DR. HARGITAI JÁNOS,

Full text search

DR. HARGITAI JÁNOS,
DR. HARGITAI JÁNOS, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tényleg mosolyog az ember, amikor Burány képviselő úr felszólalását hallgatja, mert be kell bizonyítania mindenáron a fehérről, hogy fekete, és ez láthatólag nagyon nehezen megy ennek az adócsomagnak az esetében.
Én voltam az, aki udvariatlanul közbeszóltam, amikor a minimálbér adóztatása kapcsán hosszasan ecsetelte a baloldali kormány álláspontját. Ezt azért tudta megtenni az én közbeszólásom mellett is, mert Mengyi Roland képviselőtársam azt az adófilozófiai váltást, amit ez a kormány végrehajtott az önök adópolitikájával szemben, ő ezt hosszasan elemezte. Helyeslem ezt a visszatekintést, amit a képviselő úr tett, ezért már nekem ezt nem kell megtennem, különben megtettem volna.
Képviselő úr, Burány képviselő úr, az számunkra nyilvánvaló volt, hogy az az adópolitika, amivel önök csődbe vitték az országot úgy 2008 körül, akkor, amikor csak egy IMF-es, európai uniós hitelcsomaggal lehetett megmenteni az országot a teljes összeomlástól, tehát azt a gazdaságpolitikát szolgáló adópolitikát nyilvánvalóan nem lehetett folytatni, mert ha azt folytattuk volna, akkor ma is a túlzottdeficit-eljárás hatása alatt lennénk, és ugyanolyan lehetetlen helyzetben lenne az ország gazdasága és a költségvetése, mint ahogy önök ezt hátrahagyták nekünk. Nem itt tartunk, hála istennek! Azt a romhalmazt, amit önök az Orbán-kormányra hagytak, azt már részben, nagyrészt sikerült, ha úgy tetszik, eltakarítani - már bocsánat ezekért a kifejezésekért -, ezért van meg most már a lehetőség arra, hogy ténylegesen adókat is csökkentsünk.
Ön fölsorolja azt is és kritizálja, hogy hogyan tettük ezt, mondjuk, az áfatörvény esetében, és akkor, amikor a 20. percben megteszi az összefoglalóját, akkor minderről elfeledkezik, és azt mondja, hogy nem is történik érdemben adócsökkentés, meg ami történik, az a nagyoknak való kedvezést jelent, és ezt egy tétellel próbálja igazolni, a kastélyokat érintő felújítással, ami, megjegyzem, műemlékeket jelent.
Ezzel az ország tele van, itt a főváros is tele van műemlékekkel, ha én Pécsre, a megyeszékhelyre megyek, műemlékek garmadáját látom, és azok, akik műemlékekben élnek vagy tulajdonolják ezeket a műemlékeket, és egyszerűen a városban sétálók is abban érdekeltek, hogy ezek a nagyon nagy értékű műemlék épületek felújuljanak. Nyilvánvalóan akkor tud ez megtörténni, ha már a kormány megteremti a feltételeit annak, hogy ösztönözze ezeket a beruházásokat. Ezt kihegyezi ön egy-két emberre meg fideszes elitre; nyilvánvalóan ez egy olyan fokú demagógia, amit azért nehéz elhitetni az országgal. Abban igaza van, hogy sokunknak nincs kastélya meg valószínű, nem is lesz, mert nem törekszünk kastélyok vásárlására, de azt én helyeslem, hogy az ország műemlékvagyon-felújítását ösztönzi a kormány adópolitikai eszközökkel is.
Mielőtt az érdemi mondandómra rátérnék, mert ez végül is a most beterjesztett adócsomag, ha már voltam olyan udvariatlan és a minimálbér kapcsán közbeszóltam, akkor hadd szóljak erről néhány kérdést. Nyilván azt már mondtam, hogy szakítanunk kellett a mi felfogásunk szerint azzal az adópolitikával, amit önök folytattak, mert egyszerűen szólva, egy kollektív hazugságra épült az az adópolitika. Mi jellemezte az önök adópolitikáját? Magyarországon kevesen fizettek személyi jövedelemadót, akik meg fizettek, azoknak is nagyon meghatározó része minimálbéres jövedelmű volt, azaz nem fizetett semmit. Azok, akik fizetni tudtak volna, azok is tudtak manipulálni a gazdaság világában és az embereiket minimálbérre jelentették be, és esetleg zsebbe fizették őket. Az egész ország ezt a kollektív hazugságot játszotta, ezt önök jól tudják, és ez a kollektív hazugság vezetett oda, hogy tönkre is ment az ország.
Mi azt mondtuk: közterheket fizetni, ha valaki erre képes, azt tennie kell, mert az rangot jelent, az polgár, aki közterheket fizet. Mindenki fizessen közterheket, a minimálbéres csak a minimálbérének megfelelő mértékben, a jól kereső a jól kereső jövedelmének megfelelő mértékben fizessen közterheket.
(9.10)
Ezt a filozófiai váltást, ami már nem a hazugságra épít - egyébként ennek az alkotmányos megalapozását is levezethetném itt önnek, de nem kell, mert ön ismeri az alkotmány erre vonatkozó szabályait -, mi helyeseljük. Nincs egyébként az önök környezetében olyan gazdaságpolitikához értő szakember, aki ezt kritizálná. Ön képviselőként itt a parlamentben demagóg módon megteszi, de valójában tudja jól, hogy ez a filozófiai váltás, amit itt megtettünk, helyes. És persze, ahogy az államtitkár úr említette önnek, amikor erről beszélt, jelentősen emeltük is a minimálbért. Ha a polgári kormány viszi az országot, akkor ez is jellemző erre az országra, hogy emeljük a minimálbéreket, sokkal nagyobb mértékben, mint ahogy azt önök tették.
De térjünk rá végül is erre az adócsomagra, mert azt gondolom, az az állítás, amit mondunk, hogy ennek a ciklusnak valószínűleg a legfontosabb adótörvénye van előttünk, sok szempontból igazolható, ezt már a költségvetés kapcsán is elmondtuk. Következetes gazdaságpolitika és költségvetési politika eredménye az, hogy ma már az ország van abban a helyzetben, hogy bizonyos könnyítéseket tud megtenni az adótörvények terén is, és ez nem keveseket meg nem a fideszes elitet érinti előnyösen, ez mindenkit előnyösen érint. Ez az első, azt gondolom, amit le kell szögeznünk, és ez akkor is igaz - gazdasági lapokat tudnék itt idézni, kigyűjtöttem -, ha hatalmas adóemelésekről beszél az adócsomag kapcsán. Ezeket a hatalmas adóemeléseket nyilvánvalóan ebben fellelni nem lehet, az viszont igaz, hogy nagyon jelentős adókönnyítésekkel fog találkozni 2017-ben mindaz, aki ebben az országban él.
Azokat a pilléreket, amelyeket az államtitkár úr kiemelt, és amelyekkel, ha úgy tetszik, felöltöztette ezt az adócsomagot, én megismételném, mert fontosnak gondolom, hogy ez az adócsomag, amely itt előttünk van, szól egyrészt az adócsökkentésekről, majd tételesen is igazolom; szól adminisztratív könnyítésekről, amelyek a vállalkozásokat jelentősen kedvező helyzetbe hozzák; szól a vállalkozások támogatásáról is, ami nagyon fontos, mert sokáig erről csak beszéltünk, de eredményeket nem tudtunk elérni, valamint szól a gazdaság fehérítéséről is.
Akkor kezdem ezzel, mert ez viszonylag röviden elintézhető. Mindig megkaptuk mi is azt a kritikát önöktől, ellenzéki képviselőktől, vagy amikor önök voltak kormányon, akkor gyakorlatilag ezt mi olvastuk az önök fejére, hogy egyszerű pálya, hogy adókat emelünk és költségvetési bevételeket produkálunk, de próbáljuk inkább beszedni azokat az adókat, amelyeket eddig nem tudtunk beszedni, és egyébként versenytorzító hatású, ha ezeket az adókat nem szedjük be. Ha itt eredményesek vagyunk, akkor nem kell adókat növelni, mert egyszerűen az adózás hatékonyságával is költségvetési bevételeket produkálunk. Nem lehet szó nélkül elmenni amellett, hogy ezt eredményesen tette meg az Orbán-kormány.
Itt az elektronikus árufuvarozási rendszerre gondolok, ami nagyon sok eredményt hozott, és a pénztárgépek rendszerére. Ez folytatódni fog az elkövetkezendő időszakban, sőt online számlázási rendszer lesz bevezetve, és további adóhatékonyság várható tőle. Tehát ez egy olyan terület, ahol a NAV és a kormány rendkívül sikeresen működött az elmúlt években, és ez valószínűleg folytatódni fog a 2017. adóévben is. Tehát beszedjük azokat az adókat, amelyeket be kell fizetni, ezért nem kell pluszadókkal terhelni azokat, akik eddig is tisztességesen adóztak.
Nyilvánvalóan az adócsomag legfontosabb és számomra, kereszténydemokrata képviselő számára is a legfontosabb része az, ami a családokat érinti, minden családot érint, és ezek az áfakönnyítések. Akkor is, amikor az első áfakönnyítést bevezettük, és a sertéshús áfáját 27 százalékról 5 százalékra csökkentettük, jeleztük azt, önök ellenzéki képviselők is szorgalmazták azt, hogy ezt további termékekre is terjesszük ki. A kormány akkor is jelezte, hogy folytat ilyen vizsgálatokat, és meg fogja teremteni annak a lehetőségeit, hogy ez más termékek esetében is megvalósulhasson. 2017-ben, ez tényként rögzíthető, más, alapvetően fontos élelmiszerekre, tehát a tejre, a baromfihúsra is kiterjeszti a kormány az adócsökkentést, és ezt mi üdvözöljük. (Jelzésre:) Bocsánat, a tojást is meg kell említenem, mert azért az a háztartások fogyasztásában egy komoly tényező.
Helyeselhetjük nyilvánvalóan az internetet érintő adókönnyítéseket is, az államtitkár úr számokat is említett. Ezek az áfakönnyítések egy nyugdíjas család esetében 12-20 ezer forint megtakarítást eredményezhetnek, egy nagycsalád esetében 30-35 ezer forint megtakarítást eredményezhetnek, és a legnagyobb könnyítések alapvetően a kétgyerekeseket érintik, mert az áfatörvényben biztosított adócsökkentések mellett őket jelentősen érinti az adókedvezmény is, amit a személyi jövedelemadójukban érvényesíthetnek. Így egy kétgyerekes család esetében ez 80-85 ezer forintnyi adómegtakarítást is jelent. (Tukacs István: Mondjál százat!)
Összességében a költségvetés az áfatörvény módosítása kapcsán, tehát az 5 százalékos áfa kibővítése kapcsán mintegy 55 milliárd forint bevételről mond le, és ezt az 55 milliárdot otthagyja a családoknál. A személyi jövedelemadónál, a már említett kétgyerekeseket érintő adójóváírás esetében 15 milliárd forintról mond le az állami költségvetés, és nyilvánvalóan ennyivel gazdagodnak az érintett családok. Ehhez fogható adókönnyítéseket én még adótörvényben nem láttam, ami a családokat érinti, ezért ez nyilvánvalóan csak támogatható és üdvözölhető.
Vidéki képviselőként azt is fontosnak gondolom, hogy a munkaerő mobilizálása érdekében az adó eszközeivel is tegyen a mindenkori kormány. Ezt sokszor szorgalmaztuk, most ebben az adótörvényben ezt itt viszontlátjuk. Jól ismerjük az országot, vannak az országnak ma már, azt mondhatom, prosperáló, jól működő térségei: Budapest és környezete nyilvánvalóan ilyen, vagy Fehérvár térsége, Győr térsége, tehát ezek a komoly ipari kultúrával és nagyon sok vállalkozással rendelkező térségek. A munkaerő az ország fejletlenebb vidékei felől ebbe az irányba mozog, vándorol, és ezt adópolitikai eszközökkel 2017-ben is segíti a kormány. Már elképzelni se tudtuk, mikor következik be egyszer, hogy annak a munkavállalónak, aki ingázik, és a cége ezt részben téríti, mikor fognak 9 forint kilométerdíj helyett esetleg többet fizetni. Most ezt megteheti, mert a kormány jelentősen emelte ezt a tételt, 9 forint helyett 15 forint kilométerenkénti összegeket is térít. (Tukacs István: Nem ezen a világon élsz, János! Nem így működik!)
Fontosak a munkásszállásokat érintő adókönnyítések. Én baranyai képviselő vagyok. A mi megyeszékhelyünk nem arról híres sajnos, hogy beletartozna abba a körbe, amit az előbb soroltam, ahol, mondjuk, erős és fejlett gazdaság működne. A baranyai munkaerő elit része, jól képzett része is vándorol Budapest környékére vagy Fehérvár, vagy Győr térségébe, de Pécs a maga gyenge gazdaságával még így is az ország második legnagyobb agglomerációját tudja maga mellett, ahonnan a még fejletlenebb baranyai térségekből, kistelepülésekről a munkaerő a város felé vándorol. A napokban olvastam egy cikket, amely 128 ilyen települést sorol fel. Tehát ezeknek az embereknek ezek a könnyítések, amelyek a munkaerő mobilitását ösztönzik, nyilvánvalóan előnyt jelentenek, tehát ezeket a lépéseket, amelyek nagyon jelentősek ebben a törvényben, én szintén üdvözlöm.
A vállalkozásokat érintő adókönnyítések pedig nyilvánvalóan a vállalkozások versenyképességét fogják növelni az elkövetkezendő időszakban.
(9.20)
Korábban sok kritika érte azokat a döntéseinket - amelyek persze az adófilozófiai váltásunknak egy nagyon lényeges részét jelentették -, hogy az olyan szektorokra, amelyek kevésbé voltak adóztatottak, és a válságidőszakban is jelentősen gazdagodtak - mint a bankszektor -, átmenetileg különadókat vetettünk ki. Folytatódik az a gyakorlat, hogy itt visszavonul a kormány, a bankok adóztatása esetén összesen 25 milliárd forint összegben. Ezek után 2017-ben azt várjuk, hogy a bankok hitelezési gyakorlata élénkülni fog.
Államtitkár úr szólt a Karrier Híd-programról. Ez megint csak a munkaerő-mobilitással összefüggő kérdés. A kormánynak van egy erőteljes törekvése arra, hogy bürokráciát csökkentsen, ami mint cél üdvözölhető, de ezt az állami bürokráciát - s amikor ezt a szót használom, akkor a legpozitívabb értelemben beszélek erről - a gazdaság más területén is célszerű lenne elhelyezni. Azokat az ösztönző lépéseket, hogy aki állami alkalmazottat vagy a közszférából jövő alkalmazottat foglalkoztat, az járulékkedvezményekben részesül, szintén üdvözölni tudjuk, s ez nyilvánvalóan segíti is majd ennek a programnak a sikerességét.
A 2017-es költségvetési törvény tárgyalása során is beszéltünk arról, hogy a belső fogyasztás élénkítése fontos, és a belső kereslet, a belső fogyasztás növekedése mennyivel járul hozzá az ország GDP-jének emelkedéséhez, és ennek kapcsán beszélni szoktunk arról a növekvő bérkiáramlásról, ami hál’ istennek, jellemzi ezeket a gazdasági éveket. Ennek a törvénynek a kapcsán itt kell megemlíteni egy tételt, amely a NAV dolgozóit érintő kérdés, hiszen a NAV esetében is elindul a Karrier Híd-program. Más állami tisztviselők mellett a NAV-ban dolgozók jövedelme a pótlékrendszer átalakításával három lépésben 50 százalékkal emelkedhetett. Ez is egy olyan tétel, amely 20-30 ezer embert érint, hiszen ez egy hatalmas rendszer, és a NAV-ban dolgozók érdemben tesznek azért, hogy a költségvetési bevételek teljesüljenek.
Ennyit kívántam nagyon röviden elmondani önöknek. Demagóg megjegyzéseket persze lehet tenni, s természetes is számomra, hogy ezt az ellenzéki képviselők megteszik, ha kulturáltabban fogalmazok, akkor azt mondom, természetes, hogy a legjobb adótörvényt is kritizálják. Én azt gondolom, hogy a kormány ennek az adócsomagnak a beterjesztésével látványos lépésekre határozhatta el magát. Ez sokakat érinteni fog, sőt ebben az országban minden fogyasztót érinteni fog, mindenkinek könnyítéseket hoz. Ezt azért tudtuk megtenni, mert a magyar gazdaság ezekre ma már lehetőséget ad. A magyar gazdaság erre ma már azért ad lehetőséget, mert az Orbán-kormány hosszú éveken keresztül következetes gazdaságpolitikát folytatott, aminek meglett az ered-mé-nye, amit elismer a külvilág, amit előbb-utóbb még a minősítő intézetek is el fognak ismerni. S ha ezek hangja is itt lesz az Országgyűlésben, akkor Burány képviselő úr még szerényebben fog szólni akkor, amikor a polgári kormány adótörvényeit és gazdasági eredményeit kritizálja, és még fanyarabbul fog visszagondolni arra a dicstelen időszakra, amikor ők jó szándékúan akartak kormányozni, de az nagyon balul sikerült.
Örülök annak, hogy az már egy olyan múlt, amire persze mindig vissza fogunk térni, de hál’ istennek, ezt az időszakot meghaladtuk, többek között az ilyen következetes gazdaságpolitikai eredményekkel. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir