DR. HARANGOZÓ TAMÁS

Full text search

DR. HARANGOZÓ TAMÁS
DR. HARANGOZÓ TAMÁS (MSZP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tavaly december 9-én az antikorrupciós világnapon nyújtottunk be egy antikorrupciós csomagot a Magyar Országgyűlésnek, amit akkor egyben, aztán azóta, ebben az elmúlt fél évben lassan darabonként is külön-külön a Fidesz frakciója leszavazott. Ennek a csomagnak a része a jelenleg tárgyalt javaslat is, és nagyon aktuális, egyébként azokban a napokban, amikor éppen az uniós pénzek tekintetében, mondjuk, Mengyi Roland büntetőügyéről kell itt a parlamentben a minisztert vagy épp a legfőbb ügyészt kérdezni.
A csomag tartalmaz nagyon sok olyan kérdést, ami a közélettel foglalkozókat az elmúlt időszakban foglalkoztatta. Egy jelentős része a vagyonnyilatkozati rendszer teljes átalakítása, egy másik nagyon fontos része az összeférhetetlenség és az álláshalmozás megszüntetésére tett javaslatunk. A harmadik része a csomagnak ez a jelen javaslat, amit majd mindjárt részletesebben is ismertetni fogok. És hát a Velencei Bizottság javaslatára, amit egyébként a Fidesz-kormány csak szavakban fogad el és támogat, mind az ügyészség, mind a bíróság tekintetében olyan megoldásokat tartalmaz, amelyet nemzetközi joghoz értő vagy nemzetközi szempontból is tekintélyt parancsoló szakemberek írtak le a magyar kormány számára, hogy kiszűrjék, megakadályozzák a visszaéléseket mind az ügyészség, mind a bíróság szervezetrendszerében. Ezeket tartalmazta a teljes csomag.
Amit most benyújtottunk, ennek a javaslatnak egy nagyon fontos célja van, és ezzel tudnám nagyon röviden összefoglalni. Olyan szabályokat szerettünk volna az asztalra tenni, amelyek rendszerszerűen megakadályozzák a korrupciót. Rendszerszerűen pedig akkor lehet megakadályozni a korrupciót, hogyha olyan jogi megoldást találunk ki, amelyik elfogadás esetén egyszerűen nem éri meg egyik félnek sem, hogy próbálkozzon ilyen mutatványokkal.
Jelen esetben ez úgy valósulna meg a mi javaslatunk szerint, hogy nem elsősorban a büntetőjogi fenyegetettséget növelnénk, az ma is megvan, ettől függetlenül, úgy tűnik, hogy ezek az ügyek elkövetődnek, hanem egyrészt az összeférhetetlenségi szabályokkal, másrészt pedig a nyilvánosság teljes-körű-ségével garantálnánk azt, hogy transzparens legyen minden egyes uniós vagy költségvetési forrás pályázaton való elköltése. Másrészt pedig, ha ezeket a szabályokat megszegik, akkor a törvény erejénél fogva mondanánk ki, hogy semmis a támogatási szerződés. Mindenféle külön jogi eljárás nélkül.
Tehát, ha nem teszik ki… (Moraj a Jobbik soraiból.) Mondok példákat, hátha a jobbikos képviselőtársaim figyelmét is fel tudom egy picit hívni magamra, tehát a trafikügyben például, ahol nagyon-nagyon hosszú időszakon keresztül próbálták az ellenzéki képviselők megtudni, hogy kik nyertek és kik nem és miért, ez főszabályként a törvény része lenne, hogy közzé kell tenni a nyertes pályázatokat, közzé kell tenni a vesztes pályázatokat, és közzé kell bizony tenni azok indoklását is, hogy pontosan lássuk, hogy mi történt a háttérben. Közzé kell tenni, hogy kik bírálták a pályázatot, milyen emberek ezek, és van-e bármilyen összeférhetetlenségük az üggyel kapcsolatban.
(14.50)
És ha csak a közzétételi kötelezettséget megsértik, akkor a szerződés semmis lesz. Ennek két következménye van: ki nem fizetett támogatás esetében a támogatást nem kapja meg a vállalkozó, természetesen kifizetett támogatás esetében vissza kell fizetnie. (Zaj a Jobbik soraiban.) Innentől kezdve sem a vállalkozó, sem az a cég, amelyik az uniós vagy hazai forrás elköltésére bejelentkezik, nem érdekelt benne, hogy az eljárásban ilyen történjen, természetesen a pályázat kiírója vagy éppen a döntés hozója sem lesz érdekelt, mert egy másik, elég spártai megoldás szerint ő a személyes vagyonával felel a törvénytelenségekért. (Zaj a Jobbik soraiban.)
Mind a két oldalon nagyon-nagyon kemény szankciók vannak, egyik sem arról szól, ami a büntetőjogban ma is megvan, hogy majd, ha valaki ilyen gazemberséget követ el, akkor elítélik, lecsukják, és majd még közpénzen 2-2,5 millió forintot költünk rá évente, hogy egyen-igyon, és meleg legyen a cellájában vagy éppen hideg, hanem pontosan arról szól, hogy ott avatkozzon be a törvény, ahol egy ilyen jogviszonyban a legjobban fáj. Ez pedig az, hogy egyszerűen nem kapja meg a vállalkozó a pénzt; ez pedig az, hogy a politikus vagy éppen az államigazgatási munkatárs a saját vagyonával felel, ha disznóságot csinál.
Kérjük, hogy támogassák ezt a megoldást, meggyőződésünk, hogy ezzel lehet hosszú távon Magyarországon a közpénzek elköltése körüli korrupciót megszüntetni. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir