MESTERHÁZY ATTILA

Full text search

MESTERHÁZY ATTILA
MESTERHÁZY ATTILA (MSZP): Nagyon szépen köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Annyit hadd mondjak Hadházy képviselőtársamnak, hogy nagyon nagy tisztelettel viseltetek ez iránt a kezdeményezés iránt, hiszen valóban sokadszorra adják be, de arra hadd hívjam föl a figyelmet, ha esetleg van idejük olvasgatni a korábbi, a Ház által megírt jegyzőkönyveket, akkor egy 2005. március 1-jei hozzászólást hadd ajánljak a figyelmébe, amit akkor én 31 évesen, akkor még sokkal fiatalabb politikusként tettem ebben a témában. Azóta megfogadtam, hogy amikor ez a kérdés napirendre kerül a Házban, akkor én mindig hozzászólok ehhez a vitához, függetlenül attól, hogy ki, mikor és milyen értelemben adja be ezt a javaslatot.
Ennek sok formája volt már, és mindig elbukott egy ilyen javaslat. Legyünk igazságosak, a mi kormányunk idején is elbukott ez a javaslat. Úgy látszik, ez a kormányzó pártok sajátja, hogy valamilyen okból kifolyólag ellenzékből még nagyon támogatják a teljes nyilvánosságot, s amikor odaérnek, akkor valamilyen okból kifolyólag hirtelen a szakma álarca mögé vagy a valós szakmai indokok mögé bújva elállnak ettől a támogatástól.
Csak röviden akarnám, mert két perc áll rendelkezésre: szerintem a rendszerváltás óta cipeljük magunkkal ezt a problémát. Amíg nincs teljes nyilvánosság, addig ez a kérdés nem megoldható, és addig a rendszerváltást nem tudjuk teljes mértékben lezárni. Kettő: teljes igazság nem létezik, hiszen közben eltűntek adatok, volt, amit nem is rögzítettek, tehát a teljes, százszázalékos, abszolút igazságot nem fogjuk megtalálni, de hogy egészen biztosan ne lehessen visszaélni ezekkel az információkkal, hogy ne bukkanjanak föl hol itt-ott-amott emberekről különböző gyanúsítgatások meg lejáratásra alkalmas tények, ezért ennek csak a teljes nyilvánosság adhatja meg a százszázalékos garanciáját.
Ezért én a magam részéről 31 évesen is és most, 43 évesen is amellett állok, hogy ezt a kérdést rendezni kell a Magyar Országgyűlésben, és ezt a rendezést csak a teljes nyilvánosság adhatja meg. Vannak valóban nemzetbiztonsági érdekek is, de ennek a határát a politikának kell meghúzni, mert látható módon a szakma nem képes ezt megtenni. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir