DR. RÉPÁSSY RÓBERT,

Full text search

DR. RÉPÁSSY RÓBERT,
DR. RÉPÁSSY RÓBERT, a Törvényalkotási bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tájékoztatom önöket, hogy a Törvényalkotási bizottság a házszabály 46. §-a alapján 2017. május 11-én megtárgyalta a büntetőeljárásról szóló T/13972. számú törvényjavaslatot, és ahhoz a bizottság 20 igen szavazattal, 9 tartózkodás mellett, tehát ellenszavazat nélkül összegző módosító javaslatot és összegző jelentést nyújtott be. Az összegző módosító javaslat tartalmazza egyrészről az Igazságügyi bizottság részletes vitát lezáró indítványát, valamint a Törvényalkotási bizottság saját kezdeményezését, amely részben pontosítja a szakbizottság módosító javaslatait is.
A módosító javaslatok közül szeretném kiemelni Staudt Gábor és Gyüre Csaba jobbikos képviselők T/13972/23. számú módosító javaslatának méltányolható célját. A Törvényalkotási bizottság indítványa értelmében elővezetést lehetőleg 7-22 óra között lehet gyakorolni, a törvényjavaslat szerinti 6-24 óra helyett. Mivel a rendelkezés kivételt tűrő főszabály, annak kisebb módosítása nem sérti a büntetőeljárás érdekét, a törvényjavaslat többi rendelkezésével való összhang érdekében azonban észszerűbb a 6-22 óra közötti időköz megállapítása.
Továbbá fontos kiemelnem Szél Bernadett LMP-s képviselő asszony T/13972/11. számú módosító javaslatának célját is, ő ugyanis azt szeretné, hogy a távoltartást más ügyben való elrendelése esetén csak akkor lehessen megszüntetni az ügyben, ha az ugyanarra a sértettre vonatkozott. A támogatott módosítás a T/13972/11. számú módosító javaslatnak tartalmában megfelel, egyúttal igazodik a távoltartás és a bűnügyi felügyelet új feltételrendszeréhez, mert nem csak a sértettet említi, és az is egyértelmű, szemben a T/13972/11. számú módosító javaslattal, hogy nem csak a távoltartás esetére vonatkozó speciális szabály.
Abból a szempontból is indokolt a módosítás, hogy így szétválasztódik az az eset, ha a személyi szabadságot érintő kényszerintézkedést azért szüntetik meg, mert a terhelt más ügyben fogva tartásba kerül, attól az esettől, amikor a távoltartás, illetve bűnügyi felügyelet alatt álló, tehát érdemben szabadon lévő terhelt tekintetében más hasonló kényszerintézkedést rendelnek el.
A törvényjavaslat reménybeli elfogadását hosszas szakmai egyeztetés és kellő idejű, pártok közötti konzultáció előzte meg, ahol az ellenzéki frakciók is konstruktív együttműködést tanúsítottak. Minden reményünk megvan tehát, hogy a XXI. század követelményeinek megfelelő új büntetőeljárási kódexszel legyünk gazdagabbak. Kérem a támogatásukat. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir