DUNAI MÓNIKA,

Full text search

DUNAI MÓNIKA,
DUNAI MÓNIKA, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az Európai Unió és Kuba közötti politikai párbeszédről és együttműködésről szóló megállapodástól a Fidesz képviselőcsoportja azt várja, hogy új fejezetet nyit az EU és Kuba kapcsolatai történetében, és megkezdődhet a politikai és kereskedelmi kapcsolatok kiegyensúlyozott fejlesztése, amiből hazánk is profitálni fog majd.
A Kubába irányuló magyar export 2015-ben mintegy 330 millió forint volt. Az import ennek nagyjából nyolcada. Havanna Magyarország felé meglévő lejárt államadóssága 4,3 milliárd forint. A más országokkal szembeni adósság rendezésének leggyakoribb módja az elmúlt években az volt, hogy a hitelezők annak nagy részét elengedték. Tehát van hova, pontosabban van honnan fejlődni. De ez nem jelenti azt, hogy ne lenne keresnivalónk Kubában.
A Külgazdasági és Külügyminisztérium következetes politikájának köszönhetően Havannában is van külgazdasági attasénk, de nincs könnyű helyzetben, mert a szigetország csak nagy nehézségek mellett engedi be a külföldi vállalatokat a piacára. Külföldi beruházásokban pedig a tőkehiány miatt szinte egyáltalán nem vesz részt.
(14.50)
Mégis, a magyar technológia jól összeköthető a kubai fejlesztési igényekkel, és hasznosíthatóak lehetnek az Európai Unióban is. Elsősorban a nemzetközi elismertséget kivívó orvostechnológiai kutatások eredményeire gondolok. A kapcsolatépítés fontos eleme az is, hogy kubai diákok tanulhassanak európai egyetemeken.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az elmúlt években Kubában olyan változások zajlottak le, amelyekre előtte évtizedekig nem volt példa - erről az államtitkár úr is beszélt az imént. Meggyőződésem, hogy ezek a változások visszafordíthatatlanok, és végül valódi jólétet hoznak majd a kubai nép számára. Ne feledjük el, hogy bár Magyarországon is negyven évig uralkodtak a kommunisták, sőt utána még kétszer is visszajöttek, de a vége mégiscsak az lett, hogy ma már csak egymásnak jelentenek konkurenciát.
Tisztelt Képviselőtársaim! A Fidesz képviselőcsoportja nevében a törvényjavaslatot elfogadásra javaslom. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir