DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ

Full text search

DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ
DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Nyilvánvalóan önök is tudják, hogy a vezető halálozási okok között rákos megbetegedések vannak. Magyarországon 80 ezer új rákos megbetegedést diagnosztizálnak az orvosaink, és azt is tudjuk, hogy csak akkor gyógyítható, illetve akkor sokkal könnyebben gyógyítható a rákos megbetegedés, ha minél hamarabb diagnosztizálják. Ezt egy ilyen PET-CT nevű készülékkel, illetve annak az eljárásával lehet a legkönnyebben és a leggyorsabban diagnosztizálni. Magyarországon 13 éve alkalmazzák ezt az eljárást. Jelenleg is nyolc centrumban vannak ehhez szükséges berendezések és kiképzett orvosok.
A várólisták viszont megnőttek az elmúlt időszakban, amióta a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő végzi április 1-jétől ezeknek a várólistáknak a kezelését. A nyár folyamán az ezzel kapcsolatos adminisztrációt, tehát az ide való bejutásnak az adminisztrációját megváltoztatták, és a korábbi papíralapú beutalást egy elektronikus felületre vitték át, arra terelték át.
(Az elnöki széket Lezsák Sándor,
az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Ezzel kapcsolatban született egy EMMI-rendelet, amit ugyan soha nem hirdettek ki, de a lényeg az, hogy ezt kell alkalmazni azoknak az orvosoknak, akik valakit PET-CT-re szeretnének beutalni, holott magának a várólistáknak a kezelési rendszerére a mai napig a 2006 óta érvényes miniszteri rendeletek állnak rendelkezésre, tehát azt kellene alkalmazni.
Valójában azt látjuk, hogy a társadalombiztosítás sem finanszíroz eleget, annyit finanszíroz, amennyi a kapacitás nagyjából-egészéből, 30-31 ezer ilyen vizsgálatot tudna a társadalombiztosítás finanszírozni, viszont pontosan a megváltozott jogi környezet miatt, pontosan a megváltozott beutalási rend miatt azt láthatjuk, hogy nagyjában-egészében 10-11 ezerre esik vissza a jelenlegi 20 ezerről ezeknek a PET-CT-vizsgálatoknak a megvalósulása. Tehát 31 ezer helyett 10-11 ezer, és valójában 80 ezerre lenne szükség. Úgy gondoljuk, hogy egyfelől, ha több pénzt is tudnának beletenni, és természetesen több olyan intézmény lenne, ahol ezek a berendezések megfelelően rendelkezésre állnak, és kiképzett orvosok is vannak mellettük, még akkor sem elegendő a jogi környezet azért, hogy ennyi vizsgálatot elvégezzenek; azért, mert önök annyira megbonyolították.
A korábbi egylépcsős beutalási rend helyére egy háromlépcsős olyan beutalási rendet hoztak a PET-CT-knek az igénybevételéhez, amit igazából az orvosok sem értenek, és legfőképpen a legnagyobb baj, ami így demoralizálja őket, hogy nem is kell indokolni. Ezért azt szeretném kérdezni, hogy az EMMI részéről mikor fogják kihirdetni a beutalási rendnek az átalakítását, és miért kell 60 ezer forintot még a betegeknek is előteremteni azért, hogy a PET-CT-t igényelhessék. Köszönöm a figyelmet. Köszönöm, elnök úr. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir