DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY

Full text search

DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY
DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Ez év április közepén száznál is több egészségügyi intézményhez fordultam írásbeli megkereséssel annak érdekében, hogy megkérdezzem, az intézménynek van-e olyan eszközbeli hiánya - így különösen kötszer, gumikesztyű, textília -, amelyre nagy szüksége lenne a biztonságos betegellátáshoz és a dolgozók szakszerű munkavégzésének megkönnyítéséhez. Tettem ezt azért, mert egy, a Semmelweis Egyetem Bőrklinikáján tapasztalt eset arra mutatott rá, hogy sokszor olyan banális eszközök, tárgyak, mint a gumikesztyű, rendelkezésre állása is komoly gondot okoz egy-egy intézményeknek. A megkereső levelekre változó tartalmú, de lényegében udvarias és óvatosan fogalmazó válaszokat kaptam, voltak intézmények, amelyek arról számoltak be, hogy számukra semmi sem hiányzik, de voltak olyan őszinte kórházak is, amelyek le merték írni, hogy akár textíliából, akár betegágyból is tudnának még újat vagy alig használtakat elfogadni.
Persze, nem minden intézmény vette komolyan az őszinte válaszadást. Mint a válaszok összesítéséből és az RTL Klub birtokába került belső levélből nyilvánvalóvá vált, a közép-magyarországi térség kórházai egymással teljesen egyező, kétmondatos választ juttattak el hozzám őszinte érdeklődésemért cserébe. A válasz pedig egyező volt azzal az Állami Egészségügyi Ellátó Központ területi igazgatója által az intézményeknek kiküldött levéllel, amiben arra kéri, mondhatnánk, utasítja az intézmények vezetőit, hogy megkeresésemre szíveskedjenek az őáltala mellékelt semmitmondó választ adni.
Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Közép-magyarországi Területi Igazgatósága által alkalmazott, imént ismertetett eljárási mód több pontban aggályos és méltatlan. Többek között azért, mert így azt a látszatot kelti az intézmény, hogy fogalma sincs, milyen eszközei hiányoznak. De azt a látszatot is kelti, hogy nem is érdekli, hogy milyen eszközei hiányoznak, és érdemi válaszra sem méltat senkit. Az ilyen viselkedés hátraarc az átláthatóságnak. Pedig, ha a kórházakat nézzük, és a kórházakban azt nézzük, hogy mi a legfontosabb, kizárólag az átláthatóság tudná kihúzni őket abból a gödörből, ahol vannak; az átláthatóság, hogy miként gazdálkodnak, hogy mennyiből mi hiányzik, hogy hogyan állnak a dolgozókkal, hogy hogyan állnak a kórházi fertőzésekkel, miként alakul például a tartozásuk.
Mindezekre tekintettel kérem tisztelt államtitkár urat, válaszoljon az alábbi kérdésekre. Lesz-e személyi következménye az intézményi közbizalmat súlyosan aláásó, az átláthatóság ellen dolgozó sablonlevelezésnek? Mi szükség volt az intézményeknek az utasításokat kiadni, hogy a valóság feltárása helyett egy sablonlevéllel válaszoljanak? Kapni fog-e egyáltalán bárki őszinte választ a közeljövőben, ha az állami egészségügyi intézmények helyzetéről kérdez? A betegek érdekében vagy vajon azok kárára nem akar egyenes választ adni a kórházak fenntartója?
Várom mellébeszélésektől mentes, őszinte válaszát. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir