SZABÓ LÁSZLÓ

Full text search

SZABÓ LÁSZLÓ
SZABÓ LÁSZLÓ külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! A Magyar Köztársaság Kormánya és Mongólia Kormánya 1992 szeptemberében Budapesten kötötte meg a diplomata és szolgálati útlevéllel rendelkező állampolgárok közös vízummentességéről szóló egyezményt, amelyet a 96/1993-as kormányrendelet hirdetett ki. Az egyezmény a felek diplomata és szolgálati útlevéllel rendelkező állampolgárai részére 30 napos időtartamra biztosított vízummentes beutazást és tartózkodást.
A magyar-mongol kapcsolatok erősítésére irányuló erőfeszítéseink érdekében 2014 őszén minisztériumunk az eddigi 30 napos kölcsönös vízummentes tartózkodási időtartam 90 napra történő kiterjesztését kezdeményezte. A hatályos nemzetközi szerződés alkalmazása során nem merültek fel problémák, viszont figyelemmel arra, hogy a korábbi megállapodás már nagyon régen, 1992-ben köttetett és kihirdetése a jelenlegi gyakorlatnál alacsonyabb szintű jogszabályban történt, ezért az előterjesztők azt javasolják, hogy új megállapodás jöjjön létre a két kormány között.
A szakértői egyeztetések lezajlottak, és ennek eredményeként alakult ki az a megállapodás, amit most beterjesztettünk. A szerződés szövegének megállapítására, aláírására a 42/2015-ös miniszterelnöki határozat adta meg a felhatalmazást, melynek birtokában a megállapodást Szijjártó Péter miniszter úr Ulánbátorban 2015. május 29-én írta alá a mongol féllel. A megállapodás magyar, angol és mongol nyelven került aláírásra, a törvény pedig a hiteles magyar és angol nyelvű szövegek kihirdetését tartalmazza.
A magyar-mongol diplomata és szolgálati/hivatalos útlevelekre kiterjedő részletes vízummentességi megállapodás 11 cikkből áll, és a magyar diplomata és szolgálati, valamint a mongol diplomata és hivatalos útlevelek birtokosai számára Magyarországon és Mongóliában biztosított vízummentes beutazás és tartózkodás részletes szabályait tartalmazza.
Kérem a tisztelt Házat, hogy fogadják el a beterjesztett törvényjavaslatot. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir