DR. ÓNODI

Full text search

DR. ÓNODI
DR. ÓNODI-SZŰCS ZOLTÁN GUSZTÁV, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Már a kérdésfelvetést is nagyon furcsának találom, hiszen a két egészségügyet működtetés kapcsán azt kell mondanom, hogy az MSZP-kormány alatt egy egészségügyet sem tudtak működtetni. Azért merem ezt állítani, hiszen én abban a kórházban dolgoztam, ahonnan a forráskivonások miatt több mint 600 embert kellett elbocsátani 2007-ben. Hogyha ezt nem tudja elhinni, akkor hozom tanúnak a másik 1800 dolgozót, aki akkor a kórházban dolgozott. (Gőgös Zoltán: Azért, mert nem volt jó a vezető!)
Tény és való, hogy a kórházműködtetésre az elmúlt időszakban minden évben infláció felett költött a kormány. Az is tény, hogy olyan problémát én nem tudok most önnek felidézni ezek közül, amiket most ön mondott, amelyek a Fidesz-kormány alatt jöttek volna létre, ezek mind a korábbi időszakból örökölt problémák.
(15.40)
Szeretnék végigmenni azokon a pontokon, amik egyébként szerepeltek ezen a listán, engedelmükkel, hogyha megtehetem.
A várólisták kapcsán. Ez a kormány volt az, amelyik egyáltalán volt olyan bátor, hogy ezzel a gonddal szembenézzen, és megszámolja azt, hogy összességében az országban hányan vannak várólistán. Amikor ez megtörtént, akkor több mint 77 ezer fő volt rajta. Jelenleg ez a szám kevesebb, mint 33 ezer.
Azt is el kell mondanom, hogy abban a műtéti körben, amely ma Magyarországon várólistára van kötelezve, összesen több mint 200 ezer műtét történik. Döntsék el önök, hogy ha ez így van, akkor a 33 ezres szám sok-e vagy kevés. Én azon a véleményen vagyok, hogy ez kevés, kevesebb, mint bárhol Európában.
Az elvándorlás kérdése. Ha azt a számot nézzük meg, hiszen ha valaki más-más országba akar pályázni, akkor többször kell kikérnie a hatóságtól a bizonyítványt, ha csak azt nézzük, hogy hányan kértek először engedélyt a hatóságtól, akkor azt kell mondjam, hogy miközben ezelőtt hat évvel még 900 fő körül kértek hatósági bizonyítványt, ez a szám az elmúlt évben 500 alá csökkent, tehát 40 százaléknál nagyobb mértékű az elvándorlás csökkenése. Ha az a kérdés, hogy ez még mindig sok-e - nyilván sok -, azonban a tendencia megfordult: nem növekszik az elvándorlás mértéke, hanem csökken.
Ha a bérkérdésről kell beszélgetnünk, akkor azt kell mondjam, hogy az ágazat volt az első, ahol egyébként 2012-ben és 2013-ban béremelés történt, összességében 27 százalékos bérkiáramlás-növe-ke-dést lehet megfigyelni. Ez nyilván nem fog megállni, hiszen önök is tudják, hogy a költségvetés vitájában újabb béremelés fog következni az egészségügyben. Tehát azt gondolom, hogy minden olyan gondot, amelyet ez a kormány örökölt, megpróbálja kezelni. Úgyhogy tisztelettel szeretném kérni a Házat, hogy fogadja el a válaszomat. Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir