VELEZ ÁRPÁD,

Full text search

VELEZ ÁRPÁD,
VELEZ ÁRPÁD, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A világ 19. legnagyobb országaként Mongóliát többpárti parlamentáris rendszer, a hatalmi ágak szétválasztása és viszonylag szabad közvélemény jellemzi. Az emberi jogok védelmének szintje kiemelkedő a térség több országához képest. Az ország sajnos számos fejlődési problémával is küzd, ilyen a nehéz környezetvédelmi helyzet és a folyamatos elsivatagosodás. Ugyanakkor jelentős ásványkincsvagyonnal rendelkezik, mint például szén, volfrám, ón és urán, amelyek viszont jelentős mértékű tőkebeáramlást vonzhatnak. Ott található a világ egyik legnagyobb készletével rendelkező arany- és rézbánya is.
Az erre épülő bányászat, valamint a mezőgazdaság dinamikus fejlődése nyomán Mongólia az elmúlt esztendőkben 10 százalékos gazdasági növekedést tudott felmutatni. Ennek ellenére az ország lakosságának, mely egyben nagy kiterjedésű, szélsőséges éghajlati viszonyokkal rendelkező országban él, meg kell küzdenie a jelenleg is zajló átalakulási folyamat következményeivel. A még mindig túlnyomórészt nomád életmódot folytató lakosság ma már tömegesen áramlik az országban kis számban található városokba, melyek szintén nem rendelkeznek még olyan infrastruktúrával, hogy ezzel meg tudjanak birkózni.
A mongol gazdaság növekedése tehát a mezőgazdaságra és a bányaiparra épül, mely területeken a magyar technológia kifejezetten fejlett és keresett. A bányaipar egyre intenzívebbé vált, ami komoly feladatot jelent a bányaipari, illetve a környezetvédelmi és a lakossági érdekekkel történő összehangolás terén. Ez azonban kiváló megjelenési lehetősége a magyar ivóvíz- és szennyvízgazdálkodási, valamint a víztározó-építési technológiák számára. A bányászati tevékenység fokozása, valamint a vízkészletek fogyása nyomán újraindulnak a kútfúrások Mongóliában. Remények szerint ezeket magyar cég fogja végezni, tekintettel arra, hogy az ötvenes-hatvanas években már kétezer kutat fúrtak magyar vízipari szakemberek.
A mongol mezőgazdaság teljesítményének növekedése viszont rendkívül keresetté tette a magyar takarmányozási, állategészségügyi és élelmiszeripari szaktudást és technológiát. Mindezek alapján reméljük, hogy Mongólia a jövőben a magyar technológiaexport egyik legfontosabb célországa lesz.
A gazdasági kapcsolatok mellett Magyarország és Mongólia között a kétoldalú politikai és kulturális kapcsolatok is fejlődtek. Elég, ha felidézzük, hogy a mongol államfő az Eötvös Loránd Tudományegyetemen Mongolisztikai Kutatóközpontot avatott fel, a magyar állam- és kormányfő hivatalos látogatást tett Ulánbátorban, illetve 2015 májusában megnyílt a magyar nagykövetség a mongol fővárosban.
(11.00)
A magyar külképviselet újranyitásával velünk együtt immár ötre emelkedett azon európai uniós tagországok száma, amelyek nagykövetséget tartanak fenn Ulánbátorban. Említésre méltó, hogy a magyar nagykövetség most, 2016 első felében az EU soros elnökségének képviseletét is ellátja, mivel Hollandia nem rendelkezik nagyköveti szintű képviselettel Mongóliában. A magyar-mongol üzleti kapcsolatok helyzetét sajnos az is jelzi, hogy a Mongóliába érkező magyar termékek forgalma 2012-ben például alig haladta meg a másfél milliárd forintot, a Mongóliából hazánkba érkező termékek forgalma pedig még ennyire sem jelentős, nevezett évben mindössze 1,1 millió forint, azaz kevesebb, mint egyhavi miniszteri fizetés volt.
Visszatérve a napirenden szereplő törvényjavaslatra, a Magyar Szocialista Párt fontosnak tartja, hogy az ország fejlődésének e kulcsfontosságú szakaszában jelezzük, hogy támogatjuk Mongóliát és elősegítjük a demokrácia, a jogállamiság fejlődését. Bátorítanunk kell Mongóliát azon szándékában, hogy szorosabb kapcsolatokat építsen ki az Európai Unióval, annak tagországaival. Segítenünk kell a sokkal szorosabb gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok kialakításában, amire csak akkor van lehetőség, ha jogbiztonság van, és ha a jogállamiság fejlődik. Az állami vezetők, valamint a hivatalos célból utazó képviselők, diplomaták, köztisztviselők és a gazdasági, kereskedelmi, befektetési intézményrendszer vezetői részére biztosított vízummentes tartózkodás időbeli kiterjesztése számottevően segítheti a két ország közötti politikai, gazdasági és kulturális kapcsolatok szorosabbra fűzését.
A megállapodásban foglaltakkal messzemenően egyetértünk, a törvényjavaslat elfogadását támogatjuk. Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir