DUNAI MÓNIKA

Full text search

DUNAI MÓNIKA
DUNAI MÓNIKA (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A 2017. év az otthonteremtés éve is lesz. Ezt tükrözi és tükröznie is kell, és valóban tükrözi is a beterjesztett 2017-es költségvetési javaslat és a most tárgyalt, adótörvényekről szóló törvényjavaslat.
Álláspontunk szerint a saját otthon megléte a polgári berendezkedés egyik legfontosabb előfeltétele, ezért a jövő évi költségvetésben 211 milliárd forintot fordítunk a magyar családok otthonteremtésének támogatására. Ennek legfontosabb elemei az új és használt lakás vásárlására is felhasználható családi otthonteremtési kedvezmény, vagyis népszerű nevén a CSOK, az államilag támogatott kedvezményes hitel, valamint az áfacsökkentés.
A kormány továbbra is támogatja a lakástakarékokat, 2017-ben már működni fognak a nemzeti otthonteremtési közösségek, amelyek keretében tízéves távlatban további 3 millió forintos támogatás járhat az otthonteremtésre.
Az egyik legfontosabb célunk a családok és a gyermekek támogatása. A kormány számára az első és a legfontosabb, ugyanúgy, mint a Fidesz és a KDNP képviselőcsoportjának, a gyermekek támogatása. Az első és a legfontosabb tehát a gyermek. Minden törvénynek, minden intézkedésnek innen, a gyermektől kell kiindulnia. Minden intézkedésnek és minden törvényjavaslatnak tükröznie kell ezt a szemléletet. Ezt a szemléletet láthatjuk nemcsak a 2017. évi költségvetésben, hanem ezt a szemléletet láthatjuk a jelenleg tárgyalt adótörvényekben is.
Fontos célunk az, hogy minden magyar ember, minden bérből és fizetésből élő ember gyorsabban, olcsóbban juthasson lehetőség szerint saját otthonhoz. Az új otthonteremtési programtól azt várjuk, hogy több új lakás épüljön, ezzel növekedjen a gazdaság, majd ha a gazdaság növekszik, több munkahely jöjjön létre. Egyúttal ezzel megteremtjük annak a lehetőségét, ami a legfontosabb a családokban: akkor tudnak gyermeket vállalni a családok, ha magukat biztonságban tudják a szülők, ha munkája van az édesapának és az édesanyának, és ha saját otthonnal rendelkeznek, van fedél a fejük felett. Mi ehhez kívánunk segítséget nyújtani.
Azt kívánjuk biztosítani a családi otthonteremtési programmal, hogy a családok megfizethető áron, lehetőség szerint saját otthonhoz jussanak. A CSOK tehát jó a magyar gazdaságnak is, hiszen munkahelyeket teremt, és hozzájárul a gazdaság növekedéséhez is. Az otthonteremtési program legfontosabb elemei: az lakásépítési áfa csökkentése, a vissza nem térítendő családi otthonteremtési kedvezmény és a három gyermek összefüggésében a 10 millió forintos állami támogatású hitel.
Tisztelt Képviselőtársaim! Nagyon sokan kritizálták azt a tényt - és ez, bevallom, számomra eléggé érthetetlen, amikor némely politikai erő kritizálja azt -, hogy a lakásépítések áfája csökkenjen. Azt is kritizálja, hogy ilyen nagy mértékben csökkenjen, 5 százalékra. Gondolom, ezt azért teszik, hogy hívek maradjanak saját korábbi döntéseikhez; igen, a baloldalnak annak idején, amikor megszüntette az első Orbán-kormány kiépülő családtámogatási rendszerét, akkor (Közbeszólás az MSZP soraiból: Miről beszél?) az egyik legfontosabb döntése volt, hogy a lakások áfáját, a lakásépítési áfát duplájára emeljék. Akkoriban 12 százalékról több mint duplájára, 25 százalékra emelték azt.
A CSOK, a családi adórendszer, a gyed extra, az adócsökkentések, a béremelések, az édesanyákért tett intézkedések kivétel nélkül javítják a családok helyzetét, és növelik a gyerekvállalási kedvet. Az otthonteremtési program fogadtatása nagyon pozitív. A lakosság több mint négyötöde támogatja az otthonteremtési intézkedéseket. A 40 év alattiak körében 95 százalékos az áfacsökkentés támogatottsága. A program felkutatására az év második felében, illetve 2017-ben és 2018-ban számítunk, amikor a lakáspiacon is már érdemben megjelenhet a CSOK hatása. Reméljük, elég gyorsan bővül a lakáskínálat, illetve a családok is meghozzák életük egyik legfontosabb döntését az új otthon teremtéséről. Nem kis döntés az, amikor a család rászánja magát, hogy hol, mikor, milyen feltételek mellett szerezhet saját otthont. Ez az elmúlt évtizedekben, tudjuk jól, szinte elérhetetlen álom volt. Most, azt gondolom, a maximum 10 millió forintos vissza nem térítendő CSOK-támogatással, a kedvezményes, hosszú lejáratú hitellel és az egyéb otthonteremtési lehetőségekkel, az áfacsökkentést is beleértve, kézközelbe, elérhető közelségbe került ez minden fiatal család részére.
A két gyermeket nevelő családok helyzete a jövő évben még kedvezőbb lesz, hiszen esetükben a személyi jövedelemadó gyermekkedvezményének emelése miatt még tovább nő a családi büdzsében, a családi költségvetésben maradó összeg. Több mint 350 ezer családnál együttesen 15 milliárd forintot hagyunk. Jövőre ugyanis folytatódik az idén megkezdett program, a kétgyermekes szülőket megillető havi enyhítés újabb 5000 forinttal 30 ezer forintra emelkedik.
Érdemes hangsúlyozni, hogy ezek havi összegek, vagyis egy kétgyermekes családban gyermekenként havi 15 ezer forint lesz az az összeg, amelyet nem kell befizetnie az állami költségvetésbe, illetve nem kell adóznia ez után. Ez a két gyermeknél havi nettó 30 ezer forint. Ez azzal jár, hogy a négytagú, kétgyermekes családoknál 80-85 ezer forintot hagyunk együttesen a jövő esztendőben közteherenyhítéssel. Ennek nagyjából egyharmada az egyes áruk, szolgáltatások áfájának csökkentése, kétharmadát pedig a gyermekkedvezmény emelése biztosítja.
(10.00)
Tisztelt Képviselőtársaim! A hazánkat sújtó kedvezőtlen demográfiai folyamatok ellensúlyozására, megállítására és növelésére vezettük be a családi adórendszert. Ezeknek köszönhetően az elmúlt négy évben mintegy 800 milliárd forint maradt a magyar családok zsebében. Tavaly 900 ezer szülő érvényesítette ezeket a kedvezményeket. A kétgyermekeseket megillető kedvezmény négy év alatt, tudjuk jól, a duplájára fog nőni, 2017-ben, amint említettem 15 ezer forint gyermekenként, 2018-ban havi 17 500, 2019-ben pedig 20 ezer forint lesz a kétgyermekes családok adókedvezménye gyermekenként, vagyis havonta 40 ezer forint nettó pluszjövedelem lesz a családoknál, amit nem kell az adóban érvényesíteniük. A családi adókedvezmény igénybevételével az elmúlt években mintegy 1,1 millió embernek csökkent az adója, ezen belül pedig több mint 300 ezer embernek egyáltalán nem kellett adót fizetnie, ugyanis a legalacsonyabb jövedelemmel rendelkezők számára is lehetővé tettük, elérhetővé tettük ezeket a kedvezményeket.
(Az elnöki széket Sneider Tamás,
az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
2014-től a személyi jövedelemadóban érvényesíteni nem tudott családi kedvezmény az egyéni járulékok terhére is érvényesíthető volt, illetve lett, vagyis a legkisebb jövedelmű családok esetében a bruttó fizetésük egyben a nettó fizetésük is, vagyis nem kellett adót fizetniük, mert a családi adókedvezménnyel azt érvényesíthették a járulékokból is, amit elmondtam. 2015-től a házasságkötési kedv növelése céljából első házasok kedvezménye címén 24 hónapon át, vagyis két éven keresztül havi 5 ezer forinttal csökkenthető a fizetendő adó. Ez a kedvezmény is a jövő évi adótörvényekben megmarad.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az Országgyűlés előtt fekvő 2017. évi költségvetés és az adótörvények alapján pénzügyileg stabil, a magyar emberek élete szempontjából sikeres 2017. évre számítunk. Az a törekvésünk, hogy mint ahogy az idén is, jövőre is mindenki előbbre juthasson, előbbre juthasson a munkájában, előbbre juthasson a jövedelmei tekintetében, előbbre juthasson a saját otthon megteremtésében, és reméljük, előbbre fognak jutni a saját családjuk gyermekáldása révén is. 2010 óta ez lesz az első olyan év, amikor már a gazdaság erősítésén kívül nem kell az államnak hitelt tovább törlesztenie, ezáltal is a családok, a magyar emberek válláról veszünk le további terheket. Mindez nyújtja azt a fedezetet, amely lehetővé teszi, hogy egyre több és több kedvezményt, áfacsökkentést, családtámogatási növekedéseket tudjunk elérni.
Tisztelt Képviselőtársaim! Kérem, hogy a jelenleg tárgyalt adótörvényeket, hiszen ezek a magyar emberek hasznára és javára válnak, támogassák. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir