TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Köszönöm szépen a felszólalásokat, a véleményeket, először is a kormánypárti képviselők, a Fidesz és a KDNP képviselőinek a felszólalását, a támogató felszólalását, és vélhetően az igen szavazatukat is, amikor majd eljön az idő a szavazásra. Azt gondolom, hogy a kormánypárti képviselők megértették a törvényjavaslat lényegét, megértették az adótörvényeknek költségvetéssel való kapcsolatát, megértették azt, hogy az adótörvény, a jelen adótörvény megalapozza a 2017-es költségvetés bevételi oldalát, ugyanakkor azt is megértették és támogatták, hogy eljött az idő a gazdaság teljesítménye alapján az országban az adócsökkentésre.
(Az elnöki széket dr. Latorcai János,
az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Természetes, hogy a kormánypárti képviselők támogatják az áfacsökkentést, nem bagatellizálják, mint az ellenzéki képviselők; és természetes az is, hogy a személyi jövedelemadóban a gyermekkedvezmény növelését is támogatják a kormánypárti képviselők, egyáltalán minden adócsökkentést, adminisztrációcsökkentést, bürokráciacsökkentést, amelyet az adózás területén teszünk.
(12.00)
Néhány gondolatot szeretnék mondani az ellenzéki képviselők felvetéseire. Azt gondolom, hogy nem jó úton jár az MSZP, Burány Sándor, amikor azt mondja, hogy Magyarországon nőtt az adóterhelés, hiszen ezt statisztikai adatok bizonyítják, hogy a válság idején meglévő 41 százalék fölötti GDP-arányos adóterhelés most 39 százalék alatti, tehát nem jelentős, de mégis csökkenés tapasztalható. Különösen csökkenés tapasztalható a magánszemélyek, a családok adóterhelése tekintetében, hiszen itt a családi adókedvezmény növelése jelentős pozitív hatással van.
Összességében Z. Kárpát Dániel képviselő úr is ezzel foglalkozott a végén. Azt gondolom, hogy mindkettőjük álláspontja téves, igenis Magyarországon csökken az adóterhelés. Az is tény, és azt is el kell ismerni, hogy ugyanakkor a gazdaság fehérítésére tett eredményes kormányzati intézkedések következtében az adóbevételek növekménye magasabb, mint a GDP növekménye, ezáltal egy visszaható hatálya van a GDP adóterhelésének, de azt gondolom, hogy ezt inkább üdvözölni kellene, és nem pedig kritizálni.
Azt már természetesnek vesszük, hogy az MSZP visszatér az adó nélküli minimálbéres időszakra. Azt gondolom, hogy ez szintén egy téves út, hiszen abban az időszakban lényegében a fél ország minimálbérre volt bejelentve, minden munkáltatót, munkavállalót arra ösztönöztek, hogy jelentsék be minimálbérre, nem kell adót fizetni, aztán a többit meg majd megoldják valahogy, legfőképpen adózás nélkül.
A Fidesz ebben váltott. Azt mondta, hogy minden jövedelem után adót kell fizetni. Egyrészt ez egy igazságos elv, másrészt pedig jó is, hiszen gondoljuk csak el, hogy az a munkavállaló, aki minimálbéren dolgozott, gyermeke volt, az nem tudta igénybe venni a szocialisták idejében az adókedvezményt, bár ők nem is voltak adókedvezmény-pártiak, ők azt szerették, ha valaki megtermeli a bevételeket, és ők pedig valakinek odaadják, aki egyébként pedig nem termel, vagy kevesebbet ad hozzá a nemzeti össztermékhez.
Nem tartjuk ezt helyes útnak, helyesebb útnak tartjuk a Fidesz álláspontját, amely szerint növelni kell a minimálbért, növekedett is jelentősen. Egyébként, amikor bevezetésre került a minimálbér adózása, akkor sem járt senki rosszabbul, hiszen az állami szférában az állam ezt átvállalta, a piaci viszonyok között pedig a cégek rendezték.
Megdöbbentőnek tartom, hogy az áfacsökkentést szinte minden ellenzéki párt elbagatellizálja. Ezért küzdöttek éveken keresztül, most megtörténik egy jelentős áfacsökkentés, ami 50-60 milliárdot hagy az emberek zsebében, és azt mondják, hogy ez nem ér semmit, ez igazából semmi. Elfogadom persze azt az álláspontot, hogy ettől több kell, több termék áfáját csökkenteni kell. Csak egyet jegyezzenek meg: hogy a kormánypártiak felelnek a költségvetés egyensúlyáért, felelnek a költségvetés hiányáért, felelnek az adócsökkentésért, felelnek a munkahelyek növekedéséért, felelnek a gazdaság növekedéséért, önök pedig nem felelnek semmiért. Önök csak azért felelnek, hogy elmondják, hogy ez, amit a kormány csinál, kevés. Nem szabad elbagatellizálni az áfacsökkentés eredményeit.
Úgy gondolom, hogy téves úton jár az ellenzék, amikor a friss tej áfájának csökkentését jelentéktelennek minősíti, és hogy a fogyasztókra nem lesz hatással. Igenis az a cél, hogy hatással legyen, és hogy éppen hogy ne a pasztörizált, tartósított tejet fogyasszák a magyar emberek, hanem a friss tejet fogyasszák. Remélhetőleg az áfacsökkentés olyan árcsökkentő hatással lesz, hogy ez megjelenik az árakban, és az embereket a friss tej fogyasztására nemcsak azért, mert egészségesebb, hanem egyébként az árakon keresztül is rá lehet venni arra, hogy igenis a friss tejet kell fogyasztani.
Azt gondolom, hogy érthetetlen a jövedéki adó emelése tekintetében a kritika. Úgy viselkedik az ellenzék, mintha nem tudná, hogy az Európai Unió tagja vagyunk, és a dohánytermékek viszonylatában 2017. december 31-ig van még haladékunk, hogy elérjük a minimum adószintet, ami 115 eurót jelent. A kormány azt az utat választotta, hogy három ütemben érünk majd oda, 2016. szeptember 1-jén, 2017. január 1-jén és 2018. január 1-jén lesz a harmadik növekedés. Ez nem a kormány döntése, ez az Európai Unió döntése, ezt el kell fogadni, tudomásul kell venni, és nem a kormányt kell érte kritizálni.
Ugyanúgy az üzemanyagok jövedékiadó-tételének vonatkozásában egy valóban újszerű javaslatot terjesztett a kormány a parlament elé, vagy alternatívát hagyott a törvényjavaslatban. Erről az Országgyűlés fog dönteni, hogy melyiket fogadja el, hogy a 40 dollár hordónkénti ár esetén lép be az újabb plusz jövedéki teher, amely egyébként minimális, vagy csak az 50 dollár esetén. Ez eldöntendő kérdés. Azt azonban figyelembe kell venni, hogy a világpiaci árviszonyokat figyelembe kell venni a magyarországi adóterhelésnél. Egyébként az üzemanyagoknak a jövedékiadó-terhelése így is Európában, az Európai Unióban is még mindig az utolsó harmadban van.
Szilágyi képviselő úr felszólalásából sok mindent nem értettem. Az őstermelőknek semmilyen új adatot nem kell szolgáltatni, jogi rendezés történik meg. Meglep viszont, hogy nem kell a Jobbiknak az online számlázási rendszer, amit tervezünk bevezetni. Ez azt jelenti, hogy a Jobbik nem akar küzdeni a gazdaság fehéredéséért, és támogatja az áfacsalásos láncolatokat. Hiszen az online számlázásnak az lenne a lényege, hogy ezt ki fogjuk szűrni.
Nagyon meglepve hallottam, hogy bírálta a NAV-ot Szilágyi György képviselő úr. Azt gondolom, hogy a NAV tekintetében ilyen szempontból, hogy nincs kellő szakember a NAV-nál, ez egyszerűen nem valós kritika. Érthetetlen, hogy miért követeli vissza a NAV volt vezetőit. Elgondolkodtató egyben, hogy ez a vélemény hogyan születhetett meg a Jobbikban.
Z. Kárpát Dánielnek tisztelem a fejtegetését, amit a magyar gazdaságról tesz, de azt is szeretném neki elmondani, ha itt lenne, hogy ez egy téves fejtegetés, hiszen ő napi adatokból von le hosszú távú következtetéseket. Egyet el kell ismerni, hogy a magyar gazdaság az elmúlt két-három évben kiemelkedőt teljesített, és ezzel az Európai Unió élvonalába tartozunk a mostani teljesítményünkkel is, és az első negyedéves alacsonyabb teljesítmény az előző évhez viszonyítottan pedig nem ad arra jogosítványt, következtetést, hogy ez a jövőben is így fog történni. Inkább egy jobbikos jövőképet rajzolt fel, hogy a Fidesznek nem sikerül majd a gazdaságot növelnie, erősítenie. Jelzem neki, hogy rossz úton jár.
Köszönöm szépen egyébként Schmuck Erzsébet véleményét is. Önnek azt szeretném elmondani, hogy kicsit ellentmondásos volt a felszólalása, mert kevesellte a vitát, és egyébként húsz perce volt a felszólalásra, és kilenc percig beszélt, majd a vitában részt sem vettek. (Schmuck Erzsébet: Dehogynem! Volt kétperces!) A vezérszónoklatot elmondta, és azzal kezdte, hogy kevés ez a vita, van, ahol több forduló van, több menetben tárgyalják, vannak ilyen országok, majd egyébként a fele idejét se használta fel a vezérszónoklatának. De ez csak formai, mert ön is tett formai megjegyzéseket az előterjesztés kapcsán.
Minimálbér tekintetében az MSZP mellé csatlakozik, nem osztja azt az elvet, amit a Fidesz, hogy minden jövedelem után adózzunk, egyre kevesebb személyi jövedelemadót fizessünk, de minden jövedelem után adóznunk kell. Egyébként köszönöm a felszólalását, mert elmondta, hogy az áfacsökkentés követendő, csak még nagyobb mértékben; és a műemlékvédelemre is egyébként azt mondta, hogy ez egy támogatandó társadalmi megoldás lehet, ha a műemlékeink megújulnak, értékesebbek lesznek, történelmi értékeinket kifejezik. Azt gondolom, hogy ehhez a kérdéshez így kell hozzáállni, nem úgy, mint az MSZP, aki elfelejtette, hogy a műemlékvédelemre a társaságiadókedvezményt saját maga vezette be, és most pedig kritizálja.
Tisztelt Országgyűlés! Megköszönve a véleményeket, összességében azt mondom, hogy a kormánypártokkal tudok egyetérteni. Gondolom, ez nem meglepetés.
Azt mindenki tudja, hogy a magyar családoknak jó lesz ez a költségvetés, mert csökken az áfa, csökken a boltban a fizetendő számla végösszege, így több marad a zsebben, több marad más szolgáltatásra vagy más termék vásárlására. Ugyanannyi pénzért több árut fogunk hazavinni a boltból, mint eddig az áfacsökkentés révén.
(12.10)
Jó lesz a nyugdíjasoknak, mert ők is vásárolnak, jó lesz a gyermeket nevelőknek, mert a személyi jövedelemadóban plusz adókedvezményt kapnak, és azoknak is jó, akiknek nincs gyermekük, mert az áfacsökkentés mindenkire hatással van. És jó lesz a vállalkozásoknak is, különösen a kisvállalkozásoknak, akik sok egyszerűsítést, beruházási kedvezményt, munkahelyteremtési kedvezményt kapnak különféle járulékok és adók tekintetében.
Még egyszer köszönöm mindenkinek a felszólalását, és további jó vitát kívánok a parlamentben az adótörvényekhez. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir