DR. RÉTVÁRI BENCE

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE
DR. RÉTVÁRI BENCE (KDNP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Ház! Örülök, hogy mindenki derűs ezektől a fejlesztésektől, hiszen Váctól Szobig, Nagymarostól Nagybörzsönyig a Dunakanyar bal partjának térségében élők számára különösen fontos, hogy a helyi közlekedés, a fővárosban dolgozók napi ingázása, a turistaforgalom és az átmenő forgalom jól megférjen egymás mellett.
Fontos, hogy akár a városokba, akár a falvakba, akár a Felvidékre vagy éppen a börzsönyi, Duna-parti kirándulóhelyekre tart valaki, hamar céljához érjen a helyi lakosok és a környezet terhelése nélkül vagy annak minél kisebb terhelése mellett. Forgalom pedig van, köszönhetően az egyre pezsgőbb Vácnak, a közeli Budapestnek, a régió turisztikai vonzerejének és a parassapusztai határátkelőnek. Nem csoda, hogy az itt élők szeretnék mind jobban megismerni a régió úthálózatának fejlesztésére irányuló intézkedéseket.
Különösen fontos a fővárost Váccal és a parassapusztai határátkelővel összekötő M2-es autópálya és 2-es főút ügye. Nagy előrelépés volt az, hogy 2010-et követően az E77-es európai főútvonal részét képező út egyre több szakaszát bővítették kétszer kétsávosra. Külön öröm az, hogy mindezt a környezet, az időközben kijelölt vízbázisvédelmi területek megóvásával tették. A főváros és Vác közötti szakaszból azonban jelenleg 13,4 kilométernyi hossz kétszer egysávos még csak. Ha ezeket is kibővítenék, akkor az egyszerre tenné lehetővé a Duna menti települések átmenő forgalmának csökkenését és az M2-esen közlekedők, köztük sok ezer, naponta a munkahelyére ingázó ember gyorsabb és biztonságosabb haladását. Hasonlóan fontos, hogy a fővárosból és az ország más tájairól, sőt a Szlovákiából, Felvidékről érkező kirándulók könnyen, de a térségben élők nyugalmát és közlekedését nem zavarva jussanak el a Duna-part páratlan szépségű pihenőhelyeire vagy fedezhessék fel a Börzsöny szépségeit.
A kormány programjából tudjuk, hogy folyamatos és kiemelt célja az úthálózat javítása. Erre mintegy 3000 milliárd forint biztosított, főleg itthoni forrásból, ez 1200 kilométer út megújulását jelentheti. Számíthatnak-e a régiókban élők más, az alsóbb rendű utakat is érintő fejlesztésekre, illetve az M2 fejlesztésére? Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir