SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Azt hiszem, magában a címben benne van a kérdés lényege. Most, jelen pillanatban az ország jelentős része, az alföldi területek egy jó része belvízproblémával szembesül. Ez nem is egy kiemelkedően nehéz év, ennek ellenére nagyon sok helyen, a szántóföldi területeken, gyepterületeken megjelent a belvíz jelensége. Nem ritka, hogy ugyanabban az évben, amikor a belvíz megjelenik, eltelik két hónap, és aszálykárral kell szembesülnie ugyanennek az országnak, ami teljesen döbbenetes, hiszen most vízbőségről beszélnek, két hónap múlva pedig a víz hiányáról.
Nyilvánvalóan a Fidesz-KDNP kormányzati átalakításai nagyjából megszüntették Magyarországon a vízgazdálkodás észszerű megvalósítását, ugyanakkor a kormánynak mégiscsak volt egy olyan terve, amit Kvassay Jenő-tervként ismertünk, és ez nagyjából a nemzeti vízstratégiai tartalmat foglalta magában, amelyben legalább stratégiai tervként szerepelt az, hogy valahogy elkezdünk gazdálkodni a Kárpát-medence vizeivel, és megpróbáljuk a klímakitettséggel veszélyeztetett térségeket ellátni és vízellátást biztosítani.
Nyilvánvalóan nem elég az, ha a köztársasági elnök a világ vízgazdálkodási problémáját emlegeti csak a fővárosban, ha nem történik érdemi törekvés. Most a belvízproblémával, később az aszálykárral szembesülve azt kell hogy lássuk, nincs vízgazdálkodása az országnak. Ad hoc jelleggel, haváriahelyzetben árvízi védekezésre fordítják az energiát, de arra, hogy hosszú távon hogyan tudjuk raktározni a vizet, hogyan lehet műtárgyakkal raktározni és visszatartani holtág-rehabilitációkkal és más tevékenységekkel, mint a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztése volt, megtartani a vizet, erre nem látszódik semmilyen koncepció. Tehát mint elmondtam, a címben van a kérdés, és ezt kérdezem tisztelettel a Belügyminisztériumtól: mikorra várható végre egy integrált, fenntartható vízgazdálkodási program megvalósítása Magyarországon? Köszönöm a szót, elnök úr. (Ikotity István tapsol.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir