DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Valóban, össznemzeti és történelmi siker is, nyilvánvalóan elsősorban az alkotók sikere, de azért, azt hiszem, Magyarországon kevés olyan eset van, amikor a Népszabadság és a Magyar Idők ugyanazzal a címmel, ugyanolyan kontextusban hoz valamit (Felmutatja a két lapot.), hogy nemzeti siker valami, márpedig a magyar Oscar-díjról mind a két lap címlapon számol be, és mind a kettő egyértelmű sikerként könyveli el.
Azt hiszem, több ilyen pillanatra lenne szükség Magyarországon, a sikerre is meg az egyetértésre is, akkor talán mi is kicsit boldogabban vagy elégedettebben kelnénk fel nap mint nap - meg az a tízmillió ember még, aki itt lakik Magyarországon.
Úgyhogy azt kell mondanunk, hogy ahogy tegnap is innen a parlamentből is, és mindenhonnan máshonnan is, mindenki Facebook-bejegyzésben és máshol gratulált a készítőknek, a közreműködőknek; azt hiszem, a rendezőnek, a főszereplőnek, a szereplőknek, a producernek, mindenkinek csak gratulálhatunk ahhoz, hogy olyan teljesítményt tettek le az asztalra, amely nemcsak Oscar-díjjal, de Golden Globe-díjjal vagy a cannes-i fesztivál díjával is elismerésre került. Azt hiszem, mindnyájunk számára ez egy büszkeség, és ha megengedik, mármint maguk a készítők, a rendező, a szereplők, akkor mi magunk, magyarok is osztozunk az ő sikerükben, mert nyilván az övék a teljesítmény, de az öröm részben hadd legyen a miénk is, hogy valóban olyan nagy nevek után, akiket felsorolt a képviselő asszony is - Zsigmond Vilmos, aki ’78-ban fényképezésért, operatőrként kapott Oscar-díjat, vagy Rofusz Ferenc, aki ’81-ben animációs rövidfilm kategóriában A léggyel, vagy a legismertebb talán Szabó István Mephisto című filmje ’82-ben, ami szintén Oscar-díjat kapott a legjobb külföldi film kategóriájában -, 34 évnyi várakozás után ismételten magyar film kapott elismerést az Oscar-díj-kiosztón.
Mindnyájunk számára jók az ilyen pozitív élmények, legyen szó akár kulturális eredményekről, sportsikerekről, világversenyek rendezéséről, világversenyekre való kijutásról, ez mind-mind Magyarország értékét növeli, ismertségét bővíti, és azt hiszem, a mi büszkeségünket szintén növelheti, és joggal. Úgy gondolom, az is mutatja, hogy a Magyar Nemzeti Filmalap által létrehozott támogatási program, amely a Saul fia számára is az elkészítéshez 321 millió forintot adott, jó irányba indította el a magyar filmgyártást, helyes döntés volt az, amikor a filmszakmai támogatások átszervezéséről, átrendezéséről döntött a kormányzat, hiszen sok jó, nézhető és közkedvelt alkotást segített a mozivászonra, sokan nézhették meg ezeket, és nagyon jó, hogy erre a különleges alkotásra is már elkészülte előtt felfigyelt a Nemzeti Filmalap, és hozzásegítette ahhoz, hogy létrejöjjön. Ez is mintegy conditio sine qua nonja volt annak, hogy végre 34 év után újra magyar alkotás kapja meg az Oscar-díjat.
Én ezúton is tényleg mindenkinek gratulálok, aki közreműködött benne, akár anyagilag, akár a munkájával támogatta, és büszkék vagyunk arra, hogy Magyarország ismételten egy ilyen sikert érhetett el. Gratulálunk az alkotóknak! Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir