SÜLI JÁNOS

Full text search

SÜLI JÁNOS
SÜLI JÁNOS tárca nélküli miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Ismételten köszönöm a kérdést, hogy itt is meg tudjuk újból erősíteni azt, hogy erre a két blokkra szükség van, illetve, hogy Brüsszel is ugyanezt mondta, aki hat kérdésben vizsgálódott, és mind a hat kérdésben a magyar félnek adott igazat, beleértve ebbe a megtérüléssel kapcsolatos kérdéseket is.
Visszatérve, akkor tényleg nem szerepelt az írásbeli kérdésében az osztrák kancellár, de ő dömpingárról beszél. Tehát nem arról beszél, hogy nagyon drága lesz, akkor ő annak lehet, hogy örülne, ha nagyon drága lenne a magyar villamosenergia-költség, hanem ő arról beszélt, hogy amiatt fordul az uniós bírósághoz, hogy ez nagyon olcsó lesz, és Európában megjelenhet Magyarország egy dömpingárral. Tehát itt van egy ellentmondás, és akkor ez az ellentmondás is tulajdonképpen megalapozza a magyar kormánynak azt a szándékát, hogy ez a legolcsóbb energiatermelő egység, amit illik, illetve érdemben meg is kell építeni.
Amit még elmondhatok, hogy az engedélyezésre 300 engedély áll rendelkezésre, amit eddig megszereztünk, érvényes környezetvédelmi telephelyengedélyünk van. Ezeknek az engedélyeknek a megszerzése, hogy mikor vált jogerőssé az az ütemezéshez képest, igen, mert be is számítottuk azt is, hogy mindenki a jogerősségét meg fogja első lépcsőben, második lépcsőben támadni, ez be is következett, de úgy volt figyelembe véve, hogy mikor kell. Ennek függvényében volt az első időpont meghatározva.
A csúszás egyértelműen a brüsszeli engedélyezés időeltolódása. 16 hónapig tulajdonképpen standstill állapot volt bevezetve, amikor nem lehetett kifizetéssel járó munkákat végezni, így értelemszerűen, ha nincs kifizetés, akkor nem lehet szerződést se kötni, hisz ki az, aki majd arra vállalkozik, hogy ingyen dolgozik nekünk; tehát egyértelműen a 16 hónap. Amit bejelentettünk dátumokat, a 2025-26-ot, a kereskedelmi gépekké történő nyilvánítás, az egy hosszú folyamat eredménye, amikor elkezdjük az üzembe helyezést, és az üzembe helyezés végét, amikor minden próbát elvégeztünk a blokkokon, százszázalékos üzemi gépekké lehet nyilvánítani… - akkor lehet egyébként kereskedelmi gépekké nyilvánítani, tehát ez a legutolsó fázis.
Azt is többször elmondtuk, hogy a brüsszeli csúszást mindenféleképpen próbáljuk behozni, lehetőségünk van a határidők módosítására, és még esélyünk van rá, hogy ebből az egy évből még sikerül minél több időt visszanyerni. A döntés, amikor a szerződésben rögzítve lett az ár, és amit Brüsszel jóváhagyott, az 12,5 milliárd euró, az uniós költségvetésben is a vizsgálat eredményeként egyértelműen ezzel a költséggel állapította meg Brüsszel, hogy még ezzel az árral is rentábilis, profittermelő-képes a két új blokk, és egyértelműen azt tudjuk mondani, hogy azzal a kitettséggel, amit a múltkor is említettem, hogy Magyarország importja jelenleg is 30 százalék fölött van, a paksi blokkok 30 százalékát tudják előállítani a magyar pillanatnyi termelésnek, tehát még jelentős lehetőségünk van arra, hogy egyéb energiahordozókat is bekapcsoljunk a rendszerbe. Itt említettem korábban is a megújulókat és a szenet, hisz ahogy a két erőmű párhuzamos üzeme közel tíz évig várható, utána az 1-4. blokk leállításra kerül, és akkor megint energiahiány van.
Tehát Paks megépítése egyértelműen garanciája a rezsicsökkentésnek, hisz 36-38 forint között adjuk a villanyt, Németországban ez 90 forint. Tehát a versenyképes ipar csak olcsó energiával tud működni, ha van versenyképes ipar, növekszik a foglalkoztatás, a bérek és a fogyasztás, van jövőképe az országnak és a benne élőknek. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir