TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Ha ön egy önkormányzati időközi választással kezdte, akkor engedje meg, hogy én is azzal kezdjem. Én viszont a józsefvárosi fideszes jelöltnek szeretnék gratulálni, aki meggyőző fölénnyel nyerte meg ezt a választást, és a Fidesznek senkivel nem kellett külön szövetséget kötni, ő a Fidesz jelöltjeként nyert.
A másik dolog, amire elöljáróban szeretnék reagálni: ön a kormány felelősségét hangoztatta bizonyos törvényjavaslat kapcsán. Ha megengedi, egy kicsit visszatekintünk a múltba. Én viszont az önök, a Magyar Szocialista Párt felelősségét szeretném fölvetni, mégpedig azokra az időkre emlékeztetve, amikor Magyarországon az önök kormányzása alatt a munkanélküliek száma megduplázódott, 12 százalékos munkanélküliségi rátával adták át 2010-ben a kormányzást. (Gőgös Zoltán: Válság után!) Sőt, azt is el kell mondani, hogy az önök kormányzása alatt, amire persze már nem annyira büszkék, a jövedelmek folyamatosan csökkentek, elvettek a nyugdíjasoktól egyhavi nyugdíjat, aztán elvettek a munkavállalóktól is egyhavi jövedelmet (Gőgös Zoltán: Visszaadtátok?), és folyamatosan csökkent a reáljövedelem az önök kormányzása idején. Na, ezt nem akarják visszahozni az emberek. Egyébként, ha megnézzük a közvéleménykutatásokat, akkor az önök támogatottsága nemigen éri el még azt a szintet, hogy közelébe kerüljenek annak, hogy az országban, itt az Országgyűlésben bármilyen döntést is tudjanak hozni vagy netán kormányt alakítani. (Gőgös Zoltán: Meg fogsz lepődni!)
De nem is lenne ez értelmezhető, hiszen ha megnézzük a Fidesz-KDNP-kormány 2010 óta folytatott foglalkoztatáspolitikáját, azt gondolom, hogy komoly eredményeket tudunk fölmutatni. Először is jelentősen növekedett a munkahelyek száma, ezáltal a foglalkoztatottak, a munkavállalók száma. Ez mintegy 700 ezer fő 2010 óta, a kormányzás hét évében átlagosan évi százezer munkahelyet sikerült teremteni az országban. Jelentősen csökkent a munkanélküliek aránya, hiszen ma már statisztikákkal bizonyíthatóan 5 százalék alá süllyedt, ami az európai uniós mércéket is figyelembe véve igen komoly és jelentős eredmény. 2014 óta folyamatosan növekszenek a jövedelmek, a reáljövedelmek, növekszik a fogyasztás; ez is azt jelzi, hogy az embereknek több pénz van a zsebükben, többet tudnak költeni egzisztenciájukra, megélhetésükre. Ez több részből tevődik össze. Itt szeretném kiemelni a gazdasági növekedés mértékét és azon belül a jövedelmek növekedésének az arányát.
A kormány is elősegíti a foglalkoztatottság bővítését, illetve a jövedelmek növekedését, hiszen a hatéves bérmegállapodás, ami az elmúlt év novemberében köttetett meg a munkaadók, a munkavállalók és a kormány között - amire egyébként a rendszerváltozás óta még nem volt példa, és nemzetközi szinten is igen elismerésre méltó esemény -, ez teljes mértékben azt támasztja alá, hogy jelentősen megnövekedtek 2017. január 1-jén a minimálbérek, illetve a garantált bérminimum összege, és ez tovább fog növekedni 2018. január 1-jén, amit a kormány a megállapodásban vállalt. Ezzel párhuzamosan csökkent a szociális hozzájárulási adó mértéke, illetve a társasági adó mértéke, tehát a közterhek csökkentésével járul hozzá az állam, a kormány ahhoz, hogy a vállalkozásoknak, a munkaadóknak a bérnövekményt elő lehessen teremteni.
Ami pedig a benyújtott említett törvényjavaslatot illeti, szó sincs arról, hogy túldolgoztatna a kormány - vagy ha elfogadja, az Országgyűlés - ebben a törvényjavaslatban bárkit is. Egyszerűen arról van szó, hogy átkonvertálja a munkaidőkeretet, lényegében rugalmassá teszi. Egyébként erre nemzetközi példák vannak európai uniós országokban is.
(11.30)
Szeretném elmondani, hogy az említett törvényjavaslat a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fóruma elé kerül, ott kerül megvitatásra ennek várható hatása, ezt követően a kormány elé visszakerül a törvényjavaslat, és ezután születik döntés a törvényjavaslat további sorsáról. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir