ELNÖK

Full text search

ELNÖK
ELNÖK: Köszönöm szépen, jegyző úr. Tisztelt Országgyűlés! Bejelentem, hogy Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke arról tájékoztatta az Országgyűlés elnökét, hogy a Nemzeti Választási Bizottság a 14/2016. számú, a Kúria által helybenhagyott határozatában hitelesítette a kormány által Magyarország Alaptörvénye 8. cikkének (1) bekezdése alapján az alábbi kérdésben benyújtott országos népszavazási kezdeményezést. (Tállai András egy papírból készült táskát tesz le Orbán Viktor miniszterelnök mellé a földre. - Derültség, közbeszólások.)
Meg szeretném kérdezni, frakcióvezető úr, mi ez az ezzel kapcsolatos… (Zaj, közbeszólások a Jobbik soraiból: Mi van benne? - Dr. Semjén Zsolt: Pálinka. - Derültség. - Az elnök csenget.) Én arra kérem képviselőtársaimat, hogy őrizzék meg nyugalmukat, próbáljanak komolyan viselkedni, mint ahogy a kérdés önmagában komolyságot igényel, és igazán szomorúan érzékelem, hogy még a frakcióvezető úr sem tartja teljes egészében komolynak a kérdést, ami nagyon nagy baj.
Tehát még egyszer el szeretném mondani, hogy Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke arról tájékoztatta az Országgyűlés elnökét, hogy a Nemzeti Választási Bizottság a 14/2016. számú, a Kúria által helybenhagyott határozatában hitelesítette a kormány által Magyarország Alaptörvénye 8. cikkének (1) bekezdése alapján az alábbi kérdésben benyújtott országos népszavazási kezdeményezést: „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”
A Nemzeti Választási Bizottság elnökének átirata C/10572. számon a parlament információs rendszerében elérhető. Erre tekintettel a határozati Házszabály 88. § (2) bekezdése alapján az Országgyűlés elnöke kijelölte az Igazságügyi bizottságot a fenti kérdésben történő országos népszavazás elrendelésére vonatkozó határozati javaslat elkészítésére és benyújtására. A benyújtott határozati javaslat H/10611. számon az informatikai hálózaton elérhető.
Tisztelt Országgyűlés! Soron következik ma kezdődő ülésünk napirendjének megállapítása. A napirendre, az ülés időtartamára, a felszólalási időkeretekre az elnöki jogkörben előterjesztett javaslat alapján döntünk.
Bejelentem, hogy Szelényi Zsuzsanna független képviselő asszony 2016. május 3-án kezdeményezte a H/9973. számú önálló indítványa tárgysorozatba vételét a szükséges aláírások csatolásával. Képviselő asszony a mai napon arról tájékoztatta az Országgyűlés elnökét, hogy esetleges távollétére figyelemmel az Országgyűlésről szóló törvény 39. § (2) bekezdésére hivatkozással az Országgyűlés ne tárgyalja meg az előterjesztés tárgysorozatba vételi kérelmét.
Tisztelt Országgyűlés! Megkérem képviselőtársaimat, hogy ellenőrizzék, megfelelően elhelyezték-e kártyáikat a szavazógépben.
Tájékoztatom önöket, hogy az Országgyűlés elnöke házszabálytól való eltérésre tett javaslatot. Ebben azt kezdeményezi, hogy az Országgyűlés az országos népszavazás elrendeléséről szóló H/10611. számú előterjesztés tárgyalása során úgy térjen el a házszabálytól, hogy a keddi napon már a zárószavazásra is sor kerülhessen. A házszabálytól eltérésre tett javaslatot H/10611/2. számon a honlapról megismerhették.
Tisztelt Országgyűlés! Felhívom szíves figyelmüket, hogy a házszabálytól való eltéréshez a jelen lévő képviselők négyötödének igen szavazata szükséges. Kérdezem ezért a tisztelt Országgyűlést, hozzájárul-e a házszabálytól való eltéréshez. Kérem, most szavazzanak! (Szavazás.)
Kimondom a határozatot: az Országgyűlés a házszabálytól való eltérést 145 igen szavazattal, 30 nem szavazattal, tartózkodás nélkül elfogadta.
Most 14 óra 5 perc van, elfogadott döntésünknek megfelelően a módosító javaslatok benyújtására az elrendeléstől számított egy óra múlva, azaz 15 óra 5 percig van lehetőség. A törvényjavaslat összevont vitájára a mai ülésnapon, az összegző módosító javaslatról történő határozathozatalra és a zárószavazásra pedig a holnapi ülésnapon kerül sor.
Tisztelt Országgyűlés! Mivel az Országgyűlés a házszabálytól való eltérést elfogadta, a kivételes eljárás elrendeléséről értelemszerűen nem szavazunk.
A Fidesz képviselőcsoportja azt javasolta, hogy az elfogadott házszabálytól való eltérésre figyelemmel az Országgyűlés május 9-én kezdődő ülése egészüljön ki az országos népszavazás elrendeléséről szóló H/10611-es határozati javaslat tárgyalásával és elfogadásával oly módon, hogy az összevont vitára a mai ülésnapon utolsó napirendi pontként, az összegző módosító javaslatról történő határozathozatalra és a zárószavazásra pedig a holnapi ülésnapon kerüljön sor. Aki ezzel egyetért, kérem, kézfelemeléssel szavazzon! (Szavazás.) Ez látható többség.
Megállapítom, hogy az Országgyűlés látható többsége a javaslatot elfogadta.
Tisztelt Országgyűlés! Az MSZP képviselőcsoportja azt javasolta, hogy az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló 2010. évi CXXII. törvény módosításáról szóló T/10537. számú törvényjavaslat tárgyalását az Országgyűlés ma kezdődő ülésén ne kezdje meg. Aki ezzel egyetért, kérem, kézfelemeléssel szavazzon! (Szavazás.)
Megállapítom, hogy az Országgyűlés látható többsége a javaslatot nem fogadta el.
Az MSZP képviselőcsoportja azt is javasolta, hogy a jövedéki adóról szóló T/10539. számú törvényjavaslat tárgyalását az Országgyűlés ma kezdődő ülésén ne kezdje meg. Aki ezzel egyetért, kérem, kézfelemeléssel szavazzon! (Szavazás.) Köszönöm.
Megállapítom, hogy az Országgyűlés látható többsége a javaslatot nem fogadta el.
Tisztelt Országgyűlés! Az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló országgyűlési határozat 37. § (1) bekezdése értelmében az Országgyűlés egyes napirendi pontok időkeretben történő tárgyalását határozhatja el. A Házbizottság azt kezdeményezi, hogy a Magyarország 2017. évi központi költségvetéséről szóló T/10377. számú előterjesztést az Országgyűlés 30 órás időkeretben tárgyalja meg. A napirendi ajánlás tartalmazza az időkeret felosztását. Tájékoztatom önöket, hogy a határozati házszabály 37. § (3) és (4) bekezdése értelmében a központi költségvetésről szóló törvényjavaslatnál a tárgyalás során nincs lehetőség az időkeretek duplázására.
Most felkérem Szűcs Lajos jegyző urat, hogy ismertesse az időkeret felosztására vonatkozó indítványt. Parancsoljon, jegyző úr!

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir