DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Engedje meg, hogy pár számot pontosítsak azokkal kapcsolatban, amelyeket ön elmondott. 2017-ben a korábbi évekhez képest 20 ezerről 30 ezerre emelkedett azoknak az ellátható eseteknek a száma, amelyet finanszíroz a központi ellátás és ráadásul sokkal több helyen, hiszen korábban öt szolgáltató volt, most már további négy szolgáltatónál került befogadásra ez a fajta vizsgálat. Tehát öt helyett kilenc helyen, 20 ezer eset helyett 30 ezer esetben lehet ezt megtenni.
Engedje meg, hogy azért összehasonlítsam azzal, hogy mi volt a helyzet 2010-ben. 2010-ben Magyarországon 100 ezer lakosra, 100 ezer főre 107 ilyen vizsgálat jutott, tehát 100 ezer főre 107. Ez 2015-re 199-re emelkedett, ezzel Magyarország az Eurostat európai uniós kimutatásai szerint a középmezőnyben, a 9. helyen szerepelt, majd a további bővítéseink, többletforrásaink és egyre több ellátóhely, kapacitás befogadása után ez 306 esetre emelkedett. 100 ezer lakosra jutott 306 eset, amely a becslések alapján az idei évben az Európai Unión belül a 7. legjobb helyezést jelenti. Tehát míg az önök esetében 100 ezer lakosra 107 finanszírozott beavatkozás jutott, most 306, tehát körülbelül három-száz-annyi (sic!) ilyesfajta vizsgálatot tudunk elvégezni, mint korábban lehetett.
És az is fontos, hogy magát az egészségügyi ellátást is eléri a digitalizáció, hiszen ez a betegeknek is érdeke. Úgyhogy egy transzparens, mindenki számára átlátható rendszerről van szó, online, valós idejű, pontosan látható, hogy a beteg hol jelentkezik, hol vannak szabad kapacitások, hol tudják őket kezelni, hol tudják helyben ezt megoldani, hol van helyben szükség többletkapacitásra, hol kell esetleg átirányítani a beteget, hogy minél hamarabb jusson ellátáshoz.
Éppen ezért az elmúlt időszakban, amióta ez a digitális rendszer működik, vagy online nyilvántartás működik, azóta 3 ezer kérelem adataiból tudunk kiindulni. Tisztelt Képviselő Urak! Ennek a 3 ezer adatnak a teljesen átlátható, transzparens, online módon követhető adataiból - tehát ön is utána tudott számolni - a beutalástól a vizsgálat elvégzéséig eltelt átlagos időtartam 10,4 nap. Abban az esetben, ha valahol ez kiemelten fontos, sürgősséget igénylő beavatkozásként jelölik meg, ez van az indikációban, akkor semmilyen további döntésre nincs szükség, nincsen további vizsgálat, ön mondta, hogy több kör van, nincsen, az orvostól a beutaló egyenesen a PET-CT-vizsgálatot végző intézményhez kerül. Ezekben az esetekben még alacsonyabb átlagosan a várakozási idő, a beutalótól a vizsgálatig 6-7 nap telik csak el. Ez többek között azért is lehetséges, hiszen rengeteg többletforrást biztosított a kormányzat az elmúlt években pontosan a rákkal kapcsolatos vizsgálatokra, diagnózisra, a megbetegedéseknek a gyógyítására. Ez 110 milliárd forint környékén volt 2010-ben, ez most 180 milliárd forint, hét év alatt 60 százalékkal növeltük azt a keretet, amit a rákbetegeknek a gyógyítására lehet fordítani.
Sajnos, ez egy olyan terület, ahol valószínűleg a későbbiekben is több és több forrásra lesz szükség, de hét év alatt 60 százalékkal sikerült növelnünk azt a keretet, amiből Magyarországon rákbetegeket tudunk gyógyítani. És mindemellett az, hogy 2010 óta 77 kórházat sikerült részben vagy egészben felújítani, 23 új rendelőintézet épült Magyarországon, és mellette 54 rendelőt felújítottunk, 30 új mentőállomás épült, és 104 mentőállomás meg tudott újulni, 516 mentőautó állt szolgálatba, ez mind-mind azt jelenti, hogy a gyógyítás területén, akár rákbetegekről, akár más betegekről van szó, most a színvonal magasabb, mint 2010-ben volt, és ezt így kívánnánk a következő években is folytatni.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir