LÁZÁR JÁNOS,

Full text search

LÁZÁR JÁNOS,
LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A kormányzás ténykérdés, és nem véleménykérdés, ezért a tényekről tudom tájékoztatni tisztelt képviselőtársamat, az alábbiak szerint.
Először is bizonyos Nánai László polgártársunk 2015. áprilisában azt kérte a szigetszentmiklósi önkormányzattól, hogy hivatkozással a 2011. évi CLIX. törvény 14. § (2) bekezdésére, amely szerint települési önkormányzat közterületen nem viselheti olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett, erre hivatkozással azt kérte Szigetszentmiklós képviselőtestületétől, hogy Nyirő Józsefről utcát ne nevezzen el, az utca nevét változtassa meg, a Nyirő József nevét tartalmazó utcatáblákat pedig szedje le.
A képviselőtestület, betartva a törvény célját, a Magyar Tudományos Akadémiához fordult. A képviselőtestületek ilyen vitákat vagy eldöntenek saját hatáskörben, vagy pedig tudományos állásfoglalás céljából megkeresik az Akadémiát. A tudományos állásfoglalás kettős. Egyrészről azt mondja, hogy Nyirő József irodalmi munkássága, amelyet képviselő asszony mint bizottsági elnök kiválóan idézett, nem tartozik a törvény hatálya alá, tehát Nyirő József irodalmi munkásságával nem alapozta meg önkényuralmi diktatúrák létezését, fenntartását vagy kialakítását, ellenben újságírói, szerkesztői, lapkiadói, lapszerkesztői tevékenysége igen, és ez nem elválasztható a másik tevékenységétől, tehát az írói tevékenységétől, ezért a Magyar Tudományos Akadémia hivatalos állásfoglalásában arról tájékoztatta Szigetszentmiklós önkormányzatát, képviselőtestületét, hogy igenis a törvény hatálya alá tartozik Nyirő József újságírói munkássága. Ezek után Szigetszentmiklós önkormányzat képviselőtestülete úgy döntött, hogy a Nyirő József utcanevet megszünteti, megváltoztatja. Nem kis szellemességről tanúbizonyságot téve, Uz Bencéről nevezte el a korábban Nyirő Józsefről elnevezett utcát, ezért Uz Bence köz lett Szigetszentmiklóson az a köz, amely ezt a nevet viseli.
Elnézést kérek, elnök úr, csak szeretném jelezni, hogy a kormány nem kívánja megváltoztatni az alkotmányos rendszert, és az utcanevek elnevezése a képviselőtestületek dolga. Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir