Z. KÁRPÁT DÁNIEL

Full text search

Z. KÁRPÁT DÁNIEL
Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Sokszor tehetjük fel a kérdést: meddig még, hiszen olyan feszítő problémák találhatók Magyarország fölött az égben, amelyek egész egyszerűen megoldásért kiáltanak, de ezek közül is kiemelkedik egy, a devizahiteles krízis, az otthonteremtési problémák, a migrációs válság közepette az az egy, amely tulajdonképpen a talapzatot jelenti ahhoz az egész színpadhoz, amire például a bevándoroltatás jelenségét az utóbbi egymásfél évben fel tudták fűzni és fel lehetett fűzni, ez pedig a tragikus, drámai mértékű népességfogyásé.
Ne vitassuk el ennek a kormányzatnak a kísérleteit, valódi cselekvési kísérleteit, gondolatkísérleteit azt illetően, hogy mondjuk, családi adókedvezmény formájában igen súlyos pénzösszegeket csoportosított át az érintett magyar családokhoz, tegyük hozzá, hogy ezt teljes egészében főleg a felső középosztályban találhatók és az annál gazdagabbak tudták igénybe venni, de legalább egy jó irányú beavatkozás volt, hogyha nem is teljes körű, és ha nem is tudott kiteljesedni azon társadalmi csoportokban, ahonnan a legtöbb gyermeket várhatjuk, illetve a középosztály leszakadás által fenyegetett részeiben. De azt látjuk, hogy az idecsoportosított pénzösszegek ellenére az élve születések száma csak a hibahatáron belül volt képes növekedni, nem sikerült lassítani a népességfogyás ütemét, tehát látszik, hogy pusztán ezekkel a milliárdokkal megoldást elérni nem lehet.
Ha a népességfogyás üteméről beszélünk, KDNP-s képviselőtársaink közül többen védekeztek azzal, hogy a termékenységi ráta némiképpen javul; álláspontom szerint nagyjából statisztikai hibahatáron belül, de én már ennek a javulásnak is örülök, tehát semmiképpen nem lehetünk ellendrukkerek. Ugyanakkor azt kell látnunk, hogy 2014-ben 35 ezerrel lettünk kevesebben, egy évvel később pedig 40 ezerrel lettünk kevesebben, tehát a népességfogyás számokban, nagyon makacs számokban mért üteme sajnálatos módon fokozódott, ezzel párhuzamosan viszont erősödtek azok a liberális hangok, amelyek a bevándoroltatással, a kívülről történő feltöltéssel kívánnák „megoldani” ezt a problémát, de ez a megoldás, még egyszer mondom, idézőjeles, csak a nemzethalál felé vezethetne. Érdemes tehát megvizsgálni azt, hogy merre lehetne elindulni.
Jó irány lehetne a családi otthonteremtési kedvezmények szélesítése, de itt is azt látjuk, hogy a kormányzat egy olyan megoldást dolgozott ki, amely a felső középosztályban és attól felfelé tud igazából hatni, érthetetlen filozófiai háttérrel indokolva mindezt, miszerint új építésű lakások, új otthonok irányába próbálják elmozdítani azokat a magyarokat, akik körében - már a CSOK-ra jelentkezők száma és összetétele is ezt mutatja - több mint 90 százalék egyszerűen nem engedheti meg magának azt, hogy egy új otthonba ruházzon be, nemhogy egy új építésű lakóparki lakásba.
(19.30)
Elmondhatjuk tehát, a Jobbik inkább a magyar rögvalóságnak megfelelő megoldásokat kívánja támogatni. Ezen megoldási formák közül kiemelkedik a használt ingatlanok vásárlásának elősegítése, a felújítás, energetikai korszerűsítés támogatása és az akár új albetéttel nem járó bővítés, ami vidéken abszolút életszerű, hogy a szülők portáját kibővítve a fiatalok új életet kezdenek, a vágyott gyermek világra jöhet. E három irányból tehát a CSOK tekintetében legalább a kedvezményes hitelt teljeskörűen ki kellene bontakoztatni és ki kellene nyitni. Sajnálatos módon felszólításaink ellenére ez nem következett be.
Ugyanakkor azt látjuk, hogy NOK néven egy olyan állami hátterű pilótajátékot legalizált és hozott be újra 24 óra alatt a kormányzat, ahol szánalmas módon, licitre kárhoztatva próbálnak otthonhoz juttatni olyan befizetőket, akik közül a legnagyobb kedvezménytömeget megint csak a havonta 70-80 ezer forintot ide befizetni tudók élvezhetnek. De még ők is veszélyben vannak a tekintetben, hogy ha bedőlnek ezek a cégek és társaságok, tulajdonképpen semmilyen garanciális elem nem biztosítja azt, hogy az ide befizető emberek a pénzükhöz jussanak, ne járjanak úgy, mint korábban a devizakárosultak, vagy ne járjanak úgy, mint nem is olyan régen a Quaestor-károsultak.
Lenne egy csodafegyverünk ugyanakkor, amely nem csak az otthonteremtési területen könnyíthetne. Itt az állami bérlakásépítési program lenne az, ami érdemben tud hatni. De leginkább az egyszerű sorban élő magyar családok mindennapjait könnyíthetné meg. Ez pedig az alapvető élelmiszerek áfatartalmának csökkentése és ehhez csatolva a gyermekvállalási cikkek áfatartalmának radikális csökkentése lehetne. Ezért nehezményezzük, hogy a kormányzat ma felháborító módon leszavazta áfacsökkentési terveinket. Éppen ezért a Jobbik a közeljövőben mindent meg fog tenni azért, hogy legalább a gyermeknevelési cikkek áfatartalmának csökkentése tekintetében, ennek elérésével megakadályozzuk azt, hogy egész Európában Magyarországon adóztassák a legdurvábban a gyermekvállalást. Köszönöm a figyelmet. (Rig Lajos tapsol.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir