NAGY MÁRTON ISTVÁN,

Full text search

NAGY MÁRTON ISTVÁN,
NAGY MÁRTON ISTVÁN, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselők! Azt gondolom, hogy én csak közgazdaságilag akarom megvilágítani ezt a problémát, mert itt van két dolog, ami nagyon hasonló egymáshoz (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Inkább válaszolj a kérdésre!), és ezt jó, ha egymás mellé tesszük. (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Kezd el elölről!) Jó?
Az egyik dolog az, hogy ha a Nemzeti Bank befizeti az eredményét az államnak (Dr. Józsa István: Az törvényes!), az államadósság ezáltal csökken, és az államadósság csökkenése miatt kisebb a kamatkiadása a költségvetésnek, ebben az esetben önök is azzal jöhetnének, hogy törvénytelenül finanszírozta volna a költségvetést (Nagy zaj az MSZP padsoraiból. - Dr. Szakács László: Szabatosan beszélj! - Az elnök csenget.) a Nemzeti Bank. Közgazdaságilag ugyanaz a hatás (Dr. Szakács László: Az egyik törvényes, a másik meg nem!), hiszen ebben az esetben is az államadósság, az államadósság szintje és a kamatkiadás változik. (Dr. Harangozó Tamás: Miről beszélsz te?) Az alapítványok ezzel szemben, ugye, kaptak egy vagyonjuttatást (Dr. Józsa István: Közpénzt!), ebből vásárolták meg az állampapírt (Dr. Józsa István: Közpénz!), és az állampapír hozamából gazdálkodnak. Szeretném felhívni a figyelmet, hogy ha arról beszélünk, hogy hogyan segíti a költségvetést a Nemzeti Bank, ez közgazdaságilag teljesen ugyanaz (Dr. Józsa István: És a haverokat hogyan segíti?), mint ha befizette volna az eredményét.
A másik dolog, amire szeretném felhívni a figyelmet, hogy a jegybanki társadalomban, ha hívhatom így, kétfajta modell létezik. Az egyik az, hogy azoknál a jegybankoknál, például a német vagy a francia jegybanknál, ahol vannak alapítványok, ott egy vagyonjuttatás történik, és lényegében évről évre ezt a vagyonjuttatást éli fel az alapítvány. Ebben az esetben Magyarországon a hozamból, tehát nem a teljes 260 milliárdnak a feléléséből, hanem annak a hozamából gazdálkodnak. A vagyont meg kell őrizni. (Gúr Nándor: Tudod, mi az a közpénz?) Köszönöm szépen. (Nagy zaj az MSZP padsoraiból. - Közbekiáltás: Egyes! - Dr. Bárándy Gergely: Olyan modell nincs, ahol szabad ellopni!)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir