lesz, amelyben az engedélyesek rugalmasan alakítják ki tevékenységüket.
A történelmi hagyományokhoz igazodva a kedvezőbb szabályok biztosítása végett megmarad a kizárólag bérfőzést végző adóraktár és a szőlőbort előállító egyszerűsített adóraktár. Az adóraktárak által teljesítendő, az adókockázathoz igazodó új biztosítéki szabályok elsősorban a kkv-k és a Magyarországon termék-előállítást végzők számára lesznek kedvezőek. A nagyobb kockázatú kereskedelmi tevékenység esetén akár szigorítást is eredményezhetnek.
Szintén az adminisztráció egyszerűsítését szolgálja az adómentes felhasználói engedély megszűnése. Ezt a tevékenységet adóraktári engedélyesek végezhetik a jövőben. Az egyszerűsödő nyilvántartási, biztosítéknyújtási szabályok okán nem lesz szükség arra, hogy egy gazdálkodó többféle engedélyt váltson ki, adóraktári engedély birtokában bármilyen tevékenység végezhető. Rendkívül kedvező változás a csendesbort és a saját előállítású borból palackos erjesztésű habzóbort, pezsgőt előállító kisgazdálkodók számára az úgynevezett kisüzemi bortermelői kategória megteremtése. A borászatok mintegy 95 százaléka adóraktári engedély nélkül a hegybíró felé évente egyszer teljesítendő elszámolás mellett állíthat majd elő és forgalmazhat meghatározott mennyiségig bort.
Tisztelt Ház! 2017-től zárjegyet kell felhelyezni a dohánygyártmányokra éppúgy, mint az alkoholos italokra, ami a szabályozás komoly egyszerűsítését eredményezi. Jelentős könnyebbség a trafikoknak, hogy a dohánygyártmányok zárjegyéről lekerül a kereskedelmi eladási ár, amely rugalmasan alakulhat a piaci igényeknek megfelelően. Az egymást helyettesítő termékek azonos kezelése érdekében jövedéki körbe kerül és dohánygyártmánynak minősül az elektronikus cigaretta töltőfolyadéka is, adómértéke az egyéb dohánygyártmányok adómértékéhez igazodik, viszont ez esetben nincs zárjegyzési kötelezettség.
Tisztelt Képviselők! Az új típusú adó- és vámhatóság és az új jövedéki törvény fókuszában a vállalkozóbarát szemlélet áll. Garanciális szabály 2017-től, hogy a folyamatos pénzügyi jelenlétet vagy egyéb többletkötelezettséget csak határozattal lehet korlátozott ideig elrendelni.
Bár alapvetően megmaradnak a visszaélések szigorú szankciói, hiszen erre az adóbevételek biztosítása érdekében szükség van, az új törvény a jogkövetkezményeket két csoportra osztja, és a komoly összegű bírságot a központi költségvetésnek vagyoni hátrányt okozó jogsértésekhez párosítja. Kisebb jelentőségű, a költségvetési bevételeket nem veszélyeztető jogsértés esetén a bírság összege maximalizált, minimuma ugyanakkor nincs.
A gazdálkodók számára kedvező irányú változás, hogy a tervezet szerint nem lesz olyan jövedéki bírságolási eset, amikor a törvény kizárja a méltányosság gyakorolhatóságát, tehát az állami adó- és vámhatóságnak minden jövedéki bírságolási ügyben lehetősége lesz a bírság mérséklésére, kiszabásának mellőzésére, ha az eset körülményeinek vizsgálata alapján erre okot lát.
Tisztelt Ház! A jövedéki adó uniós szinten harmonizált adónem, azaz a szabályozás kereteit az uniós jogszabályok határozzák meg. Az ezeknek való nagyobb fokú megfelelést szolgálja az energiaadó-törvény jövedéki törvénybe történő integrálása, gyakorlatilag változatlan tartalommal.
Uniós kötelezettségünkre a 2017 végén lejáró derogációra figyelemmel meg kell emelnünk a cigaretta, valamint ezzel összefüggésben a fogyasz-tási-do-hány-adó mértékét. Az esetleges negatív piaci folyamatok elkerülése érdekében az uniós adóminimumot három lépcsőben érnénk el, melynek első lépcsőjét a tavaszi adócsomag, a második és harmadik lépcsőjét 2017. január 1-jei és 2018. január 1-jei hatálybalépéssel az új, tehát jelen jövedéki törvény tartalmazza.
Tisztelt Országgyűlés! Úgy gondolom, hogy az önök előtt levő javaslatban foglalt intézkedések pozitívak mind a piaci szereplők, mind a gazdaság fehérítése, a költségvetési bevételek biztosítása szempontjából. Ezért kérem, hogy a törvényjavaslatot támogatni szíveskedjenek. Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir