DÖMÖTÖR CSABA,

Full text search

DÖMÖTÖR CSABA,
DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Elnök Úr! Azért a Jobbiktól hallottunk már ennél durvábbat is, úgyhogy ahhoz képest ez semmi. (Moraj a Jobbik soraiban.)
Tisztelt Képviselő Úr! Ha a pár évvel ezelőtti nyilatkozatait, akár az önét, akár a jobbikos nyilatkozatokat megnézzük, akkor azt látjuk, hogy akkor még nagyon is jól tudták, hogy a baloldal volt az, amelyik teret engedett a devizahitelezésnek, és ez a kormány volt az, amelyik megszüntette ezt a gyakorlatot, aztán most valamiért ezt letagadják, nem tudom, hogy mi az oka ennek, ez egy másik történet. Engedje meg, hogy az ön felszólalására reagálva is elmondjam, hogy azokkal kezdeményezték a mai vitanapot, akik a fő okozói a devizahiteles válságnak. (Közbeszólás az MSZP soraiból: Már megint hazudsz! - Szabó Timea: Hét éve kormányoztok!) Önök a tettesekkel együttműködve hivatkoznak az áldozatokra. (Bangóné Borbély Ildikó: Hol vannak a képviselők?)
Mindezektől függetlenül abban egyetérthetünk, hogy közös cél a devizahiteles családok megsegítése. Még egyszer mondom: ezért döntött a kormány az árfolyamgátról, a végtörlesztésről és a banki elszámoltatásról. A kormány intézkedései összesen 1,4 millió embernek nyújtottak segítséget. (Bangóné Borbély Ildikó: Ők tudják?)
De itt nem lehet megállni, van még teendő, ezért a kormány folyamatosan vizsgálja, hogy hogyan nyújthatna további segítséget a bajba jutott családoknak. (Dr. Hadházy Ákos: Megérte bejönni! - Dr. Szakács László: Csaba! Az megvan, hogy nem írták alá?)
Aki végighallgatja a jobbikos felszólalásokat ezekben a hetekben, az könnyen azt hihetné, hogy a párt szívén viseli ezt a kérdést. Azonban a Jobbik múltbeli tettei könnyen cáfolják ezt, az a helyzet. A jegyzőkönyvek vádlón tanúskodnak. (Közbeszólás a Jobbik soraiból: Na!) A helyzet az, hogy például a párt elnöke nem szavazta meg a devizahitelek betiltásáról és a kamatemelés korlátozásáról szóló törvényt.
A Jobbik és Vona Gábor nem szavazta meg az árfolyamgát bevezetését sem, amely egyébként - ön erről nem szólt - 185 ezer hitelesnek nyújtott segítséget. A Jobbik elnöke nem szavazta meg a kilakoltatási moratórium meghosszabbítását, és egyébként nem szavazta meg a forintosításról szóló törvényt sem. (Z. Kárpát Dániel: Ki van kormányon?)
Így ebben az esetben is elmondhatjuk, hogy ha a Jobbikon múlna, akkor ma magasabb lenne a törlesztő, több maradna a bankoknál, és többen mennének csődbe. Ezért, amit itt maguk művelnek, az több mint vérlázító és maga a képmutatás. (Derültség a Jobbik soraiban.)
Tisztelt jobbikos Képviselők! Ha már itt páran összejöttek, akkor engedjék meg, hogy felhozzak még pár dolgot azért is, mert az elmúlt hetekben nem ülésezett a parlament, nem voltak napirend előtti felszólalások sem. Arról van szó, hogy a Jobbik minősíthetetlen hangnemben sérteget egyes társadalmi csoportokat Magyarországon. Kezdték először a határon túli magyarokkal. A Jobbik egyik vezetője szerint a határon túli magyarok között - idézem - nagy az elhülyülésre való hajlam, és az indiánokhoz hasonlóan őket is meg lehet venni egy marék üveggyönggyel. (Közbeszólás a Jobbik soraiból.)
Aztán Mirkóczki képviselő úr rázta meg a sérte-ge-tésfát (Folyamatos zaj. - Az elnök csenget. - Dr. Bárándy Gergely: Neked válaszolni kellene! Nem napirend előttit mond, hanem válaszol, ugye?), és sajtóhírek szerint azt mondta a Jobbik nyári táborában, hogy a választók jelentős részét csak az érdekli, hogy vegyen egy sört a Tescóban, és megnézze este a meccset. Arrogancia és lenézés a köbön, bármelyik SZDSZ-fióka megirigyelhetné ezt. Aztán jött Vona Gábor, aki lassan egy hónapja úgy minősítette a magyar időseket, mint talán még senki az elmúlt harminc évben. Hiába próbálják letagadni, hiába tennék meg nem történtté, a becsmérlő szavak ott pirulnak a pártelnök Facebook-oldalán.
Vona Gábor azt mondta - idézem -, hogy a nyugdíjasok szemében a gyűlölet lobog, szájukból a szennyvíz folyik, magukból kivetkőzve ugranak egymásnak, vért akarnak ontani remegő kezeikkel, és ordibálnak trágárul. (Szávay István: Nem ezt mondta! Hazudsz! - Dr. Apáti István közbeszól. - Gyöngyösi Márton közbeszól.) Na, ilyen az, amikor a cicás képeken túl egy pillanatra megláthatjuk a Jobbik valódi arcát. No, nem egy szép látvány egy olyan párt arca, amelyik a pénzért és a hatalomért valóban bármire képes.
(13.30)
Szeretném önöknek és önnek is elmondani, tisztelt pártelnök úr, hogy nincs az a politikai véleménykülönbség, amely bármilyen alapot adna, hogy ilyen szavakkal sértsenek vérig bármilyen társadalmi csoportot Magyarországon; sem a fiatalokat, sem az időseket nem lehet így megalázni. Holnap már egy hónapja annak, hogy Vona Gábor közzétette a botrányos bejegyzését. Azt gondolom, hogy ez kiváló alkalom arra, hogy bocsánatot kérjen (Szilágyi György közbeszól.) - nem más nevében, nem mások nevében, hanem a saját maga nevében.
Ne kenje másra, ne maszatoljon, és kérjen bocsánatot, több millióan várják ezt! Köszönöm, hogy meghallgatott. (Sallai R. Benedek: Még a Kósa se tapsol!)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir