GŐGÖS ZOLTÁN

Full text search

GŐGÖS ZOLTÁN
GŐGÖS ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Van egy viszonylag jól működő rendszer, vagy mondjam azt, volt egy viszonylag jól működő rendszer Magyarországon, ez a közvetlen támogatások kifizetése. Évek óta kisebb zavarokkal, de általában időben hozzájuthattak a gazdálkodók a pénzükhöz. Tavaly ugyan volt ebben némi megbicsaklás, de erre még talán volt is valamennyire szakmai magyarázat, hiszen egy teljesen új szisztémára kellett átállni, új elemek is kerültek be ezekbe a támogatásigénylésekbe, amire nyilván először fel kellett készülnie az irányító hatóságnak és a végrehajtó hatóságnak is.
Most az a helyzet, mindenki azt gondolta volna az előlegek kifizetése után, hogy ez a rendszer most is rugalmasan működni fog, és az eddigi gyakorlatnak megfelelően nagyjából február közepéig a lehetséges támogatások olyan 70-80, de volt olyan év, amikor 90 százaléka is kikerül a termelőkhöz. Erre rendszerek épülnek, nyilván banki rendszerek, amelyek körülbelül pontosan belőhetik, hogy mikor juthatnak hozzá a támogatásokhoz ezek a gazdálkodók. Az elmúlt hetekben rengeteg megkeresést kaptam, hogy gyakorlatilag ez a kifizetés nem működik. Érdeklődnek az MVH-nál, vagy most már nem is mondom MVH-nak, hanem a jogutódjánál, és azt mondják, hogy általában az ellenőrzéseken túl vannak, tehát nagyon kevés van olyan, ahol még vita van. Nyilván ez a rendszer júniusig mehet, pontosan tudjuk, de nem ez volt a gyakorlat. Most az a gond, hogy hiányoznak ezek a források, és sok cég került olyan helyzetbe, hogy akár még felszámolásveszélyes közegbe is futhat, hiszen ők ezekből akarták - vagy nagyon sokan, és nemcsak ők, hanem nyilván termelők is - rendezni az adósságaikat, illetve a tavaszi munkákra való felkészülésbe évek óta beleszámítódtak ezek a források.
Úgyhogy, államtitkár úr, nem tudom, mitől csikorog ez a rendszer, lehet, hogy nem volt mégsem értelmes dolog ez az átszervezés, de én arra szeretnék választ kapni, hogy mi van itt most, vagy mit csinálnak. Úgy tudom, a héten valamennyi kifizetés elindult, de ez még mindig nem az az ütem, amire a gazdálkodók számítanak. Legyen szíves erre válaszolni. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir