CSERESNYÉS PÉTER

Full text search

CSERESNYÉS PÉTER
CSERESNYÉS PÉTER nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Nehéz helyzetben vagyok, mert összekevert itt mindent, egymáshoz nem illő dolgokat hozott elő napirend előtti felszólalásában, bár a kérdése, vagy amely téma köré próbálta a gondolatait fűzni, úgy szólt, hogy kit szolgál a szakképzés átalakítása.
Ettől függetlenül néhány felvetésre mindenképpen az elején szeretnék reagálni, és sajnálatomat kifejezni a tekintetben, hogy nem figyelnek oda egyébként nyilatkozatokra, újságcikkekre vagy éppen a múlt héten a parlamentben elhangzott válaszomra, reagálásomra, amikor elmondtam, hogy a szakképzés átalakítása milyen formában fog megvalósulni, és abban teljesen megcáfoltam azokat a felvetéseket, amiket ön felvetett; mintha nem is hallotta volna, vagy rosszabb, nem is akarja meghallani azt, hogy hogyan képzeljük el a szakképzés átalakítását. De néhány szót természetesen erről is mindenképpen szeretnék szólni.
De kérdésként - tudom, hogy nem nekem a tisztem most kérdést föltenni, inkább egy költői kérdésként - megfogalmazom azt: beszéltek önök kis- és közepes vállalkozókkal? Beszéltek olyan emberekkel, akik jó minőségű szakmunkástudást tudnak magukénak, és szeretnének ilyen szakmunkásokat alkalmazni? (Ikotity István közbeszól.) Milyen gondokkal küzdenek ők? Hogyan kerülnek ki ma az iskolapadból szakmunkás-bizonyítvánnyal a fiatalok? Mennyit kell még utána tanítaniuk őket arra, hogy egyébként az ő elvárásaiknak megfelelő módon tudják a munkát elvégezni? Valószínű, hogy ha ővelük beszéltek volna, ilyen emberekkel beszélnének nap mint nap, akkor ezeket a felvetéseket, ezeket a kérdéseket nem fogalmazzák meg, hanem annak drukkolnak, hogy minél előbb hatékonyan be tudjuk vezetni a szakképzés jelenlegi formáját, pontosabban, ami majd 2016. szeptember 1-jével fog elindulni. Mert a gazdaság igényli a jól képzett szakembereket, a gazdaság érdekeit szolgálja a szakképzés átalakítása, az ott megfogalmazott igényeket próbáljuk kielégíteni, és nem azt, amit ön próbál sugallni, hogy szakképzetlen embereket próbáljunk beterelni a munkahelyekre, hanem pontosan ez a gazdaság igényli a jól képzett, informatikai tudással, bizonyos nyelvi képzettséggel rendelkező szakembereket, akik a szakmájuk mesterei. Még egyszer hangsúlyozom: foglalkoztatókkal, munkaadókkal próbáljanak beszélni, és meg fogják érteni az ő gondjaikat, és megtudják akkor, hogy a szakképzést miért alakítjuk a jelenlegi formájában át (Dr. Schiffer András közbeszól.), mert a gazdaság megteremtésében nélkülözhetetlen szerepük van a megfelelően képzett szakembereknek.
Nézzük meg, hogy a „Szakképzés a gazdaság szolgálatában” című koncepció, amelyet a múlt évben fogadott el a kormány, miről is szól.
A koncepció fő célkitűzései a következők. (Dr. Schiffer András közbeszól.) Első: a gazdasági igények kiszolgálása, a jelenleginél több szakmunkás és technikus képzése, a duális képzés erősítése, ami azt jelenti, hogy gyakorlatorientált tudás szerzése, a lemorzsolódás csökkentése a valós körülmények közötti gyakorlati képzés segítségével. Aztán: a szervezett szakképzés vonzerejének, presztízsének növe-lé-se; a jövőben több tanuló válassza a szakképzést; a szakképzési rendszer fejlesztése, a képzés minőségének, hatékonyságának, eredményességének a javítása.
(11.10)
Így, ahogy már említettem, 2016. szeptember 1-jé-től a 2016-17-es tanévben e koncepció mentén indul el majd a szakképesítés úgy, hogy egyébként - annak ellenére, hogy önök próbálják sugallni azt, hogy a szakgimnáziumokból nincs tovább út - minden lehetősége megvan a továbbtanulásra az odajáró gyerekeknek. Hisz azon túl, hogy az érettségi tárgyakat ugyanolyan óraszámban fogják tanulni, mint a gimnáziumban, az egyéb közismereti tárgyakat, amelyeket ön fölsorolt, például választhatják fő tantárgyként, kiegészítő tantárgyként, amit teljes óraszámban fognak tanulni, aztán mellé még egyet, amelyet csökkentett óraszámban; és várhatóan, bár még nincs döntés, lesz egy olyan tantárgy, amelyik egy természettudományos alapismeretet ad, amit a frakcióvezető úr itt közbekiabál most már folyamatosan, például a földrajzi alapismeretek, a földrajz kapcsán megszerezhető ismeretek alapjai is bent lesznek. Tehát megint nem igaz az, amit önök mondanak.
Így tulajdonképpen a szakgimnáziumból egyenes útja van mindenkinek a felsőoktatásba. Természetesen az a tervünk, hogy ha valaki szakirányba akar továbbtanulni, akkor a szakirányú továbbtanulását egy pluszponttal vagy valamilyen kedvezménnyel, vagy valami pluszlehetőséggel próbáljuk támogatni. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Tehát könnyebben fog bekerülni a szakirányú felsőoktatási intézménybe.
Még hosszasan lehetne beszélni, de nagyon szívesen tájékoztatom képviselő urat a részletekről, hogy a következő hetekben ne tegyen föl újabb kérdéseket ezen a területen. Remélhetőleg akkor, ha egy személyes beszélgetésre hajlandó, meg fogja érteni, hogy mit szeretnénk csinálni a következő időszakban. Köszönöm szépen. Köszönöm a türelmét, elnök úr.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir