BANA TIBOR,

Full text search

BANA TIBOR,
BANA TIBOR, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az előttünk fekvő törvényjavaslat gyakorlatilag formalitás, Bulgária és Románia 2007-es európai uniós csatlakozása miatt van rá szükség. A jegyzőkönyvet egyébként ezt megelőzően 2006-ban módosították, akkor többek között hazánk, Magyarország EU-s csatlakozása miatt került erre sor.
Az euromediterrán megállapodás Tunéziával még 1998-ban lépett hatályba, azóta további hat térségbeli országgal kötött az EU hasonló egyezményt.
(15.00)
Ezek célja, hogy fokozatosan kialakítsanak egy szabadkereskedelmi övezetet, illetve szorosabbra fűzzék az egyéb együttműködési formákat. A 2011-es tunéziai forradalom óta az Unió még nagyobb figyelmet fordít az országra, pénzügyi, politikai és technikai segítséggel támogatja.
Fontos azonban kiemelni, hogy a jelenlegi migránsválság idején Tunéziának óriási a felelőssége. A térségben ez az egyik legnagyobb, nevezzük így, kibocsátó ország, és az állam láthatóan nem tesz kellő erőfeszítéseket azért, hogy területéről ne indulhassanak el bevándorlók ezrei a tengeren keresztül Európa felé. A múlt héten például maga a tunéziai miniszterelnök nyilatkozott úgy, hogy nem támogatják azt, hogy az országukban migránstáborok létesüljenek a tengerből kimentett migránsok elhelyezésére. Ezen a ponton tehát kicsit árnyalnám azt a képet, ami itt az előző felszólalások során kirajzolódott.
Azt gondolom, hogy mivel az Európai Unió kiemelten támogatja Tunéziát, nagyobb együttműködési hajlandóság lenne elvárható részükről a bevándorlás kérdésében. Úgy hiszem, tisztelt államtitkár úr, hogy ez egy fontos szempont az előttünk fekvő törvényjavaslattal kapcsolatban. Erre is figyelmet kell fordítanunk akkor, amikor az európai uniós színtéren megnyilatkozunk, és a kormány kialakítja álláspontját.
(Az elnöki széket dr. Hiller István,
az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Ettől függetlenül természetesen magát a javaslatot, ahogy arra már utaltam, a Jobbik képviselőcsoportja támogatni tudja, igennel fogunk tehát rá szavazni. Köszönöm szépen a figyelmet. (Szilágyi György tapsol.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir