BÁNKI ERIK

Full text search

BÁNKI ERIK
BÁNKI ERIK (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A vita menetében nem leptek meg azok a felvetések és azok a kérdések, amelyek ellenzéki képviselőtársaimtól elhangzottak, hiszen egyrészt a Gazdasági bizottságban, másrészt a Törvényalkotási bizottságban ezekről már beszéltünk korábban.
Azért gondoltam, hogy egy viszonylag hosszú expozéval igyekszem részletesen kifejteni azon véleményemet, hogy mi is indokolta ennek a törvényjavaslatnak a benyújtását, mert azt véltem, hogy ez kellő magyarázatot ad önöknek azokra, amiket kérdésként feltettek. (Bangóné Borbély Ildikó: Nincs rá magyarázat!)
Azokkal a felvetésekkel, illetve vádaskodásokkal nem tudok mit kezdeni, amelyek itt a 260 milliárdnyi vagyon ellopásáról (Dr. Legény Zsolt: Azzal nem is lehet!), mindenféle bújtatott szerződések megvédéséről szólnak; részben tárgyi tévedések, részben rosszindulatú politikai feltételezések. Hogy részben miért tárgyi tévedések? (Bangóné Borbély Ildikó: A lopás tárgyi tévedés!) Azért, mert nyilván önök is tudják azt, hogy az alapítványok az alapítói vagyon eredményével gazdálkodhatnak, tehát az alapítói vagyont nem herdálhatják el. (Bangóné Borbély Ildikó: Á, eddig se csinálták!) Úgy hangzott el a képviselői hozzászólásokból, mintha az alapítványokat egyébként senki nem ellenőrizné, tehát abban az esetben, ha nem közpénzzel gazdálkodnának, akkor szabadon garázdálkodhatnak azzal a pénzzel, ami rájuk van bízva. Ez nem így van, tisztelt képviselőtársaim, hiszen a civiltörvény konkrétan meghatározza azt, hogy az alapítványoknak milyen módon, milyen formában kell működniük, az ügyészségnek pedig az a dolga és feladata, hogy ellenőrizze az alapítványok működését.
Ez a jogszabálytervezet, amely most a parlament előtt fekszik, éppen hogy szigorítja a beszámolási kötelezettséget a jegybanki alapítványok esetében, hiszen a normál alapítványok esetén nem a civiltörvény hatálya alá fognak tartozni, hanem közhasznúsági jelentést kell tenniük minden évben, a közhasznúsági jelentésben pedig nemcsak az alkalmazottak és az ügyvezetők jutalmazásáról vagy javadalmazásáról kell számot adniuk, hanem a gazdálkodásuk eredményességéről is.
Tehát azt gondolom, az adatok hozzáférhetők, annyi különbséggel, hogy nem folyamatosan lehet adatkéréssel próbálkozni, hanem van minden évben egy kötelező adatszolgáltatási kötelezettség, amit egyébként az alapítványoknak nyilvánosságra is kell hozniuk.
Az alkotmányossági aggályaikat megértem, hiszen alapvetően ellentétes az értelmezésünk a jegybank által alapított alapítványokra bízott források minősítését illetően, ezt majd nyilvánvalóan az Alkotmánybíróság eldönti, ha elé kerül ez a kérdés. (Dr. Bárándy Gergely: Ha most látod, hogy alkotmányellenes, akkor miért kell megvárni? - Az elnök csenget.) Összességében azt gondolom, az általunk felsorolt célokat ez a jogszabály teljesíteni tudja, ennek a jogszabálynak az elfogadásával sikerül a jegybank működését még rugalmasabbá és reményeink szerint még eredményesebbé tenni.
Egy dolgot még szeretnék elmondani a tisztelt képviselt képviselőtársaimnak. A Nemzeti Banknak speciális helyzete van, hiszen független intézményként működik. (Bangóné Borbély Ildikó: Mitől független?) Megjegyzem egyébként, hogy sem a nemzeti vagyonról szóló törvény, sem az állami vagyonról szóló törvény nem vonatkozik a Nemzeti Bank működésére. Ezáltal, ha azt vesszük, hogy a jegybank által alapított gazdasági társaságokat, illetve alapítványokat nézzük, és az önök jogértelmezése szerint egyébként közvetlen ráhatással bír a jegybank az általa létrehozott alapítványokra, akkor ilyen módon a jegybank alapítványaira sem vonatkozik sem a nemzeti vagyonról, sem az állami vagyonról szóló törvény.
Továbbá felhívnám a figyelmüket arra, hogy az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 3/A. §-ának (1) bekezdése szerint közfeladat a jogszabályban meghatározott állami feladat, tehát az állami feladat jogszabályban meghatározott közfeladat. A közfeladat ellátásának ez alapján jogszabályban meghatározott feltételei lehetnek csak, és a jogszabálynak rendelkeznie kell annak ellátási rendjéről. A Nemzeti Bank által alapított gazdasági társaságok és létrehozott alapítványok ily módon nem látnak el közfeladatot, az alapítói okiratnak ilyen rendelkezései nincsenek. Tehát levezetve az államháztartási törvényből is, azt gondolom, ezen indokolás alapján megáll az, hogy a jegybank által alapított alapítványok nem látnak el közfeladatot. (Dr. Bárándy Gergely: Akkor sikkasztás!)
Ezt a vitát nyilván nem fogjuk tudni megvívni, más állásponton vagyunk e tekintetben. Egy dologban biztos lehet valamennyi képviselőtársam: a törvényjavaslat benyújtójaként csak és kizárólag az az indok és az a cél vezérelt, hogy a pénzpiaci műveletek tekintetében eredményesebben tudjon fellépni a jegybank, a pénzügyi stabilitást biztosítani tudja, és meg tudja akadályozni azoknak az értékpapír-kibocsátásoknak a kibocsátását, amelyek veszélyeztethetik a magyar befektetők érdekeit.
Ezért gondoltuk az eljárási határidők módosítását, és ezzel párhuzamosan nyilvánvalóan egy bérrendezést, ami, azt gondolom, az általunk felsorolt európai jegybankelnökök fizetése alapján reális, tehát a valóságtól nem elrugaszkodott szabályozás (Gúr Nándor: Hajrá! Hajrá!), illetve a jegybank által alapított cégek és alapítványok adatszolgáltatási kötelezettségeit. Kérem képviselőtársaimat, hogy támogassák a javaslatot. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir