V. NÉMETH ZSOLT

Full text search

V. NÉMETH ZSOLT
V. NÉMETH ZSOLT földművelésügyi minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: (Hangosítás nélkül.) Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A hulladékokról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény 2013. január 1-jei hatálybalépése óta a hulladékgazdálkodás területén pozitív változásokat figyelhetünk meg: a hulladékok mennyiségének csökkenésével párhuzamosan az anyagában hasznosított hulladékok mennyisége folyamatosan növekszik. Ez a mindennapi életünkben úgy jelenik meg, hogy például műanyag vagy papír előállításához egyre több szelektíven gyűjtött hulladékot használnak fel. (Feltűzi a mikrofonját.) Elnézést. Számokban ez a települési hulladék esetében azt jelenti, hogy míg 2012-ben a hulladéknak 25,5 százaléka volt anyagában hasznosított, addig ez az arány 2014-re már 30,5 százalékra növekedett.
Hazánkban az Európai Unió tagországait figyelembe véve még mindig magas a lerakott hulladék mennyisége. A hasznosított hulladékok mennyiségének növekedésével párhuzamosan a lerakóba kerülő hulladékok mennyisége folyamatosan csökken azonban. A csökkenés köszönhető a hulladékról szóló törvény hatálybalépésével bevezetett lerakási járuléknak is, amelynek összege ebben az évben hatezer forint tonnánként. A lerakási járulék bevezetése ösztönzően hatott az ipari szereplőkre, hiszen nemcsak környezeti szempontból, de gazdaságilag is megéri a hulladékot hasznosítani. A lerakási járulék bevezetésének hatása a lerakókba kerülő települési hulladék mennyiségére vonatkoztatva is egyértelműen kimutatható: 2012-ben a lerakott hulladék 65,4 százalékos aránya 2014-re 57,5 százalékra csökkent. Az önök előtt lévő törvénymódosítás-tervezet egyik kiemelt célja, hogy ezt a pozitív tendenciát még inkább előmozdítsa azzal, hogy egyrészt a lera-kási-járulékfizetési kötelezettséget egyszerűsíti, másrészt kiterjeszti további hulladékokra is. Itt olyan, elsősorban ipari hulladékokra kell gondolni, amelyek hasznosítása megoldható, és amelyekre az Európai Unió többi tagországában jellemzően már bevezették a lerakásijárulékfizetési kötelezettséget.
Mindenki számára egyértelmű és világos, hogy a hulladék érték, a meglévő hulladéklerakóinkat csak olyan hulladékokkal szabad megtölteni, amelyek egyéb módon nem hasznosíthatók. Ennek feltételrendszerét erősíti tovább a törvényjavaslat. Összefoglalva tehát: a települési hulladéklerakók alapvetően a nem hasznosítható települési hulladékok befogadására és a hulladékok környezetkímélő elhelyezésére lettek létrehozva és nem azért, hogy ott ipari eredetű hulladékot helyezzenek el. Ezért semmi sem indokolja, hogy az ilyen hulladékok után ne kelljen járulékot fizetni. A járulék kiterjesztése, a rendszer észszerűsítése és egyúttal a kiskapuk bezárása a rendszert fenntarthatóvá teszi. Az egyszerű szabályozás minimálisra csökkenti az eltérő értelmezés lehetőségét, amely így lényegesen kisebb adminisztrációs terhet jelent az érintetteknek.
A törvényjavaslat másik kiemelt területe a hulladékszállítással kapcsolatos hatályos szabályozás egyszerűsítése. A tervezett könnyítések azon gazdálkodó szervezetekre vonatkoznak, amelyek saját járművükkel saját hulladékukat nem üzletszerűen, hanem alkalmilag szállítják, mert a hulladék keletkezési helyén nincs lehetőségük szabályos gyűjtés, kezelés megoldására. Ilyen például a külső munkavégzés, másik telephelyre történő szállítás vagy az átvevőhelyre történő szállítás. Példaként említeném a külső karbantartási, szerelési munkákat és az ilyen tevékenység során keletkező hulladékokat. Ezen hulladékáramok szállítása eddig az engedélyköteles tevékenységek közé tartozott, azonban a módosítás alapján az érintettek mentesülnek a hulladékszállítási engedély beszerzésének kötelezettsége alól.
A törvénymódosítási javaslat lehetővé teszi a jövőben egy olyan kormányrendelet megalkotását, amely során a gazdasági szereplők egyszerű feltételek mellett tudják kezelni a gyártási tevékenység során keletkező hulladékot, amennyiben azok megfelelnek a melléktermékkel szemben támasztott szempontoknak.
A módosítás célja az is, hogy a hulladékról szóló törvény megfeleljen a hulladékokról szóló európai uniós irányelv 7. cikk (3) bekezdésében foglaltaknak, valamint megteremtse a felhatalmazást a hasznosítási és ártalmatlanítási műveletek listájának miniszteri rendeletben történő kihirdetéséhez. A hulladékokról és egyes irányelvek hatályon kívül helyezéséről szóló 2008/98/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv II. mellékletének módosításáról szóló 2015. június 10-i 2015/1127/EU bizottsági irányelv átültetése így miniszteri rendeleti szinten biztosított lesz.
Tisztelt Országgyűlés! Mindezeknek megfelelően kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy hozzászólásaikkal, szakmai javaslataikkal, szavazatukkal támogassák a hulladéktörvény módosításáról szóló jelen javaslat elfogadását. Köszönöm megtisztelő figyelmüket.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir