TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Ismét csak megköszönni tudom a támogató felszólalásokat, és azokét is, akik kérdéseket vagy esetleg még kritikát is megfogalmaztak a törvényjavaslattal kapcsolatban. Engedjék meg, hogy elsősorban ezekre reagáljak.
Először is - Józsa István elment, pedig éppen meg akartam őt dicsérni, és megköszönni neki, hogy az egyetlen olyan ellenzéki képviselő, aki a pozitív dolgokat is el tudja mondani a parlamentben, és ezért mindenképpen köszönet illeti őt; beletekintve az ellenzéki képviselők magatartásába, az övé teljesen más, mint a többié. Igaz, hogy előtte hat pontban kritikát kell meghallgatni, aztán hetedjére jön az elismerés, valójában, ami az egész törvényjavaslat. Ha megengedi, Józsa képviselő úr, akkor most válaszolnék is a kritikáira, és ezáltal a többi képviselő, ellenzéki képviselő kritikáira is, mert az ellenzéki képviselők lényegében két téma körül mozogtak, a jövedékiadó-emelés lehetőségének megteremtése a törvényjavaslatban, illetve a dohánytermékek jö-ve-dékiadó-emelése. Sajnálatos módon sem a jobbikos, sem az LMP-s, MSZP-s képviselők, sem mások nem foglalkoztak egyébként a jövedékiadó-törvény átfogó módosító tervezetével, ami teljesen átszabja Magyarországon a jövedéki adóztatás rendszerét, és pozitívan hat ezen vállalkozásokra, a gazdaság szereplőire.
Tehát az A-, B-variáció - amit minden frakció elmondott - valóban szokatlan megoldás, hogy a kormány úgy terjeszt egy törvényjavaslatot a parlament elé, hogy vitára bocsátja azt, és azt mondja, hogy igen, a világpiaci árhoz kívánja kötni az üzemanyagok jövedékiadó-tételének nagyságát, és erről egy vitát szeretett volna a parlamentben hallani. Hát, vita nem volt. Kritika volt, sem az MSZP, sem egyik ellenzéki párt nem fejtette ki arról a véleményét, hogy melyiket tartaná egyébként előnyösnek és miért. (Z. Kárpát Dániel közbeszólása.) Ez egy nagyon egyszerű álláspont, különösen ellenzéki oldalról, hogy semmiféle adóemelésről nem lehet szó, a költségvetés bevétele nem izgatja nyilván az ellenzéki pártokat, azért nem tartoznak felelősséggel, tehát ez az álláspont nyilván elfogadható és érthető.
(13.20)
Szűklátókörűségre vall egyébként, de el kell hogy fogadjam, mert nincs mögötte felelősség, gondolkodás. (Z. Kárpát Dániel közbeszól.) Egy vélemény van - ami persze a lakosság nyilvánosságának tetszik, a tévénézőknek tetszik -, hogy ne legyen adóemelés, de nincs mögötte egyébként más. Az sincs mögötte, hogy egyébként megvizsgáljuk azt, hogy az Európai Unió tagja vagyunk, és például a dohánytermékek, a cigaretta esetében igenis vannak európai uniós előírások, amelyeket mint európai uniós tagoknak be kell tartanunk. Amikor az MSZP támogatta, hogy az Európai Unióba lépjünk be, akkor miért nem gondolt arra, hogy ez azt fogja jelenteni, hogy a dohánytermékek jövedéki adóját majd meg kell emelni 2017. december 31-éig? Mi az, hogy „egyszerűen nem támogatom”? Az a két döntés együtt jár! Amikor azt támogatta, hogy lépjünk be az Európai Unióba, meg a mostani döntés sajnos összefügg. A másik két ellenzéki pártot azért nem mondom, mert akkor még ők nem voltak a parlamentben, nem tudták elmondani a véleményüket erről a kérdésről.
Visszatérve a kritikákra: tehát az A-, B-variációt inkább üdvözölni kellene, és arról véleményt alkotni, elsősorban szakmai megközelítés alapján.
Arra, hogy előkészítetlen a törvényjavaslat, azt is mondhatnám, hogy kikérem magamnak, és a munkatársaim nevében is. Egy éven keresztül 20-25 szervezettel történt az előkészítés, kodifikációs hiba sem történt, technikai-számítástechnikai hiba történt a benyújtáskor, ez igaz, amit órákon belül a kollégák, az Országgyűlésben dolgozó informatikusok egyébként javítottak. Tehát nem igaz az, hogy 11 hiba van, ezt csak egy sajtóorgánum írta.
Biztonsági kockázatot jelent, hogy rendeletben történik az üzemanyagok minőségi besorolása, mondja Józsa István. Szeretném őt tájékoztatni, hogy most is miniszteri rendelet határozza meg az üzemanyagok minőségi előírását, igaz, egy NFM-rendelet. A jövőben pontosan arról szól, hogy az NFM-rendeletben szereplő minőségi kritériumhoz képest a szabványban szereplő többletkritériumokat a Nemzetgazdasági Minisztérium rendelete fogja majd tartalmazni, ez semmiféle biztonsági kockázatot nem jelent, jogilag most is így van egyébként rendezve.
Szeretnék még beszámolni az ötpárti egyeztetésről, amit ma 11 órára kezdeményeztünk. Nem az egész törvénnyel kapcsolatban, hanem a törvény egyetlen pontjával kapcsolatban kezdeményeztük az ötpárti egyeztetést, mégpedig a 155. §-sal kapcsolatban, amely egy rendőrségi törvénynek az egyik passzusa, technikai szempontból módosulna, amennyiben meg tudná szerezni ez a passzus a kétharmados többséget. Egyszerűen egy technikai módosításról van szó, egy értelmezési rendelkezésről, de sajnálatos módon nem fogadta el egyetlen ellenzéki párt sem az ötpárti kezdeményezést, ami ma 11 órakor a Fidesz-frakciónál lett volna. Az LMP azt ígérte, hogy szakértőt küld, de nem érkezett meg; a Jobbik azt mondta, hogy nem ér rá, mert itt lesz a parlamentben az adótörvény vitájánál, ezért száz méterre nem tud átjönni a frakcióhoz; az MSZP pedig nem hajlandó részt venni semmilyen ötpárti egyeztetésben. Úgyhogy ezért most úgy tűnik, hogy ha nem gondolják meg magukat az ellenzéki pártok ezen technikai jellegű szakasz megszavazásában, akkor nem fog változni.
Tisztelt Képviselőtársaim! Visszatérve a jöve-dé-kiadó-emelésnek a kérdésére, még egyszer mondom: a dohánytermékek esetében teljesen egyértelműen az európai uniós előírások azok, amelyeket végre kell hajtanunk. A jövedéki termékek, az üzemanyagok esetében pedig egy alternatív lehetőség, amit nyilván az Országgyűlés el fog dönteni, hogy támogatja vagy nem támogatja a kezdeményezést.
Jelzem egyébként, hogy az elmúlt két évben jelentős mértékben csökkent az üzemanyagok ára, több mint 100 forinttal adott esetben, és ez a jövedékiadó-emelés nem érinti a vállalkozói társadalmat, hiszen nekik adókedvezmény formájában ez megtérül, ha esetleg emelésre kerül sor.
Köszönöm szépen még egyszer a támogató hozzászólásokat, és azokat is, amelyek kritikákat fogalmaztak meg. Kérem, hogy az említett passzus tekintetében az ellenzéki pártok gondolják meg a hozzáállásukat, és a kormánypárti többséget pedig arra kérem, hogy a törvényjavaslatot egészében támogassa. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir