DR. FÓNAGY JÁNOS

Full text search

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az, hogy egy költségvetési vitában a kormány előterjeszti és támogatja a saját előterjesztését, az ellenzék pedig ócsárolja, ezek leosztott szerepek, ezzel kapcsolatban semmilyen illúziónk nincs. De azért kérem, hogy alapvető történelmi tényeket, alapvető, nyilvánvaló folyamatokat még ennek keretében se tegyünk, mert nem egymást győzzük meg vagy rontjuk le egymás mondanivalóját, hanem Magyarország közvéleményét vezetjük félre.
Tisztelt Képviselő Úr! Csak néhány momentum az ön felszólalásából. Említette a Vásárhelyi-tervet. A Vásárhelyi-tervet - kérem, hogy olvassa el az erre vonatkozó szakirodalmat - 1998-ban az első Fidesz-kormány kezdeményezte, dolgozta ki. 2010 után mi voltunk azok, akik az egyébként, remélem, ön által is helyesnek tartott váltást végrehajtottuk, nevezetesen azt, hogy a Tisza völgyére a csúcsvízi tározók ne csak az 5-10 napos csúcsidőkre vonatkozzanak, hanem a XXI. század legfontosabb természeti adottságának tekintett egészséges ivó- és öntözővíz visszatartására alkalmas létesítményeket hozzunk létre. Ennek megfelelően módosult, és folyamatosan adjuk át a Sajó völgyén az ezt szolgáló nagy, egyébként sok milliárdba kerülő létesítményeket. Ezek egyébként a korábbi, a mostani és a jövő évek költségvetéseiben is benne vannak.
Csak zárójelben mondom, mert hiszen ez szükséges, ma már nem emlékszünk rá, hiszen annak idején az önök elődpártja, a liberális SZDSZ ezt keresztbeverte. A Tisza nemzetközi vízfolyássá nyilvánítására 1998-2002 között nagyon komoly előrelépések voltak. A végső megállapodásokat akkor a délvidéki háború akadályozta meg. Egyébként a számunkra fontos összes felvízi ország hozzájárult ehhez. Remélem, hogy ezt egy évtizedes szünet után tudjuk folytatni.
Engedje meg, hogy reagáljak arra - nem elvéve mások elől az időt -, amit ön a közösségi közlekedésről említett. Képviselő Úr! A 2022-ig szóló programba 4000 milliárd forintot irányoztunk elő a közösségi közlekedésre. Ebből 2500 a közút és 1500 a kötöttpályás közlekedés. Ez a mostani költségvetésben úgy jelenik meg, hogy a közösségi közlekedés működtetésére 2018-ban 286 milliárd helyett 342 milliárdot tervezünk, ami kifejezetten a szolgáltatási színvonal és a komfortérzet növelésére szolgál.
Képviselő Úr! Nem kell minket szeretni. Nem kell a mi teljesítményeinket elismerni, de kérem, hogy menjen ki a vasút mellé, nézze meg a 200 új motorvonatot, nézze meg a békéscsabai új vonalat, nézze meg a végig felújított pályaudvarokat!
Ha azt mondja, hogy kérem szépen, ez nem minden, persze, hogy nem minden. Vasutat, közutat 50-100 évre fejleszt egy ország. Négy év alatt, nyolc év alatt lehet kisebb-nagyobb lépéseket tenni. De kérem, hogy az irányt ne vitassa, mert ha van kormány, amely az egyéni közlekedést, ami az ön számára is nagyon fontos - én ismerem és tisztelem az ön környezetvédelmi elkötelezettségét -, ha van kormány, amely a súlyosan környezetkárosító egyéni közlekedés helyett a közösségi közlekedést helyezi előtérbe, és a lehetőségeihez képest és még azon túl is azt finanszírozza, akkor az a jelenlegi kormány. Kérem, hogy ezt azért legalább elvileg ismerje el. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti sorokból.)
(9.30)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir