SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! 2012 januárjában személyesen Orbán Viktor ajánlotta az emberek figyelmébe az új, Darányi Ignácról elnevezett agrárprogramot, szó szerint idézem: „Ma a falusiak nagyáruházakban vesznek olyan termékeket, amelyeket a kertjükben is megtermelhetnének. Jól mutatja, hogy mekkora a baj, ha már a falusi ember sem eszik egészséges ételeket.” - mondta ezt a miniszterelnök úr 2012-ben. Azt ígérte, hogy kormánya erősíteni fogja a kistermelőket, a kis- és középbirtokon gazdálkodókat, és ezáltal növelni fogja az élelmiszer-biztonságot. Mára természetesen egyértelművé vált, hogy mindez a lózung, ez a hazugság semmivé lett, és ugyanúgy nem történt benne semmi érdemi lépés, sőt lehetőség szerint, ahol csak tudtak, ellentétes lépéseket tett a kormány, és ez a habveréssel felhabosított rendszer tovább rombolta Magyarország élelmiszer-biztonságát, így aztán ebben is híven követték szocialista elődjeik kormányzóképességét és irányait.
Nyilvánvalóan felmerülhet a kérdés, hogy a valódi gazdálkodók helyett az agrártámogatásokra utazó spekulánsoknak, a Fideszközeli oligarcháknak juttatott termőföldek miért is rombolják az élelmiszer-biztonságot, de látjuk ezt, ha ránézünk arra, amit például a Lehet Más a Politika már tavaly ősszel kimutatott kutatásaival. Most Ángyán József jól körülírja a legutóbbi jelentésében, hogy a Somogy megyei földprivatizációban nagybefektetők és a nagy agrárcégekből álló belga családi holding vezetői és a kaposvári önkormányzati fideszes frakcióvezető zömében árverés nélkül, kikiáltási áron juthattak az állami földekhez úgy, hogy egyik sem végez élelmiszer-termelési tevékenységet.
Hiába jellemző a kisgazdaságokra mindenhol a magas élőmunka-igényű, magas minőségű, egészséges, helyi fogyasztásra szánt élelmiszer-termelés, 2016-ban tovább folytatódott a munkaerő-igényes gazdálkodás visszaszorulása: 2013-hoz képest 12 százalékkal csökkent immár az egyéni gazdaságok száma. Nyilvánvalóan a rablóprivatizáció hozzájárult ahhoz, hogy még kevésbé legyen élelmiszer-biztonság az országban, így nyilván felmerül a kérdés, hogy miért érdeke a magyar kormánynak, a Fidesz-KDNP-nek, hogy rombolja a magyar emberek életminőségét rosszabb élelmiszerrel; erre várnám a választ.
Köszönöm szépen, elnök úr.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir