BODÓ SÁNDOR,

Full text search

BODÓ SÁNDOR,
BODÓ SÁNDOR, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Valóban így van, ahogy az államtitkár úr mondta. A nemzetközi példákat is tekintve Magyarországon az ilyen jellegű fejlesztések időintervalluma és bonyolultsága egészen kriminális. Ennek a tanúbizonyság-tevői leginkább azok a magyar állampolgárok, azok a magyar vállalkozások, amelyek ezt elszenvedik. Amikor ezek a cégek a határon túli üzleti partnereikkel valamiféle együttműködésben gondolkodnak, a külföldi partnerek nem is értik ezt a hozzáállást. Gyakran elhangzik, hogy ti talán fordítva ültök a lovon. Nyilván ennek kialakult szokásrendje van, amit nagyon is helyes módon át kell gondolni, és javítani kell azokat a lehetőségeket, amelyeket mindannyiunk számára előnyként tud majd biztosítani ez a törvényjavaslat.
Az, hogy a közműhálózatra való rácsatlakozás felgyorsuljon, teljesen érthető és jogos igény, és ha belegondolunk, talán három-négy olyan fontos jellemző mindenképpen megfogalmazódik ennek kapcsán, amit érdemes hangsúlyozni.
Az egyik a gyorsítás, ami teljesen érthető, ahogy említettem. Emellett természetesen az is nagyon fontos, hogy ezeket a munkálatokat olyan szakemberek végezzék el, akik erre megfelelő jogosítvánnyal, szakértelemmel bírnak. És ennek a leginkább megfelelő garanciája az, ha ők egy olyan rendben vannak felsorolva, olyan jogosítványi körrel vannak felhatalmazva, ami alapján bárki a tetszése, költségei, földrajzi közelsége szerint választhat.
(9.50)
Elég furcsa eljárás volt az, hogy a megrendelő nem választhatja ki, hogy kivel is végezteti el az adott tevékenységet. Erre azért elég kevés példa van az üzleti világban, hiszen mégiscsak ő fizet.
Amikor a villamos energia kapcsán, illetve a víziközműszektor vonatkozásában is ezek a példák előjönnek, azt kell mondjam, hogy nagyon helyesen utoléri, kapcsolódik a földgázszektorhoz a hasonló elvárások sorában, hiszen tudjuk nagyon jól, hogy az ipari, mezőgazdasági, kereskedelmi létesítmények kapcsán talán ez a három ágazat az, ami mindegyik esetben megjelenik, el nem kerülhető, hiszen mindegyik helyen szükség van villamos energiára, vízre, szennyvízre és nyilván a fűtési módtól függően földgázra is. Amikor arra gondolunk, hogy talán egyik vagy másik a biztonságosabb vagy a fontosabb ennek kapcsán, természetesen nemigen állíthatunk sorrendet, hiszen a mai modern és azt gondolom, összetett gazdasági vonatkozásban ezek mindegyike olyan feltétel, amit egyenlő szempont szerint kell majd elbírálnunk.
Nagyon sokszor elhangzik, hogy amikor vállalkozók elindulnak egy-egy fejlesztés kapcsán és sok feltételt számba véve, bizony ott van a fontossági sorrend elején, hogy vajon milyen tortúrákon, milyen bürokratikus lépéseken is kell áthaladniuk. Az is, hogy a finanszírozási oldal részéről biztosítva van egy-egy ilyen vállalkozás vagy egy-egy ilyen fejlesztés, nyilván nagyon-nagyon fontos, és azt gondolom, talán az egyik legfontosabb, de hallottunk már számtalan olyan példát, hogy a meglévő anyagi fedezet mellett, illetve annak ellenére az eljárási rend, illetve a kilátástalanság, a rendkívül hosszú eljárási idő volt az, ami eltántorított egy-egy befektetőt akár attól, hogy megvalósítsa, akár attól, hogy itt Magyarországon valósítsa meg azokat a fejlesztési elképzeléseit, amelyek mindannyiunk számára igen fontosak lennének. Ez ebben a vonatkozásban rendkívül fontos, és a határidők csökkentése szerintem egy olyan inspiráló tényező lesz a gazdasági szervezetek számára, ami elősegíti majd azt a jövőben, hogy reménytelje-sebben vágjanak bele egy-egy ilyen fejlesztési elkép-zelésbe.
Az, hogy a költségek is csökkennek, érthető módon szintén egy fontos elvárás. Nagyon sokszor elhangzott a vállalkozók részéről, magam is fültanúja voltam több ilyen beszélgetésnek, hogy igazából nem is igen tudják, hogy miért kell ezeket a költségeket befizetni. Nem nagyon volt ennek észszerű magyarázata, hiszen a későbbi szolgáltatási díjban azért nyilvánvalóan a szolgáltató nyeresége is megjelenik, és úgy élik meg a vállalkozók, hogy még azért is nekik kell fizetni és nekik kell sort állni, amiért majd a későbbiek során, a gazdasági tevékenységükből adódóan rendszeresen fognak térítést biztosítani a szolgáltató felé. Tehát nagyon fontos, hogy a költségcsökkentés ezen a területen is megjelenjen.
Nagyon határozott elképzelés az, ami abban a vonatkozásban jelenik meg, hogy az adatbázisok, térképek, kimutatások hozzáférhetőek legyenek bárki számára díjmentesen. Számtalan példa van arra is a gazdasági életben, hogy az ezekhez való hozzájutás vagy ennek a nehézsége szintén eltántorít vállalkozókat, illetve esetenként félinformációk alapján tévútra vihet egy-egy fejlesztési elképzelést. Amikor még nem kiforrott egy-egy fejlesztési elképzelés, nyilván abban az időszakban is nagyon sok adatbázist kell begyűjteni, hogy a megvalósulás kockázatát, annak időtartamát, hosszát, és sok minden más szempontot is lehetne még sorolni, figyelembe tudja venni a vállalkozó. Ezeknek a beszerzett irományok-nak elég jelentős költsége volt, és ez nyilvánvalóan esetenként ablakon kidobott pénz volt. Jó esetben ezek abba a sorba illeszthetőek voltak, amire azt mondta a vállalkozás, hogy lenyeljük annak érdekében, hogy majd a jövőbeni fejlesztések érdekében gyorsabban, eredményesebben és pontosabban haladjunk, de azokban az esetekben, amikor esetleg ez a program valami miatt nem is valósult meg az adott vonatkozásban, különösen bosszantó lehetett egy nem túlságosan alacsony eljárási díj, illetve díjsoro-zat kifizetése. Tehát a szabályozásban megjelenő elképzelések mindegyike határozottan azt az elképzelést szolgálja, hogy a vállalkozásoknak könnyebb legyen az élete, a fejlesztési elképzelések könnyebben, gyorsabban, de hiszem, hogy továbbra is biztonságosan megvalósulhassanak.
Ami a partnerek együttműködését illeti ebben a vonatkozásban, azt gondolom, erre is kiváló lehetőséget fog garantálni ez a javaslat, és hiszem, hogy a települési önkormányzatok, ahogy elhangzott a területrendezési tervek kapcsán, a megyei önkormányzatok, a szakhatóságok, a vállalkozások ebben az egyszerűsített, a bürokráciacsökkentés kapcsán megvalósuló menetrendben eredményesebben és pontosabban fognak tudni dolgozni.
Én optimista ember vagyok, és hiszem, hogy eddig, olykor úgy tűnt, az ügyintézők makacssága, nehézkessége miatt, és talán még más szavakat is használhatnék, nem haladtak ezek a fejlesztések, elképzelések olyan tempóban, ahogy szerették volna az érintettek, de azt is hozzá kell tegyem, hogy bizonyára oka volt ennek, sőt nagyon is oka volt: nagyon túlszabályozott, nagyon bürokratikus volt az eljárási rend. Ha ezen tudunk változtatni, és ehhez kérem az önök támogatását, az önök segítségét, akkor hiszem, hogy ebben a történetben csak nyertesek lesznek, és leginkább a magyar emberek, a magyar vállalkozások a fő nyertesei ennek az elgondolásnak. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir