BARTOS MÓNIKA,

Full text search

BARTOS MÓNIKA,
BARTOS MÓNIKA, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Államtitkár Úr! Képviselőtársaim! Megtisztelő és örömteli számomra, hogy az előttünk fekvő megállapodást - mely Magyarország Kormánya és Mongólia Kormánya között jön létre - a Fidesz vezérszónokaként én ajánlhatom képviselőtársaim figyelmébe.
Miért mondom ezt? Egy évvel ezelőtt szintén én lehettem az, aki a magyar-mongol kapcsolatok újabb építőkövéről, az akkor tárgyalt és támogatott partnerségi és együttműködési keretmegállapodásról szóló javaslatot, annak főbb pontjait összefoglaltam. Beszéltem akkor arról, hogy a közös eredettudat, a szoros érzelmi kötődések, a parlamenti demokrácián és az alapvető emberi és szabadságjogok tiszteletén alapuló értékközösség fontos kapcsolat a két ország között. Néhány gondolattal kitértem a magas szintű látogatásokra, a gazdasági kapcsolatokra és az oktatás területén kialakított együttműködésre.
A tudományos együttműködést az akkor fél éve megnyitott Mongolisztikai Kutatóközpont erősíti. Kapcsolatainknak biztos alapot adott és ad azóta is az ELTE Belső-Ázsia Tanszéke. A tanszék magas szinten segíti és hűségesen szolgálja a kapcsolatépítést a hétköznapokban is, mely akkori felszólalásom idején Urjin Khurelbaatar mongol költő haikukötetének fordításában, megjelenésében és szanki könyvbemutatójában nyilvánult meg.
Egy éve abban bíztunk, hogy a partnerségi és együttműködési keretmegállapodás egy új, de nem utolsó lépés országaink együttműködésének erősítésében. És most újra itt vagyunk, és ismét egy Mongóliával kötendő megállapodásról tárgyalunk. Bárcsak minden reményünk így válna valóra!
Az elmúlt egy esztendőben számos fontos találkozóra került sor, most csak egyet emelek ki. Orbán Viktor miniszterelnök úr egy hónapja, januárban háromnapos hivatalos látogatást tett Mongóliában. A látogatás során Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és mongol külügyminiszter kollégája aláírta a magyar-mongol szerződéses kapcsolatok felülvizsgálatáról szóló jegyzőkönyvet. Kilátásba helyezték annak lehetőségét is, hogy Magyarország segítséget nyújt a mongóliai állattenyésztésből származó exportlehetőségek kihasználására. Ezen túl az Eximbank 25 millió dolláros hitelkeretet nyitott egy mongóliai biokombinát felújításához. Mint látható, folyamatos a kapcsolatépítés, melynek egy újabb állomásához érkeztünk most.
Az előttünk fekvő javaslat a diplomata és a hivatalos/szolgálati útlevéllel rendelkező magyar és mongol állampolgárok vízummentes utazási lehetőségének bővítését segíti elő. Az állami vezetők, képviselők, diplomaták, köztisztviselők és a gazdasági-kereskedelmi intézményrendszer vezetői részére biztosítja a vízummentes tartózkodás időbeli kiterjesztését. Ez azt jelenti, hogy a megállapodás az utazókat az eddiginél hosszabb időre mentesíti a vízum beszerzésének időigényes eljárása alól.
A jelenleg hatályos kétoldalú nemzetközi szerződés 30 napi vízummentes tartózkodást engedélyez. A megállapodás a schengeni vívmányok által engedélyezett maximális időtartamra, vagyis 180 napon belül 90 napra engedélyezi az egymás országaiba történő beutazás és tartózkodás lehetőségét.
A megállapodás, amelyet államtitkár úr részletesen ismertetett, a kapcsolatrendszer egy részterületét érinti, de fontos részterületét. Ezért kérem képviselőtársaimat, hogy azt támogassák. Köszönöm megtisztelő figyelmüket.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir