DR. BITAY MÁRTON ÖRS

Full text search

DR. BITAY MÁRTON ÖRS
DR. BITAY MÁRTON ÖRS földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Valóban azt kijelenthetjük objektív statisztika, számok alapján, hogy a családi gazdaságok, a közép- és kisbirtokok aránya megnövekedett Magyarországon. Ezek nagyon lassú és nehéz folyamatok, tehát nem érhető tetten olyan típusú változás, ami a számok nyelvén nagyon nagy mértékű lenne. Amikor elkezdtük a kormányzást 2010-ben, akkor a nagygazdaságok és a kis- és közepes gazdaságok aránya nagyjából 50-50 százalék volt az agrárgazdasági szektoron belül, ez most olyan 60-40 százalék köré változott, tehát egy elég jelentős elmozdulás található itt; ami nem volt egyszerű, s utalt is képviselő úr erre.
Egy fontos dolgot szeretnék kiemelni a földprogramon kívül, az új földforgalmi törvényt. Majdnem félmillió hektárról beszéltek, amik zsebszerződésekkel érintett területek voltak, és arra lehetett számítani, hogy amennyiben nem lép hatályba az új földforgalmi törvény, akkor ezek a területek, ezek a zsebszerződések előkerülnek és külföldi befektetők kezére kerülnek.
Ehhez képest azt láthatjuk, azt jelenthetem önöknek, hogy ilyen földvásárlások nem fordultak elő, a zsebszerződések visszakerültek a fiókba, megpróbálkoztak haszonélvezeti jog bejegyzésével, de az új törvény azt is törölte, csak közeli hozzátartozóknak adta meg ezt a lehetőséget. Tehát az egyik nagy eredménye az, hogy ezek a termőterületek magyar kézben maradtak.
A másik nagy eredmény az, hogy sikerült a földprogramot véghez vinni. Több mint 30 ezer vásárlója van az állami földértékesítési programnak. Ezen belül szeretném kiemelni, hogy több mint 40 ezer hektárt vásároltak meg fiatal gazdák az összes területből, és ugyanilyen arányt képviselnek a földhaszonbérleti pályázatok, ahol több mint 60 ezer hektár az, amit csak fiatal gazdák művelhetnek meg.
Említette még Mezőhegyest is. Nagyon örülök neki, hogy sikerült mintagazdaságként újraéleszteni, és remélem, hogy régi fényében fog tündökölni a mezőhegyesi birtok is.
S még egy nagyon fontos számot szeretnék megemlíteni: az ágazat foglalkoztatása öt év alatt 30 ezer fővel nőtt. Köszönöm szépen a türelmét, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir