DR. SALACZ LÁSZLÓ,

Full text search

DR. SALACZ LÁSZLÓ,
DR. SALACZ LÁSZLÓ, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Úgy gondolom, hogy a polgári törvénykönyv minden jogállamban egyfajta zsinórmérték, azaz értékmérő a jogrendszer fejlettségére vonatkozóan. Ugyanis a polgári jogi viszonyok határozzák meg leginkább a mindennapi életet, a gazdaság működésének jogi környezetét adják, sőt sokszor előkészítik, megelőzik a fennálló gazdasági folyamatokat, ahogyan ezt a rendszerváltást megelőző időkben tapasztaltuk.
Természetesen nagy előnye egy polgári kódexnek az értékállóság, amelyre legjobb példa talán a német BGB lehet. Esetünkben erényként szeretném felhozni, hogy egy meglehetősen hosszas előkészítés előzte meg az új kódex elfogadását, amely jól átgondoltságra és komoly szakmai előkészítettségre utal.
Továbbra is meggyőződésem, hogy a rendszerváltás előtti polgári törvénykönyv elhagyása igencsak időszerű, és piacgazdasági fejlődésünk szempontjából is meglehetősen indokolt volt. Éppen az említett előkészítés miatt ehhez a jogi alkotáshoz hozzányúlni, módosítani csak a legnagyobb körültekintéssel szabad, nem megbontva a kódex egységét, koherenciáját. Jelen esetben az elmúlt időszak gyakorlati tapasztalatai és a gazdasági fejlődés érdeke az a két szempont, amely az előttünk fekvő törvénymódosítást indokolja. Nem véletlen, hogy a T/10528. számon benyújtott törvényjavaslat általános indoklása is úgy foglal állást, hogy egy átfogó, novelláris jellegű, a kódex egészét érintő módosításra nincs szükség.
Az előterjesztő Igazságügyi Minisztérium, kellően átérezve a módosítás jelentőségét, ötpárti egyeztetést tartott, ahol miniszter úr koncepcionális jelleggel vázolta a most tárgyalt javaslat tartalmát. A távol maradó szocialisták kivételével mind az LMP, mind a Jobbik konstruktívan viszonyultak a javaslathoz, hangot adva kétségeiknek is. Úgy gondolom, hogy az előttünk fekvő szövegszerű javaslat ezekre a félelmekre is reagál, megnyugtatóan rendezve az akkor felmerült kérdéseket is.
Az előterjesztésben foglalt módosítások elsődlegesen a zálogjogot érintik. Az e tárgykörben kívánt változtatásokra különösen igaz, hogy a gazdasági fejlődés érdekében szükséges, ha úgy tetszik, kötelezettségünk a módosítás. A magyar bankszektor versenyképességének és hitelezési volumenének a növelése érdekében szükséges az önálló zálogjog intézményének Ptk.-beli újraszabályozása. Az újraszabályozás mellett szóló fontos érv, hogy az önálló zálogjog a lakáspiaci hitelezésen keresztül hozzájárulhat ahhoz, hogy a kamatszint alacsonyan maradjon. Emellett nagy előnye az önálló zálogjog alkalmazásának az is, hogy ennek révén bővülhetnek a lakosság biztonságos befektetési, megtakarítási lehetőségei is.
A Ptk. gyökeresen új zálogjogi szabályozást vezetett be. A hatálybalépése óta megjelenő, illetve felerősödő új gazdasági igények szükségessé tették a zálogjogi szabályozás módosítását.
(9.30)
A javaslat azonban a gazdasági szereplőknek a szabályozás stabilitására vonatkozó elvárásait is megfelelően figyelembe veszi. Erre tekintettel nem került sor a zálogjogi szabályozás teljes és átfogó átalakítására. A javaslat úgy próbált eleget tenni az új gazdasági igényeknek, hogy az azokat kielégítő új rendelkezéseket a hatályos szabályozási környezetbe illesztette.
Ha már a német polgári törvénykönyvet említettem, az előttünk fekvő javaslat, szem előtt tartva a német BGB 2008-as módosítása során alkalmazott megoldásokat, megnyugtató választ ad az önálló zálogjoggal szemben korábban megfogalmazott kritikákra is. Kiegyensúlyozott szabályozást teremt, amely teljes mértékben biztosítja a zálogkötelezett védelmét, nem fosztja meg azonban az önálló zálogjogot azoktól az előnyöktől, amelyek a hitelezők számára vonzóbbá teszik ezt a zálogjogi konstrukciót. A javaslat tehát úgy elégíti ki a felmerült gazdasági igényeket, hogy egyúttal annak az alapvető jogpolitikai elvárásnak is eleget tesz, amely szerint az önálló zálogjog kötelezettje nem kerülhet hátrányosabb helyzetbe, mint a járulékos zálogjog kötelezettje.
A másik, a gazdasági életben relevanciával bíró változtatásra szeretném még felhívni a figyelmet. A javaslat a vezető tisztségviselő felelősségére vonatkozó szabályok rendezése körében a vezető tisztségviselő szerződésen kívüli károkozásáért egyetemleges felelősséget megállapító és a joggyakorlatban jelentős bizonytalanságot okozó Ptk. Hatodik könyv 541. §-ának hatályon kívül helyezésével párhuzamosan a Ptk. Harmadik könyv 24. §-át egy új (2) bekezdéssel egészíti ki. Eszerint a vezető tisztségviselő által e jogkörében eljárva harmadik személynek okozott károkért a jogi személy felel. Ha azonban a kárt a vezető tisztségviselő szándékosan okozta, a jogi személlyel egyetemlegesen felel. Úgy látom, hogy ez a fajta szabályozás világos és egyértelmű viszonyokat teremt a vezető tisztségviselők felelősségére vonatkozóan. Fontos, hogy szándékos károkozás következmények nélkül ne maradhasson, és a kárt szenvedett kompenzációja minden esetben megtörténhessen, az ítéletek pedig végrehajthatóak legyenek.
Végezetül szeretnék utalni a szülőtartás szabályaira, amelyeket a benyújtott javaslat szintén tartalmazza. Úgy gondolom, hogy jogszabályt alkotni, annak kikényszeríthetőségét mellőzve, felesleges. Az Alaptörvény vitája során eldőlt, hogy alkotmányos szinten rögzítjük a gyermekek szüleik iránti felelősségvállalási kötelezettségét. Ezt a vitát újra lefolytatni nem javaslom, hisz ennek megváltoztatása alkotmánymódosítást igényelne.
Az Országgyűlésnek véleményem szerint többek között azt kell mérlegre tennie, hogy a javaslat megfelelő garanciákat tartalmaz-e arra vonatkozóan, hogy ezt a jogintézményt visszaélésszerűen ne lehessen alkalmazni. Álláspontom szerint az egyéves jogvesztő határidő kellő komolyságot ad az esetleges igényérvényesítés megalapozottságának.
Összességében a törvényjavaslat a gyakorlatban felmerült igényekre jó időben megfelelő választ ad, gazdasági versenyképességünk javát szolgálja, és eddig nem szabályozott területeket is jól lefed, kellő körültekintéssel és higgadt megalapozottsággal. Ezért kérem a javaslat támogatását. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir