DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Korrekt kérdést olvasott fel a képviselő asszony, mert az volt, amit leadtak. Egy nem marginális kérdésről beszélünk, amivel szerintem is érdemes foglalkozni. Az MSZP néha azzal színesíthetné a felszólalásait, hogy elmondja, azoknak a problémáknak az orvoslására, amit fölvet, ő mit tett a saját idejében.
De engedje meg, hogy inkább arra térjek rá, mi mit tettünk, hiszen nagyon fontos volt, hogy a cigány-élőzene, amit helyben muzsikálnak a muzsikusok, az Magyarországon minél több helyen megvalósuljon. Több lépést tettünk ennek érdekében. Az egyik első 2012-ben történt, amikor 5 százalékra, a lehető legkedvezményesebbre mérsékeltük az élőzene áfakulcsát. Amikor valakik csárdában, étteremben élőzenélnek a vendéglátás keretében, a lehető legalacsonyabb áfakulcsot fizetik.
De így van ez egyébként a családi rendezvények vagy a belépődíj nélküli közösségi rendezvények esetében is.
Jövő évtől pedig, 2018-tól a beterjesztett javaslataink szerint társaságiadó-kedvezmény is igénybe vehető a cigányzenére, az élőzenére. Magyarul, ha valaki cigányzenészt alkalmaz, hogy élőzenét játsszon a vendéglátóhelyen, akár a csárdájában, akkor a társasági adóból az ellenérték díja áfa nélküli részének a felét, 50 százalékát leírhatja; ez azt jelenti, hogy három év alatt maximálisan akár 62 millió forintot is. Tehát évente 20,6 millió forint fordítható a társasági adóból leírható módon arra, hogy a csárdának, az étteremnek mindennap élőzenéje legyen. Ezek olyan adókönnyítések, amelyek pontosan azt segítik elő, hogy cigányzenekarok és mások minél több helyen élőzenét alkalmazhassanak.
Valóban van egy mintaprogramunk, amire ön is célzott, amelyet most indítottunk. Ez a nyári szezonban cigányzenekarok számára 12 neves budapesti étteremben jelent támogatást. Közvetlenül a muzsikusok kapják meg és nem az éttermek, nehogy eltűnjön ez az összeg. Nagyon neves bírálóbizottság volt: Pál István „Szalonna”, Sánta Ferenc, Radics Ferenc, Tóth Kálmán. Mindnyájan hozzájárultak ennek a sikeréhez.
Ha ez sikeres Budapesten, el fogjuk vinni vidéki nagyvárosokba is, képviselő asszony, mert ez nagyon fontos kérdés mindenki más számára. (Bangóné Borbély Ildikó: De ez kistelepülés!) Kistelepülésekre is. De az áfamentesség, a minimális áfakulcs országos. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir